Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Βαγδάτη η περιοχή γύρω και μέσα από το Πρωτοδικείο – Οι πρώτες εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής για την ισχυρότατη έκρηξη

– Εργαζόμενοι στο Πρωτοδικείο : “Θα είμασταν νεκροί αν δεν είχε κινητοποιηθεί άμεσα η αστυνομία”
– Από τον 2ο έως τον 5ο όροφο έχουν καταστραφεί τα πάντα μέσα στο Πρωτοδικείο
– 10 κιλά ζελατοδυναμίτιδας ήταν το εκρηκτικό υλικό που χρησιμοποιησαν οι τρομοκράτες
– Πάνω από 10 ΙΧ καταστράφηκαν – Κάποια αναποδογύρισαν από το ωστικό κύμα

 Η ισχυρότατη έκρηξη, που σημειώθηκε λίγα λεπτά με τις 8.00 το πρωί, μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ξήλωσε τους υαλοπίνακες της πρόσοψης του μεγάρου, αναποδογύρισε και διέλυσε τα σταθμευμένα στην περιοχή αυτοκίνητα και προκάλεσε τεράστις ζημιές σε καταστήματα, γραφεία αλλά και διαμαερίμσατα ακόμα και επι της λεωφόρου Κηφισίας!

Η έγκαιρη κινητοποίηση των αρχών, το γεγονός δηλαδή οτι αξιολόγησαν σωστά τις πληροφορίες που έγιναν με τηλεφώνημα από άγνωστο στις 7.38 στον τηλεοπτικό σταθμό «Alter» και στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ήταν καθοριστική στο να μην θρηνήσουμε θύματα.

Στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση για να εκκενωθεί όχι μόνο το κτίριο του Πρωτοδικείου αλλά και οι γειτονικές επιχειρήσεις και οι πολυκατοικίες από τους ενοίκους τους. Η περιοχή γέμισε με  περιπολικά, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.

Η κρίσιμη φράση που κινητοποίησε τις αρχές, φαίνεται πως ήταν η αναφορά από τον άγνωστο του αριθμού και των στοιχείων της παγιδευμένης μοτοσυκλέτας, την κλοπή της οποίας από την περιοχή του Γαλατσίου την προηγούμενη ημέρα γνώριζε ήδη η Αστυνομία.

  Ο μηχανισμός που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ήταν ωρολογιακός (η έκρηξη έγινε μόλις δύο λεπτά μετά τη λήξη της 40λεπτης προθεσμίας που είχε δώσει ο άγνωστος στο τηλεφώνημά του), ήταν τοποθετημένος στην μπαγκαζιέρα της μοτοσυκλέτας και περιείχε μεγάλη ποσότητα του ισχυρού εκρηκτικού Anfo και της εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ.

Ο τρόπος προετοιμασίας και εκτέλεσης του χτυπήματος παραπέμπει, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Αντιτρομοκρατικής, στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Η οργάνωση, στην τελευταία της προκήρυξη, είχε προειδοποιήσει ότι θα ακολουθήσει σειρα χτυπημάτων μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η δίκη των συλληφθέντων που κατηγορούνται για συμμετοχή στους «Πυρήνες».

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί έξω από το διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έρευνα στο χώρο της έκρηξης και στα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, πρόκειται για ωρολογιακό μηχανισμό με εκρηκτική ύλη ζελατοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμιτιδα ή ΤΜΤ σε ποσότητα περίπου δέκα κιλών. Η έκρηξη ήταν πλήρης για αυτό δεν υπήρξαν πολλά υπολείμματα.

Σε ό, τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αναμένουν την προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης και μέχρι στιγμής μόνο εκτιμήσεις μπορούν να κάνουν με βάση τα ευρήματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές οι περισσότερες πιθανότητες δίνονται στην εκδοχή να πρόκειται για κάποια μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς όμως να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.

Δεν έχουν συνέλθει ακόμα από το σοκ οι εργαζόμενοι

“Θα ήμασταν νεκροί αν δεν είχε κινητοποιηθεί η αστυνομία άμεσα” είπε μιλώντας στο Newsit ο Γ.Γ της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Δ. Λιάτσος. Όπως μας εξήγησε στο Πρωτοδικείο δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα.  “Άλλες φορές βγαίνουμε άλλες δεν βγαίνουμε γιατί έχουμε συνηθίσει”  είπε ο κ. Λιάτσος που βρέθηκε λίγα λεπτά μετά την έκρηξη μπροστά από το κτήριο και αντίκρυσε την καταστροφή. Από τον 2ο όροφο μέχρι και τον 5ο όλα τα γραφεία που βλέπουν επί της Λ. Ριανκούρ έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Ακούστε τι είπε στο Newsit ο κ. Λιάτσος
 

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε