Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Σημείωμα – δόλωμα στο φάκελο βόμβα για Καστανίδη

Σημείωμα – δόλωμα στο φάκελο βόμβα για Καστανίδη

Σημείωμα «δόλωμα» εμπεριείχε ο εκρηκτικός φάκελος που θα είχε αποδέκτη τον υπουργό Δικαιοσύνης, παρόμοιο με εκείνο που είχε και το εκρηκτικό πακέτο που είχε σκοτώσει τον άτυχο υπασπιστή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργο Βασιλάκη.

Μετά από αρκετές ημέρες από την απόπειρα της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του κ. Καστανίδη, στις 2 Φεβρουαρίου, οι αστυνομικές αρχές κατόρθωσαν να «διαρρεύσουν» την ύπαρξή του. Η καλογραμμένη σελίδα Α4 ήταν πιασμένη στα λάστιχα του μπλε φακέλου που περιείχε τον εκρηκτικό μηχανισμό με τα περίπου 150 γραμμάρια μαύρης πυρίτιδας και την μεγάλη ποσότητα από προσανάμματα.

Να σημειωθεί ότι ο εκρηκτικός φάκελος δεν εξουδετερώθηκε ποτέ με ελεγχόμενη έκρηξη από του πυροτεχνουργούς, απλά έκοψαν τα καλώδια πυροδότησης, και τον έστειλαν σχεδόν ατόφιο προς εξερεύνηση τυχόν αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού στα εγκληματολογικά εργαστήρια, από την οποία δεν φαίνεται να προέκυψαν αξιοποιήσιμα στοιχεία.

Το δακτυλογραφημένο κείμενο ήταν ιδιαίτερα δελεαστικό προς τον παραλήπτη προκειμένου να τον βάλει άμεσα στον πειρασμό να ανοίξει τον φάκελο και να προκαλέσει την έκρηξή του με τουλάχιστον αιματηρά, αν όχι, θανατηφόρα αποτελέσματα.

Ο συγγραφέας ενημέρωνε τον αρμόδιο υπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στους ασκούμενους δικηγόρους, για τις κομπίνες των αμοιβών τους σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία, όπως για παράδειγμα ότι ενώ υπογράφουν ότι αμείβονται με 600 ευρώ εκείνοι λάμβαναν το πολύ 400 ευρώ, και άλλες ακόμη λεπτομέρειες για την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις τους.

Στο σημείωμα γινόταν μνεία της πολύμηνης έρευνας που υποτίθεται ότι είχε κάνει η «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Ασκούμενων Δικηγόρων», από την οποία προέκυπταν οι παράτυπες ενέργειες σε βάρος των ασκουμένων δικηγόρων.

Στον επίλογο του επιστολικού δολώματος υπήρχε η σημείωση ότι περισσότερα στοιχεία για την κομπίνα εμπεριέχονταν στο εσωτερικό του μπλε φακέλου, προκειμένου να προκαλέσει άμεσα το άνοιγμα του φακέλου από τον παραλήπτη.

Όπως γίνεται αντιληπτό σήμερα, αυτή η επιστολή είχε προκαλέσει τις αινιγματικές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για διασύνδεση οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας αλλά και του Χάρη Καστανίδη πως η «δική» του βόμβα ήταν πιο ισχυρή από εκείνη που είχε σκοτώσει τον Γιώργο Βασιλάκη.

Και οι δύο υπουργοί επιφυλάσσονταν για το ενδεχόμενο διασύνδεσης της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς» που ανέλαβε την ευθύνη της αποτυχημένης βομβιστικής απόπειρας εναντίον του κ. Καστανίδη, με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, παλαμικό αποτύπωμα του οποίου είχε εντοπιστεί στον εκρηκτικό φάκελο που είχε σκοτώσει τον υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, εκτιμούν πως πιθανότερο ενδεχόμενο, είναι τα ασύλληπτα μέλη της «συνομωσίας», να αντέγραψαν τις κινήσεις και την τακτική των βομβιστών που σκότωσαν τον Γιώργο Βασιλάκη, βλέποντας το θανατηφόρο αποτέλεσμα που είχαν, επιδιώκοντας να έχουν και εκείνοι το ίδιο.

Ωστόσο, εξετάζουν και την περίπτωση συννενόησης ή επαφής κάποιων υπόπτων που συμμετείχαν στην αποστολή αυτών των δύο δεμάτων.  Όπως και να έχει, εκτιμούν οι ίδιοι αξιωματικοί, ακόμη και η πιθανή έκρηξη του φακέλου με αποδέκτη τον κ. Καστανίδη, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, θα ήταν η 2η μέσα σε υπουργείο και θα απέδιδε υψηλό συμβολισμό στην ενέργειά τους.

«Ήθελαν και αυτός ο φάκελος να φθάσει στα χέρια του υπουργού» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.Όπως είναι γνωστό, στον φάκελο με παραλήπτη το γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, αποστολέας εμφανιζόταν η ανύπαρκτη «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Ασκούμενων Δικηγόρων». Ο φάκελος εστάλη από εταιρεία ταχυμεταφορών στη Νέα Ιωνία όπου σύμφωνα με μαρτυρίες εμφανίσθηκε ένας καλοντυμένος άνδρας ηλικίας περίπου 30 χρόνων, ο οποίος δήλωσε στους υπαλλήλους της εταιρείας ότι ήταν «ασκούμενος δικηγόρος».

Σημειώνεται ότι η έκρηξη που σκότωσε τον υπασπιστή του κ. Χρυσοχοΐδη έγινε το απόγευμα της 24ης Ιουνίου 2010 στον 7ο όροφο του κτιρίου της Λεωφόρου Κατεχάκη. Σύμφωνα με προκήρυξη που εστάλη – 15 ημέρες αργότερα – στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στον εσωτερικό φάκελο του δέματος υπήρχε σημείωμα που υποτίθεται ότι είχε συντάξει ο καταζητούμενος για την υπόθεση της Siemens, Χρήστος Καραβέλας. Και σε εκείνο το σημείωμα υπήρχε παραπομπή ότι ο παγιδευμένος φάκελος περιείχε ντοκουμέντα για τo σκάνδαλο της Siemens.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε