Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 21 χρόνων για τον “εγκέφαλο” του κυκλώματος λαθραίων τσιγάρων

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Έπεσε “αυλαία” στη δίκη των κατηγορουμένων, για συμμετοχή στο πολυμελές κύκλωμα παρασκευής και λαθρεμπορίας τσιγάρων που αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 στη Χαλκιδική.

Ποινές που ξεκινούν από φυλάκιση τριών ετών, με αναστολή, μέχρι και κάθειρξη 21 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε 18 από τους κατηγορούμενους για συμμετοχή στο κύκλωμα.

Το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους κατά περίπτωση για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της λαθρεμπορίας, της πλαστογραφίας, της κατάχρησης εξουσίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της οπλοχρησίας και της οπλοφορίας.

Πάνω από το 5 εκατομμύρια η ζημιά για το Δημόσιο!
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το πολυμελές κύκλωμα εκτιμάται ότι παρήγαγε και προώθησε σε αγορές της δυτικής Ευρώπης πάνω από 20 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από διαφυγόντες δασμούς ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Το δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 21 ετών τον 55χρονο ιδιοκτήτη εταιρίας σεκιούριτι, ο οποίος κατηγορείτο ως “εγκέφαλος” του πολυμελούς κυκλώματος.

Καταδικάστηκαν και Αστυνομικοί

Πολυετείς ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν και στους δύο ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που κατηγορούνταν για συμμετοχή στη σπείρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην διοικητής του Τμήματος Κασσάνδρειας καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών και ο πρώην διοικητής Ασφάλειας του Πολυγύρου σε κάθειρξη οκτώ ετών.
Στους δύο τελευταίους, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, αλλά όπως και στον 55χρονο “ιθύνοντα νου” του κυκλώματος δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Μετά την απαγγελία των ποινών πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν σε δύο ακόμη κατηγορούμενους που εθεωρούντο εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης. Πρόκειται για 37χρονο ιδιοκτήτη καταστήματος ηλεκτρονικών παιχνιδιών και σε 50χρονο έμπορο στους οποίους το δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης εννέα ετών, στον καθένα, χωρίς η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Το Κακουργιοδικείο αθώωσε τέσσερις εκ των κατηγορουμένων ενώ οι υπόλοιποι -οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν περιφερειακούς ρόλους στην οργάνωση- καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης τριών ετών, με αναστολή, έως και κάθειρξη επτά ετών.

Επιπλέον, το δικαστήριο επέβαλε χρηματική ποινή 5,5 εκατομμυρίων ευρώ σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για λαθρεμπορία.

Ο “εγκέφαλος” τα αρνήθηκε όλα!

Η δίκη κράτησε δύο εβδομάδες και κατά την απολογία του, ο 55χρονος κατηγορούμενος ως “εγκέφαλος” του κυκλώματος λαθρεμπορίας αρνήθηκε τις σε βάρος του αποδιδόμενες πράξεις.
Ισχυρίστηκε -μεταξύ άλλων- ότι πρόθεσή του ήταν να λειτουργήσει νόμιμο εργοστάσιο παρασκευής τσιγάρων και τόνισε ότι είχε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απολογία του πρώην διοικητή Ασφαλείας του Πολυγύρου, που παραδέχθηκε ότι είχε σχέσεις με τον 55χρονο σε σημείο, μάλιστα, που μετά τη συνταξιοδότησή του σκόπευε να συνεργαστεί μαζί του στον τομέα ασφαλείας του εργοστασίου.

Στη δίκη παρέστησαν, ως πολιτικοί ενάγοντες, εκπρόσωποι της καπνοβιομηχανίας Philip Morris, καθώς, ανάμεσα στα κατασχεθέντα φορτία των λαθραίων τσιγάρων, συγκαταλέγονταν μεγάλες ποσότητες απομιμήσεων της δικής της μάρκας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται ένα χρόνο πριν την εξάρθρωση του κυκλώματος, μετά από πληροφορία που έφτασε στις ελληνικές οικονομικές διωκτικές αρχές από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός παράνομου φορτίου τσιγάρων στη Γερμανία. Οι πολύμηνες έρευνες των ελληνικών αρχών -μέσα κι από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις- οδηγήθηκαν στη Χαλκιδική.

Το κύκλωμα είχε στήσει αρχικά εργοστάσιο στη Σίβηρη Χαλκιδικής το οποίο όμως έγινε παρανάλωμα του πυρός μετά από φωτιά που εκδηλώθηκε από βραχυκύκλωμα, λίγους μήνες πριν τη σύλληψή τους.
Λίγο αργότερα έστησαν δεύτερο εργοστάσιο σε αγροτική περιοχή της Νέας Φώκαιας που όμως λειτούργησε μόλις μία μέρα καθώς ακολούθησε η έφοδος των αστυνομικών και η σύλληψη των μελών του κυκλώματος.

Διαβάστε ακόμα:
Στο σκαμνί το κύκλωμα με τα λαθραία τσιγάρα της Χαλκιδικής – Και αστυνομικοί στο εδώλιο

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε