Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Τρίτη προθεσμία για Λαυρεντιάδη – Φέρεται να δηλώνει ότι θα επιστρέψει 200 εκατ στην Proton

Μια ακόμη προθεσμία, για τις 18 Ιανουαρίου, ζήτησε και έλαβε από τον εισαγγελέα Γ. Δραγάτση, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος έχει κληθεί ως ύποπτος για την υπόθεση επισφαλών δανείων που είχε χορηγήσει η Proton Bank, το 2010.

Ο επιχειρηματίας, τελευταίος στον κατάλογο των συνολικά 31 πρόσωπων που κλήθηκαν για εξηγήσεις από τον εισαγγελέα, ζήτησε και πάλι προθεσμία, τρίτη φορά, για την ανωμοτί κατάθεσή του.

Φέρεται διατεθειμένος να επιστρέψει μέρος του ποσού των 700 εκατομμυρίων ευρώ που παρείχε ως δάνεια η τράπεζα την περίοδο κατά την οποία ήταν μέτοχος και μέλος του ΔΣ της.

Αντικείμενο της έρευνας του εισαγγελέα Γ. Δραγάτση αποτελούν τα επισφαλή δάνεια που ενέκρινε και εκταμίευσε η Proton Bank το 2010, οπότε ο Λαυρεντιάδης ήταν στο ΔΣ της τράπεζας, πολλά εκ των οποίων κατέληξαν σε πρόσωπα και εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία.

Ο επιχειρηματίας φέρεται να ισχυρίζεται πως είναι πρόθυμος να επιστρέψει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα, αποδεχόμενος επισφάλεια όσον αφορά αυτό το ποσό, ενώ ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί η θέση του για το υπόλοιπο ποσό, των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, που κατά τα στοιχεία της έρευνας, επίσης χορηγήθηκε για δανειοδοτήσεις από την τράπεζα, χωρίς εξασφάλισή της.

Η νέα Proton Bank έχει υποβάλει μήνυση για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων και έχει δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής, υιοθετώντας την εισαγγελική κρίση για την υπόθεση ως προς τα ερευνώμενα, κακουργηματικού βαθμού, αδικήματα.

Στους 31 κληθέντες από τον εισαγγελέα είναι, πλην του επιχειρηματία, έξι μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων και του ΔΣ της Proton Bank, αλλά και επιχειρηματίες και ιδιώτες, στους οποίους φέρονται να κατέληξαν τα δάνεια.

Με εντολή του εισαγγελέα, βάση της οποίας εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, έχουν ήδη δεσμευθεί κάποια περιουσιακά στοιχεία- μετοχές- όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Ο κ. Δραγάτσης ερευνά με στόχο να εξακριβώσει αν στην υπόθεση των δανείων προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων, όπως αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Να σημειωθεί ότι παραμένει εκκρεμής η αρχειοθέτηση ή μη της υπόθεσης των 51 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν εκταμιευτεί από την Proton Bank προς εταιρείες του επιχειρηματία, ποσόν που πριν λίγο καιρό παραδόθηκε από τον κ. Λαυρεντιάδη στα ταμεία της τράπεζας.

Η διαδικασία έχει “παγώσει” επειδή ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης δεν έχει υπογράψει για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, καθώς φέρεται να διαφωνεί με το περιεχόμενο της δήλωσης ικανοποίησης της τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα προθεσμία για να απολογηθεί στις 10 Ιανουαρίου έλαβε ο Λ.Λαυρεντιάδης

“Tο σκάνδαλο Κοσκωτά ωχριά µπροστά σ΄ αυτό της Proton Βank”

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε