Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Παραμένει στην φυλακή η Βίκυ Σταμάτη

Παραμένει στην φυλακή η Βίκυ Σταμάτη

Απορρίφθηκε από το συμβούλιο πλημμελειοδικών Αθηνών το αίτημα της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου Βίκυς Σταμάτη να αποφυλακιστεί με όρους. Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου έρχεται παρά τις εκκλήσεις της – ακόμη και προ την πρόεδρο του Άρειου Πάγου – να αποφυλακιστεί ακόμα και με κατ´ οίκον περιορισμό ώστε να είναι κοντά στο παιδί της.

Το δικαστικό συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική εισαγγελική πρόταση, αποφάσισε να μην κάνει δεκτούς τους λόγους που προβάλει στην αίτησή της, κρίνοντας ότι θα πρέπει να παραμείνει προφυλακισμένη.

Σύμφωνα με το capital.gr στο σκεπτικό του βουλεύματος που εξέδωσετο δικαστικό συμβούλιο, χαρακτηρίζεται ως ύποπτη φυγής η Βίκυ Σταμάτη, ενώ επισημαίνεται επίσης η βαρύτητα της πράξης για την οποία κατηγορείται.

Επιπλέον, το δικαστικό συμβούλιο επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος που καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση της κράτησής της. Αρνητικός εξάλλου ήταν στην εισήγησή του και ο εισαγγελέας Γ. Βούλγαρης ο οποίος άλλωστε είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της προφυλάκισής της, μετά την απολογία της στον ανακριτή.

Ο κ. Βούλγαρης επέμεινε στην άποψη που είχε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή, ζητώντας ν’ απορριφθεί η προσφυγή που έχει καταθέσει κατά του εντάλματος προσωρινής της κράτησης. Ο εισαγγελέας τόνισε ότι συνεχίζουν να ισχύουν οι λόγοι για τους οποίους διατάχθηκε η προσωρινή της κράτηση, επικαλούμενος μάλιστα τη βαρύτητα της πράξης που της αποδίδεται, αλλά και το ότι είναι ύποπτη φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων αφού θεωρεί ότι εάν αφεθεί ελεύθερη θα επιχειρήσει να συγκαλύψει παλαιότερες αξιόποινες πράξεις της.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, όλοι αυτοί οι λόγοι δεν έχουν εξαλειφθεί δεδομένου μάλιστα ότι η ανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη και στο μικροσκόπιο της μπαίνουν ενδεχομένως και άλλες αξιόποινες πράξεις, μέσα από νέα στοιχεία που θα προκύψουν από τον εντοπισμό νέων ύποπτων λογαριασμών.

Όσο για αιτιάσεις της Βίκυς Σταμάτη ότι είναι μητέρα ενός 5χρονου παιδιού το οποίο μετά την προφυλάκιση τη δική της αλλά και Άκη Τσοχατζόπουλου ζει με την ηλικιωμένη γιαγιά του και τη χρειάζεται, ο εισαγγελέας υπενθυμίζει στην σύζυγο του πρώην υπουργού ότι και άλλες μητέρες ανήλικων παιδιών βρίσκονται στις φυλακές, αλλά και ανδρόγυνα.

Με την αίτησή της η Βίκυ Σταμάτη ζητούσε να αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση της με περιοριστικούς όρους, ακόμη και με την καθημερινή εμφάνισή της 3 φορές την ημέρα (πρωί – μεσημέρι – βράδυ) στο Α.Τ. της περιοχής της ή τον κατ’ οίκον περιορισμό της υπό αστυνομική φρούρηση. Στην αίτησή της αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ας μείνω υπό περιορισμό στο σπίτι μου, το οποίο με σχετική ανακριτική διάταξη έχει δεσμευτεί, και υπό φρούρηση υπό αστυνομικών δυνάμεων, αρκεί να έχει το παιδί μου την προστασία μου για τη στήριξη και φροντίδα του».

Οι δικηγόροι της κ.Σταμάτη, Βασίλης Χειρδάρης και Θεόδωρος Ζευκιλής εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Με την έκδοση του απορριπτικού Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημ/κών Αθηνών, επί της προσφυγής της κ. Σταμάτη – Τσοχατζοπούλου, για την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους, χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για την Ελληνική Δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος της δικαιοδοτικής της αποστολής και να αναδείξει το ανθρωπιστικό πνεύμα που κυριαρχεί στο νομικό πολιτισμό της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το Βούλευμα δέχθηκε τελικά ότι το δημόσιο συμφέρον υπερέχει των αναγκών ενός ανηλίκου τέκνου 5,5 ετών και ενώ αναγνωρίζει τις βέβαιες ζημιογόνες συνέπειες σε βάρος του που προκύπτουν από τη συνέχιση της προσωρινής κράτησης της μητέρας και του πατέρα του, θεωρεί ότι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος είναι περισσότερο επιβεβλημένη και υπερτερεί μπροστά στη ψυχική καταστροφή ενός ανήλικου παιδιού.

Η ασαφής και αόριστη όμως έννοια του δημοσίου συμφέροντος δεν αποτελεί στο δικονομικό μας σύστημα δικαιολογητικό λόγο νομιμοποίησης και παράτασης της προσωρινής κράτησης αλλά συνιστά δικαστικό εφεύρημα για να δικαιολογήσει μια παράνομη προκαταβολή ποινής, όπως διαμορφώνεται στη περίπτωσή μας η προσωρινή κράτηση, που αγνοεί τις θεμελιώδεις αρχές του σεβασμού της ανθρώπινης αξίας, της προστασίας της παιδικής ηλικίας, του τεκμηρίου αθωότητας και της ατομικής ελευθερίας.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Β. Σταμάτη: 3.000 ευρώ για μία νύχτα σε σουίτα – Τον Γ. Παπανδρέου θεωρεί ηθικό αυτουργό ο Άκης – Έγκλημα

Ακης – Βίκυ: Λεφτά υπήρχαν και ξοδεύονταν ασύστολα – Καναπέδες πιο ακριβοί και από αυτοκίνητα – Αυτοκίνητα πιο ακριβά και από σπίτια – Έγκλημα

Βίκυ Σταμάτη: Ξόδεψε 50.000 ελβετικά φράγκα σε 15 μέρες! – Πανάκριβες αγορές σε Αθήνα και Ρώμη – Έγκλημα

 

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε