Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τρομοκρατικό test στην αστυνομία πριν από πολλαπλό χτύπημα

Τρομοκρατικό test στην αστυνομία πριν από πολλαπλό χτύπημα

Τέστ… τρομοκρατών, κίνηση εντυπωσιασμού, επίδειξη δύναμης, απόλυτου συμβολισμού και κυρίως «χρονομέτρηση» της αστυνομικής κινητοποίησης και αντίδρασης, ήταν σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, η τοποθέτηση τεσσάρων σακιδίων με ποσότητες εκρηκτικών υλών σε ισάριθμους στόχους στην Αττική. Δεν υπήρχε περίπτωση έκρηξης ανέφεραν οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, καθώς δεν υπήρχε «ίχνος» συνδεσμολογίας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν με νόημα πως «το μήνυμα ελήφθη», υπονοώντας ότι οι δράστες θέλησαν να κινητοποιήσουν τις αστυνομικές αρχές, να «τεστάρουν» τους χρόνους ανταπόκρισής τους κάνοντας μία τρομοκρατική πρόβα…

Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο όποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την ενέργεια να θέλησαν να διαπιστώσουν το «ασφαλές» χρονικό περιθώριο που πρέπει να δώσουν μελλοντικά σε ενδεχόμενη… πραγματική βομβιστική επίθεση! Να ήθελαν να δουν δηλαδή σε πόσο χρόνο οι αστυνομικές αρχές μπορούν, με… τέσσερις βόμβες ταυτόχρονα, να εκκενώσουν τους χώρους που τους υπέδειξαν οι βομβιστές, χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα… παράπλευρων απωλειών.

Στις 09:21 χθες το πρωί άγνωστος επικοινώνησε με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και είπε χαρακτηριστικά: «Τέσσερις εκρηκτικοί μηχανισμοί θα σκάσουν στις 11, στη ΔΟΥ Ψυχικού, στη Λ. Μαραθώνος, στάση Πετρογιάννη στον ΟΤΕ, στην ΕΡΤ σε ένα αμάξι ανθρακί χρώματος Πριμερα Νισσαν και στη λεωφ. Μεσογείων 492 (αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Volkswagen)». Όταν ολοκλήρωσε το προειδοποιητικό του μήνυμα ο άγνωστος είπε επιτακτικά στην τηλεφωνήτρια: «ξαναπέστα» θέλοντας να διαπιστώσει ότι είχε προλάβει να τα γράψει σωστά.

Αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τα συγκεκριμένα σημεία που είχε δηλώσει ο άγνωστος στο τηλεφώνημά του, με την παράλληλη προσέλευση σε αυτά κλιμακίων του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Τα κτίρια εκκενώθηκαν από την Αστυνομία, εκτός από την ΕΡΤ αλλά το σούπερ μάρκετ και πολυκατοικίες γύρω από το συγκεκριμένο σημείο. Μετά την εξερεύνηση των χώρων με τους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών, τα αξιαγάπητα τετράποδα «κόλησαν» την μύτη τους πάνω στα σακίδια πλάτης που υπήρχαν στα συγκεκριμένα σημεία. Σε ένα σακίδιο υπήρχε ένα μασούρι ζελατινοδυναμίτιδας χωρίς πυροκροτητή και φυτίλι και στα υπόλοιπα «χύμα» ποσότητες, πιθανόν της ίδιας εκρηκτικής ύλης, 200-300 γραμμαρίων περίπου, χωρίς όμως εξαρτήματα και συνδεσμολογία. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι στα σακίδια υπήρχαν κάποια υλικά «παραπλάνησης», που να προσομοιάζουν με βόμβα.

Οι αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας ανέλαβαν την προανάκριση, με συναδέλφους τους από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να παρακολουθούν διακριτικά την έρευνα. Η επιλογή των στόχων, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ήταν απόλυτα «συμβολική» αφού περιελάμβανε έναν οικονομικό στόχο όπως η εφορία, τον ΟΤΕ πιθανόν αναφορικά με «υποκλοπές» και άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων, την ΕΡΤ ίσως για τον τρόπο της ενημέρωσης που προσφέρετε και η αντιπροσωπεία οχημάτων «γερμανικών» συμφερόντων. Οι ίδιοι αξιωματικοί, εκτιμούν πως οι άγνωστοι «δράστες» έδωσαν και έναν άλλον «συμβολισμό», αυτόν της κατοχής εκρηκτικών υλών…

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, την ώρα της μεγάλης αστυνομικής κινητοποίησης, κάποιοι από τους δράστες να παρακολουθούσαν από απόσταση ασφαλείας τις αστυνομικές ενέργειες. Γι αυτό θα γίνουν έρευνες για τον εντοπισμό οπτικού υλικού από δημόσιες και ιδιωτικές κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή των σημείων που τοποθετήθηκαν τα ομοιώματα βομβών. Παράλληλα τα σακίδια και το περιεχόμενό τους μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να αναζητηθούν αποτυπώματα και γενετικό υλικό.

Διαβάστε επίσης:
Χρονομετρούσαν και παρακολουθούσαν τους αστυνομικούς; – Το μυστήριο με τα 4 σακίδια με εκρηκτικά σε 4 σημεία της Αθήνας!

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε