Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη:Τα μέλη, οι καταθέσεις και οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της ”μαφίας”!

Ο αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Αθηναγόρας Παζαρλής

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις για την δράση του κυκλώματος που είχε απλώσει τα πλοκάμια του στην Θεσσαλονίκη.

Τα χρηματικά ποσά ήταν τεράστια, δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να αφήσουν πίσω τους πτώματα. Κάποιες αυτοκτονίες πασίγνωστων επιχειρηματιών τώρα μπαίνουν στο μικροσκόπιο καθώς φαίνεται πως συνδέονται με τη δράση των 53 εκβιαστών και τοκογλύφων, του κλυκλώματος που εξάρθρωσε, το τελευταίο η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Τα στοιχεία και τα πρόσωπα-μέλη του κυκλώματος πάγωσαν τους πάντες στη Θεσσαλονίκη.

Τουλάχιστον 15 χρόνια φαίνεται πως δρούσαν και στα δίχτυα τους έμπλεξαν, πάνω από 1.500 άτομα. Τα ποσά που αναφέρονται προκαλούν ίλιγγο. Οι καταθέσεις ύψους τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία κάποιων μελών του κυκλώματος είναι ίσως η κορυφή του παγόβουνου, καθώς γίνεται λόγος για δανεισμό των θυμάτων τους με μηνιαίο επιτόκιο, που έφτανε  έως και το 80%!

Δεν είναι υπερβολή, λένε στελέχη της αστυνομίας και του ΣΔΟΕ να μιλήσουμε για τζίρο που φτάνει ή και ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τα πρόσωπα ήταν υπεράνω υποψίας. Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, δημοσιογράφοι, στελέχη τραπεζών, πολιτευτές, πασίγνωστοι επιχειρηματίες και ένας πρώην ποδοσφαιριστής.

Η δομή και η σύνθεση του κυκλώματος

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των 53 συλληφθέντων συγκαταλέγονται, ένα διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης (επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σώματος), επιχειρηματίες, ανάμεσά τους ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων διασκέδασης που υπήρξε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές υποστηριζόμενος από κόμμα που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, δύο ανώτερα τραπεζικά στελέχη κι ένα πρώην στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δύο δικηγόροι, ένας απότακτος κι ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ένας δημοσιογράφος, ένας εφοριακός, ένας πρώην ποδοσφαιριστής -σερβικής καταγωγής- του ΠΑΟΚ κι ένας υπάλληλος της ίδιας ΠΑΕ. (διαβάστε τις αποκαλύψεις του newsit)

Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης διαθέτει στοιχεία που συνδέουν την ισχυρότερη εκ των τεσσάρων οργανώσεων με την προστασία δεκάδων καταστημάτων διασκέδασης και επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Ως «εγκέφαλος» της συγκεκριμένης συμμορίας κατηγορείται Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο της νύχτας και υπήρξε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης. Στο διάστημα από το 2004 έως το 2011, που φέρεται ότι λειτουργούσε το εν λόγω κύκλωμα, αποκόμισε περί τα 40 εκατ. ευρώ.

Το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ, με πλούσια συνδικαλιστική δράση κατά το παρελθόν, κατηγορείται ότι έκανε τα «στραβά μάτια» σε φορολογικούς ελέγχους μελών των οργανώσεων, παρέχοντας κατ’ ουσίαν φορολογική ασυλία. Η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας που απαγγέλθηκε αφορά την περίπτωσή του.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο χαμηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας -ο ένας υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη κι ο άλλος στην Αλεξανδρούπολη- σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αστυνομικοί τεθήκαν σε διαθεσιμότητα με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και σε βάρος τους διενεργούνται πειθαρχικές έρευνες.

Οι έρευνες και οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες

Η ογκώδης δικογραφία που εκτείνεται σε 15.000 σελίδες, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 3.500 σελίδες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των κατηγορουμένων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το βράδυ (18-01-2012), κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμφθηκαν στον γ’ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.

Το κύκλωμα όμως εκτός από πρόσωπα-βιτρίνα χρησιμοποιούσε και άτομα – κλειδιά σε θέσεις μέσα σε τράπεζες.
Άτομα που πληροφορήθηκαν την άρση απορρήτου των λογαριασμών του κυκλώματος και λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα ολόκληρη την επιχείρηση.

Διαβάστε επίσης:

Αποκαλύψεις για τον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης – Καταθέσεις στην Ελβετία μέχρι και αυτοκτονίες επιχειρηματιών

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε