Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Βομβαρδισμένο τοπίο η Ιπποκράτους – Στόχος η εισαγγελέας Τσατάνη επιμένει ο συνήγορός της – “Η βόμβα εξερράγη κάτω από τα πόδια της κυριολεκτικά”

Βομβαρδισμένο τοπίο η Ιπποκράτους – Στόχος η εισαγγελέας Τσατάνη επιμένει ο συνήγορός της – “Η βόμβα εξερράγη κάτω από τα πόδια της κυριολεκτικά”

– Αποκλεισμένη παραμένει η οδός Ιπποκράτους μετά την έκρηξη βόμβας κάτω από το σπίτι όπου έμενε η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη
– Είχε μειωθεί η αστυνομική φύλαξη της κας Τσατάνη – Δεν ήταν δηλωμένη η συγκεκριμένη διεύθυνση ως κατοικία της στην αστυνομία
– Σιγή ιχθύος από την ΕΛ.ΑΣ. για το αν ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης ήταν η εισαγγελέας ή το βιβλιοπωλείο Ελεύθερη Σκέψις
– Απίστευτες οι ζημιές τόσο στην πολυκατοικία όπου μένει η κα Τσατάνη όσο και σε κοντινά σπίτια
– Η βόμβα εξερράγη λίγα λεπτά πριν από την ώρα που έδωσε ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα – Είχε τοποθετηθεί σε στύλο ανάμεσα σε δυο αυτοκίνητα, το ένα ανήκει σε αστυνομικό
– Να πληρώσει ο Τόσκας τις ζημιές δηλώνουν κάτοικοι των Εξαρχείων
– Όλο το χρονικό της βομβιστικής επίθεσης – Καμία ανάληψη ευθύνης προς το παρόν

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε η ισχυρή έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης (12.10.2016) στην είσοδο πολυκατοικίας στον αριθμό 112 της οδού Ιπποκράτους στα Εξάρχεια. Είχε προηγηθεί δυο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, ένα στην Εφημερίδα των Συντακτών κι ένα στο zougla.gr, με τον άγνωστο να δηλώνει πως δεν είναι φάρσα και θα εκραγεί βόμβα στην Ιπποκράτους, δίνοντας μόνο τον αριθμό και καμία άλλη πληροφορία.

Ο ακριβής στόχος της επίθεσης παραμένει αδιευκρίνιστος με την αστυνομία να κρατά… κλειστά τα χαρτιά της. Άγνωστο παραμένει αν η βόμβα προοριζόταν για την εισαγγελέα, η οποία πρόσφατα είχε καταγγείλει παρεμβάσεις στο έργο της από τους πολιτικούς της προϊσταμένους ή για το βιβλιοπωλείο Ελεύθερη Σκέψις, το οποίο το 2008 είχε γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως μετά τις καταγγελίες του συνηγόρου της πως τον τελευταίο καιρό και παρά τις προειδοποιήσεις της κας Τσατάνη, είχε μειωθεί η φύλαξή της, έρχεται στο φως η πληροφορία πως η διεύθυνση στην Ιπποκράτους δεν ήταν δηλωμένη ως κατοικία της εισαγγελώς Εφετών!

Ο συνήγορος της Γεωργίας Τσατάνη, Θέμης Σοφός, επιμένει πως στόχος της βομβιστικής επίθεσης ήταν η εισαγγελέας. Το κατήγγειλε από το βράδυ της Τετάρτης όταν έφτασε στο σημείο της έκρηξης, το είπε και σε δυο συνεντεύξεις του το πρωί της Πέμπτης (13.10.2016).

«Εγώ θεωρώ ότι ήταν στοχευμένη η εισαγγελέας, η κα Γεωργία Τσατάνη, γιατί αν θα δείτε το σημείο της έκρηξης, αυτό στόχευε ακριβώς στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει η ίδια, στον πρώτο όροφο, στην πρόσοψη επί της οδού Ιπποκράτους. Δεν θέλει ούτε καν έμπειρο μάτι για να καταλάβει κανείς ότι στόχος ήταν η Γεωργία Τσατάνη», δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο γνωστός δικηγόρος.

Ερωτηθείς αν η εισαγγελέας είχε λάβει απειλητικές / προειδοποιητικές επιστολές ο Θέμης Σοφός τόνισε πως «η κα εισαγγελέας είχε γνωστοποιήσει στην υπηρεσία τις σοβαρές ενδείξεις που είχε για την επίθεση σε βάρος της και είχε γνωστοποιήσει στην υπηρεσία τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να διαχειριστεί η φύλαξη, που επί έξι έτη είχε στο πλευρό της από δύο αστυνομικούς και ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας».

«Φαίνεται από την έκρηξη ότι είχε επικεντρωθεί μπροστά από την είσοδο της πολυκατοικίας και η κα Τσατάνη μένει στον πρώτο όροφο, σε ένα δυαράκι», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha. «Πήγα αμέσως μόλις με ενημέρωσε η κα εισαγγελέας για το συμβάν και είδα ότι έχει εκραγεί ένας βαρύτατος εκρηκτικός μηχανισμός με τεράστιες ζημιές στην είσοδο της πολυκατοικίας. Κάτω από τα πόδια της κυριολεκτικά, εξερράγη ο μηχανισμός», τόνισε.

«Η ίδια είπε ότι η φωνή της νομιμότητας δεν τρομοκρατείται», πρόσθεσε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως η κα Τσατάνη «τόλμησε να έχει ανεξάρτητη σκέψη και παρουσία στην κρίση της για την απόδοση δικαιοσύνης». Παράλληλα, κατήγγειλε ότι η εισαγγελέας το τελευταίο 20ημερο δεν είχε φύλαξη. «Η κα εισαγγελέας δεν συνοδευόταν το τελευταίο 20ημερο και είναι χωρίς φύλαξη ενώ επί έξι χρόνια είχε δυο αστυνομικούς και ένα περιπολικό, δικαιολογείται να συνοδεύεται με ασφάλεια λόγω των βαρύτατων υποθέσεων (τις οποίες χειρίζεται). Έχει αφαιρεθεί η φύλαξη από πολύ κόσμο, όχι μόνο από την ίδια. Η κα Τσατάνη έκανε ένσταση στην απόφαση αυτή και είχε γνωστοποιήσει στην ένστασή της ότι τους καθιστά υπευθύνους για ό,τι συμβεί».

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες από το σπίτι της εισαγγελέως όπου προκλήθηκαν σοβαρότατες υλικές ζημιές από το ωστικό κύμα της έκρηξης η οποία ήταν ισχυρότατη και θεωρείται ότι προκλήθηκε με τη χρήση “ζελατοδυναμίτιδας”.

Βομβαρδισμένο τοπίο

Το φως της μέρας αποκάλυψε το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε η έκρηξη της βόμβας. Σπασμένα τζάμια στα μαγαζιά που βρίσκονται επί της Ιπποκράτους, ζημιές και σε σπίτια που βρίσκονται κοντά στο σημείο της έκρηξης. Συνεργεία του δήμου προσπαθούν να καθαρίσουν από πολύ νωρίς το πρωί τα σπασμένα τζάμια από το σημείο της έκρηξης, ενώ η Ιπποκράτους παράμενει αποκλεισμένη.

«Τιναχτήκαμε στον αέρα όλοι. Πάρα πολύ δυνατή. Φοβηθήκαμε, κατεβήκαμε όλοι κάτω. Κατεβάζαμε τα παντζούρια όλοι» δηλώνει κάτοικος της περιοχής.

«Ρωτάμε ποιος θα πληρώσει τις ζημιές» είπε άλλος κάτοικος της περιοχής, του οποίου το σπίτι έχει υποστεί ζημιές από την έκρηξη. «Έχουν σπάσει τα τζάμια και από τις δυο μπαλκονόπορτες» είπε και πρόσθεσε: «Αφού το πρόσωπο που έπρεπε να φυλάνε, δεν το φυλάνε. Ποιος φταίει; Ο κύριος Τόσκας; Να πληρώσει ο κ. Τόσκας».

Ο δράσης ή οι δράστες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsit.gr, είχαν δέσει τον εκρηκτικό μηχανισμό σε στύλο φαναριού. Ερωτήματα για το εάν οι δράστες ήθελαν θύματα μεταξύ των αστυνομικών προκαλεί το γεγονός ότι η βόμβα εξερράγη μερικά λεπτά νωρίτερα από το περιθώριο που είχε αφήσει ο δράστης που τηλεφώνησε.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα, το ένα εκ των οποίων ανήκει σε αστυνομικό, ο οποίος μάλιστα κλήθηκε να δώσει κατάθεση στους συναδέλφους τους της αντιτρομοκρατικής.

Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε περίπου ένα κιλό εκρηκτικής ύλης, πυροκροτητής και χρονοδιακόπτης. Ήταν 22:20 το βράδυ όταν ο άγνωστος τηλεφώνησε στην Εφημερίδα των Συντακτών και στην ιστοσελίδα Zougla.gr και ανέφερε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε μισή ώρα στην Ιπποκράτους 112.

Η περιοχή αποκλείσθηκε από την αστυνομία, με τους αστυνομικούς να φωνάζουν στους πολίτες, λίγα λεπτά μετά την έκρηξη, να μείνουν στα σπίτια τους!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ – ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε