Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σε αργία ο τελωνειακός που έπιασαν να εκβιάζει επιχειρηματίες

Καρτέρι είχαν στήσει αστυνομικοί της διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στον Προϊστάμενο του Δικαστικού Τμήματος, Υπηρεσίας Τελωνείου του νομού Αττικής και τον έπιασαν την ώρα που έπαιρνε φάκελο με 10.000 ευρώ που είχε απαιτήσει από πολίτη.

‘Οπως ανακοινώθηκε, ο 62χρονος τελωνειακός συνελήφθη, χθες το απόγευμα και κατηγορείται για εκβίαση, κατάχρηση εξουσίας και παθητική δωροδοκία, κατ’ εξακολούθηση. 

Σύμφωνα με καταγγελία ιδιώτη – επιχειρηματία στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ο 62χρονος τελωνειακός υπάλληλος απαιτούσε εκβιαστικά από αυτόν το χρηματικό ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) Ευρώ, προκειμένου να καθυστερήσει για δύο χρόνια τον έλεγχο περίπου τριακοσίων πολυτελών αυτοκινήτων, που η εταιρεία του ιδιώτη – επιχειρηματία είχε εισάγει και πουλήσει στην Ελλάδα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ο επιχειρηματίας δεν είχε παραλάβει ακόμη το διεθνές Α.Φ.Μ., το οποίο απαιτεί η Ελληνική νομοθεσία και γι’ αυτό ο τελωνειακός υπάλληλος απαίτησε το χρηματικό ποσό για να μην επιβάλει πολλαπλό τέλος σε υποτιμολογήσεις εισαγομένων πολυτελών αυτοκινήτων (το οποίο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του συντελεστή 19% πλέον των δασμών).

Παράλληλα, ο τελωνειακός υπάλληλος (που σύμφωνα με τη νομοθεσία έχει ειδικά ανακριτικά καθήκοντα) θα καθυστερούσε σκόπιμα την υποβολή των υποθέσεων – που εμπίπτουν στον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα – στον αρμόδιο Εισαγγελέα, γεγονός που θα προκαλούσε τη δυσφήμηση της εταιρείας του επιχειρηματία.

‘Ετσι, χθες το απόγευμα, σε συνάντηση που συμφωνήθηκε και πραγματοποιήθηκε μεταξύ του επιχειρηματία και του τελωνειακού υπαλλήλου στην περιοχή των Ιλισίων, την ώρα της παράδοσης των χρημάτων, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων που είχαν ακροβολιστεί στο σημείο της συνάντησης  και είχαν προσημειώσει τα χρήματα συνέλαβαν τον 62χρονο τελωνειακό υπάλληλο.

Από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι ο 62χρονος τελωνειακός υπάλληλος, κατά το πρόσφατο παρελθόν, είχε απαιτήσει εκβιαστικά ανάλογα χρηματικά ποσά από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία αυτοκινήτων.

 Σχετικά με την υπόθεση της σύλληψης τελωνειακού υπαλλήλου από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι, με απόφαση της Διεύθυνσης Προσωπικού, ο εν λόγω υπάλληλος τίθεται σε αργία.

    Το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει τη βούλησή του να μην αφήσει στεγανά σημεία από τον έλεγχο διαφάνειας και νομιμότητας ούτε στο εσωτερικό των δικών του υπηρεσιών και υπενθυμίζει ότι με εντολή του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ήδη διατάχθηκαν 25 ΕΔΕ κατά υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, τόσο της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου όσο και περιφερειακών υπηρεσιών (ΔΟΥ, τελωνειακές και κτηματικές υπηρεσίες).

   

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε