Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Παπακωνσταντίνου: Φοροελαφρύνσεις μόλις ανακάμψουμε

“Όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά θα υπάρξει μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά” δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή στο νέο καθεστώς φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και ότι 2011 θα υπάρξουν προσαρμογές στις αντικειμενικές και προτεραιότητα θα δοθεί “στην ένταξη στο σύστημα οικισμών που σήμερα βρίσκονται εκτός”. Σύμφωνα με τον υπουργό σε δεύτερο στάδιο θα προχωρήσει “η προσαρμογή των αξιών σε περιοχές που είναι σκανδαλωδώς χαμηλές οι υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες”.

Δηλώνει,επίσης, ότι η κυβέρνηση “λαμβάνει υπόψη” τις προτάσεις του κλάδου των αυτοκινήτων, που αντιμετωπίζει κρίση, για μείωση του τέλους ταξινόμησης και του φόρου πολυτελείας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αναφέρει ότι θα υλοποιηθεί μόνο “υπό την απόλυτη δέσμευση και προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μηχανισμός αντισταθμιστικής πληρωμής για τα νοικοκυριά”. Η δε υλοποίησή του αν αποφασισθεί “δεν μπορεί να γίνει πριν από το φθινόπωρο του 2011”,σημειώνει.

Ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ήδη για το 2011 δεν πρόκειται να προστεθούν “άλλα επώδυνα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους”. Σημειώνει ότι από το 2011 θα αρχίσουν να αποδίδουν τα διαρθρωτικά μέτρα και οι παρεμβάσεις που θεσμοθετήθηκαν φέτος, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, μια σειρά από πολύ σημαντικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού και παρεμβάσεις στοχευμένες σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ και νοσοκομεία.

Προσθέτει ότι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, “δεν θα πρέπει να συγχέεται με τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα, που χρειάστηκε να ληφθούν μέσα στο 2010”, αλλά θα “αίρει τις σημερινές αδικίες, θα ενσωματώνει σημερινά επιδόματα στον κανονικό μισθό, θα αποζημιώνει δίκαια και με βάση τα προσόντα και τις ευθύνες τους δημοσίους υπαλλήλους και θα οδηγεί σε δικαιότερες συντάξεις στο μέλλον”.

Διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν “οι υπηρετούντες σήμερα υπάλληλοι” και υπογραμμίζει ότι “όταν αποφασισθεί θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε στους νεοεισερχόμενους και από εκεί και πέρας το εύρος της εφαρμογής του θα πρέπει να συμφωνηθεί και με την ΑΔΕΔΥ”.

Αναφερόμενος τέλος στο ενδεχόμενο ανακατάταξης συντελεστών ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει “τη μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23%” και αναζητεί τρόπους που να επιτυγχάνεται ο στόχος, χωρίς “μεγάλη επιβάρυνση στις καθημερινές δαπάνες του μέσου ελληνικού νοικοκυριού”.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε