Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Την κοροϊδεύαν στο σχολείο γι’ αυτό αυτοπυρπολήθηκε;

Η είδηση, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, για ένα 13χρονο κορίτσι που αυτοπυρπολήθηκε, συγκλόνισε. Περισσότερο συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως.

Το παιδί νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για προσπάθεια αυτοκτονίας, μετά από διαμάχη με τον πατέρα της. Είπαν ότι υπήρξε και σημείωμα. Ενδεχομένως, πίσω από την τραγωδία να μη βρίσκεται ένας τσακωμός πατέρα-κόρης, αλλά μια άλλη, πολύ πιο σοβαρή, αιτία.

«Το μόνο πρόβλημα που τη βάραινε ήταν το σχολείο. Το παιδί ήρθε στην Ελλάδα από την Αλβανία στα 11 της χρόνια και πήγε αμέσως στην Ε’ δημοτικού. Δεν μπορούσε να προχωρήσει στα μαθήματα και αναγκάστηκε να το διακόψει. Όχι γιατί δεν ήθελε το σχολείο, αλλά επειδή δεν μπορούσε να συνεχίσει. Επαναλάμβανε συνέχεια ότι τα παιδιά την κορόιδευαν. Αυτό την πλήγωνε, τη στεναχωρούσε. Ίσως αν δεν υπήρχε τόση αδιαφορία, το μοιραίο πρωί να ήταν στο σχολείο του και να μη γινόταν αυτό που έγινε», λέει ο Λεονάρντ, στενός φίλος της οικογένειας.

Η τραγωδία με την ανήλικη εκτυλίχθηκε στην είσοδο του σπιτιού της οικογένειάς της στα Καμίνια. Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, το παιδί επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Βρέθηκε ένα ιδιόχειρο σημείωμα από το οποίο εκτιμήθηκε ότι η 13χρονη αντιμετώπιζε προβλήματα στο σπίτι της.

Στενοί συγγενείς και φίλοι της οικογένειας που προχθές το μεσημέρι πήγαν στο σπίτι για να συμπαρασταθούν στους γονείς, αμφισβητούν έντονα την εκδοχή της απόπειρας αυτοκτονίας, πιστεύουν ότι κάτι άλλο συνέβη και περιμένουν τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας. Μιλούν για μια δεμένη οικογένεια.

Οι γονείς ήρθαν από την Αυλώνα στην Αθήνα πριν από 12 χρόνια. Μέχρι να καταφέρουν να τακτοποιηθούν, αναγκάστηκαν να αφήσουν τα παιδιά στους παππούδες τους. «Οι γονείς δουλεύουν σκληρά. Ο πατέρας οικοδόμος, κάνει μεροκάματα. Στερούσαν και στερούν από τον εαυτό τους για να μη λείψει τίποτα στα παιδιά τους, να τους προσφέρουν ό,τι μπορούν. Τα έχουν με τα δώρα τους, τα παιχνίδια τους, τις γιορτές τους. Εμείς, οι οικογένειές μας, έχουμε μεγαλώσει με πολλή φτώχεια αλλά και πολλή αγάπη», λέει ο Λεονάρντ.

Στα 11 της χρόνια η Τζένη και ο αδελφός της ήρθαν στην Ελλάδα για να μείνουν επιτέλους με τους γονείς τους και να ενωθεί η οικογένεια. Ο δρόμος για το κορίτσι ήταν μακρύς και τα εμπόδια στην ένταξή της στο σχολείο και στο καινούργιο περιβάλλον μεγάλα.

«Ήξερε ελληνικά, τόσα ώστε να μπορεί να συνεννοηθεί. Όμως δεν αρκούσαν για να μπορεί να διαβάζει και να γράφει», προσθέτει ο Λεονάρντ. «Έμενε πίσω στα μαθήματα, μέχρι που αναγκάστηκε να διακόψει το σχολείο. Οι δάσκαλοι είπαν στους γονείς για τα μαθήματα. Αλλά οι γονείς με τι τρόπο θα μπορούσαν να βοηθήσουν; Δεν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν. Με την κόρη μου είναι κολλητές φίλες σαν αδελφές. Της έλεγε συνέχεια ότι δεν ήθελε να πηγαίνει στο σχολείο επειδή την κορόιδευαν. Ήθελε, έλεγε, να βρει δουλειά για να βοηθήσει τους γονείς της».

Για το μοιραίο πρωί, οι συγγενείς εκφράζουν πολλές αμφιβολίες. «Αυτό που έγινε δεν το χωράει ανθρώπινος νους», λέει ο Αρμάντο, συγγενής της οικογένειας. «Εμείς θα ψάξουμε όσο μπορούμε για να μάθουμε την αλήθεια. Δεν μπορεί το παιδί να πήρε τέτοια απόφαση να βάλει με τόσο σκληρό, μαρτυρικό και βίαιο τρόπο τέλος στη ζωή του. Δεν είχε λόγους να το κάνει. Ακόμα και τα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει στο σχολείο, δεν δικαιολογούν τέτοια ενέργεια. Άλλα προβλήματα δεν είχε. Με τους γονείς της και τον αδελφό της ήταν συνέχεια».

«Όλο το σκηνικό αυτής της ημέρας γενικά είναι περίεργο», προσθέτει ο Λεονάρντ. «Η συμπεριφορά του παιδιού δεν παρέπεμπε με τίποτα σε τέτοια απόφαση. Λίγη ώρα πριν είχε φύγει από το σπίτι ο παππούς της για να ψωνίσει σε ένα μαγαζί της γειτονιάς. Του είχε πει μάλιστα ότι θα του ετοίμαζε τοστ. Όσο για το σημείωμα, εγώ που το διάβασα δεν βρήκα εξήγηση. Ήταν σαν ημερολόγιο που έγραφε πώς περνούσε την ημέρα της. Έγραψε κάπου ότι ο πατέρας της τη μάλωσε επειδή δεν είχε σκουπίσει. Δεν είναι λόγος αυτός για ό,τι συνέβη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαροπαλεύει η 13χρονη που αυτοπυρπολήθηκε


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε