Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Οι “φοιτητές” μέλη των “Πυρήνων της Φωτιάς” – Οι … ασύλληπτοι που είχαν συλληφθεί παλιότερα

Οι “φοιτητές” μέλη των “Πυρήνων της Φωτιάς” – Οι … ασύλληπτοι που είχαν συλληφθεί παλιότερα

Οι καταζητούμενοι «φοιτητές» της… Συνωμοσίας. Ο 27χρονος δεν έχει πάει δύο χρόνια στη σχολή του. Οι δύο είχαν προσαχθεί για «αντίσταση» στο Φιλώτα Φλώρινας. Οι τέσσερις αναζητούμενοι ληστές του Βελβεντού Κοζάνης, είναι σπουδαστές μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αθήνας, σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για νεαρούς ηλικίας 23 έως 27 χρόνων, οι οποίοι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, είναι οι βασικοί ύποπτοι για συμμετοχή στη ληστεία στο Βελβεντό, στον Φιλώτα Φλωρίνης και στη βομβιστική επίθεση στο Mall. Ενας εξ αυτών είναι η γυναίκα που είχε θεαθεί στον Φιλώτα να διώχνει τους περίεργους έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας, αλλά και να συμμετέχει στη ληστεία της Κοζάνης. Η ίδια γυναίκα βρέθηκε ανάμεσα στους ενοίκους των δύο τρίκλινων δωματίων του ξενοδοχείου Αργώ στον Βόλο στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2013. Για τη γυναίκα αυτή υπήρξαν ενδείξεις ότι ίσως είναι αυτή που συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο από τις κάμερες του σταθμού του μετρό στο Αιγάλεω να συμμετέχει στην τοποθέτηση του εμπρηστικού μηχανισμού.

Ανάμεσα στους αναζητούμενους είναι και ο 27χρονος φοιτητής του Πολυτεχνείου Αθήνας, ο οποίος όταν κρίθηκε από τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ύποπτος για συμμετοχή στην ίδια ομάδα, διαπιστώθηκε ότι έχει δύο χρόνια να εμφανιστεί στη σχολή του αλλά και στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Ο νεαρός μαζί με ένα ακόμη άτομο αλλά και τη γυναίκα είχαν συμμετοχή στη ληστεία τράπεζας στον Φιλώτα Φλώρινας, στις 28 Νοεμβρίου 2012. Οι νεαροί είχαν οδηγηθεί εκείνη την ημέρα στο αυτόφωρο της Φλώρινας γιατί συνελήφθησαν για απείθεια και αντίσταση σε αστυνομικό έλεγχο στην περιοχή, την ημέρα της ληστείας. Είχαν αθωωθεί από το δικαστήριο και αφέθηκαν ελεύθεροι. Είχαν εντοπιστεί σε νοικιασμένο αυτοκίνητο από την Αθήνα, από την εξερεύνηση του οποίου είχαν βρεθεί αποτυπώματα «Συνωμοσίας». Οι δύο νεαροί που επέβαιναν στο όχημα προκάλεσαν επεισόδιο στους αστυνομικούς και οδηγήθηκαν με την κατηγορία της «απείθειας» στο Αυτόφωρο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μέσα στο δικαστήριο φώναζαν συνθήματα υπέρ της αναρχίας και αρνήθηκαν να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο.

Ένας από τους ληστές του Φιλώτα, τραυματίστηκε στο χέρι όταν έσπασε με τσεκούρι την τζαμαρία της τράπεζας και αιμορραγούσε σε όλη τη διάρκεια της ληστείας. Η ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποίησε το DNA και τον συνέδεσε κι αυτόν με τη ληστεία στο Βελβεντό, λένε ότι ήταν ο «τοξοβόλος του Συντάγματος».

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς οι νέοι «Πυρήνες» ξεκίνησαν όπως και οι «παλιοί», με δοκιμαστικές – εκπαιδευτικές εμπρηστικές επιθέσεις ως «Φωτιές στον Ορίζοντα» ή «Μαχόμενη Μειοψηφία» προτού αναβαθμίσουν τη δράση τους με τη βόμβα στο Mall. Από την άλλη, τα ίδια άτομα είχαν αρχίσει τις ληστείες τραπεζών, πρώτα στην Πάρο, ύστερα στη Φλώρινα και στη συνέχεια στο Βελβεντό, σε μια κλιμάκωση της δράσης τους.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής διαπιστώνουν με «θλίψη» ότι οι περισσότεροι απ’ όσους συμμετείχαν στη ληστεία είχαν εντοπισθεί σε παρακολουθήσεις σε διαμέρισμα της οδού Σαπφούς 182 στην Καλλιθέα και ύστερα στην οδό Ελλησπόντου 53 στη Νέα Ιωνία Βόλου. Οι νεαροί αντιεξουσιαστές έμεναν στο σπίτι του Βόλου και είχαν συναντήσεις με έξι από τα πλέον δραστήρια μέλη, ηλικίας από 27 ως 34 ετών, της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», οι οποίοι τελικά συνελήφθησαν σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στις 13 Μαρτίου 2011.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματικούς, το πρώτο δείγμα δράσης των νέων «Πυρήνων» ήρθε στη συμπλοκή, τον Μάιο του 2011στην Πεύκη με τον τραυματισμό του αντιεξουσιαστή Θεόφιλου Μαυρόπουλου. Ακολούθησε η αιματηρή ληστεία, στις 10 Αυγούστου 2012, στην Alpha Bank στην Πάρο, όπου δολοφονήθηκε ο ιδιοκτήτης ταξί Δημήτρης Μίχας, όπου εκεί συμμετείχαν πάλι άτομα που ανήκαν στην ομάδα των ασύλληπτων της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Οι αντιεξουσιαστές είχαν χρησιμοποιήσει μάλιστα ΙΧ που είχαν κλέψει παλαιότερα αλβανοί κακοποιοί από το Ελληνικό. Το καλοκαίρι συνελήφθη για τη ληστεία στο κυκλαδίτικο νησί ο 30χρονος Τάσος Θεοφίλου, τον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. είχε συνδέσει με γιάφκα της οργάνωσης στη συμβολή των οδών Δασκαλοπούλου και Πραΐδου στο Αγρίνιο, η οποία ανακαλύφθηκε τις 5 Δεκεμβρίου 2010.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε