Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Υπερβολική η προφυλάκιση του Ακη λένε οι συνήγοροί του

Υπερβολική η προφυλάκιση του Ακη λένε οι συνήγοροί του

Η υψηλή αναγνωρισιμότητα του πελάτη τους καθιστά την επιβολή προσωρινής κρατήσεως και λόγω υπόνοιας φυγής άνευ αντικειμένου, λένε μεταξύ άλλων οι συνήγοροι του σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χτες Δευτέρα του Πάσχα ο κ. Ανακριτής, με την ομόφωνη γνώμη του κ. Εισαγγελέα, αποφάσισε μετά από οκτάωρη απολογία του κ. Α. – Α. Τσοχατζόπουλου την προσωρινή του κράτηση. Αιτιολογία : η τέλεση κακουργήματος, η υπόνοια φυγής, η υπόνοια τέλεσης άλλων αξιοποίνων πράξεων. Είχε προηγηθεί , όπως αναφέρουμε στην ανακοίνωση της 14. 4. 2012, η άνευ κλήσεως προς απολογία σύλληψη του κ. Α. – Α. Τσοχατζόπουλου και προσαγωγή του στον κ. Ανακριτή την Μεγάλη Τετάρτη 11. 4. 2012. Η διαταχθείσα κράτηση του κ. Α. –Α. Τσοχατζόπουλου και η εγκριθείσα 5νθήμερη προθεσμία από τον κ. Ανακριτή έχουν ήδη επισημανθεί στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας από 11. 4. 2012, όπου ιδιαίτερα τονίσθηκε η αντικειμενική αδυναμία για την ενημέρωση και την προετοιμασία μας ενόψει του όγκου της σχετικής δικογραφίας (περίπου 10000 σελίδες).

Σε σχέση με την χθεσινή ομόφωνη απόφαση των κ. κ. Ανακριτή και Εισαγγελέα έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :

1. Η διάταξη του αρθρ. 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορά την προσωρινή κράτηση ( παλαιότερα: προφυλάκιση), αποτελεί εξαιρετική διάταξη, διαλαμβάνει αυστηρά τις προϋποθέσεις επιβολής του επαχθέστερου δικονομικού μέτρου, που προβλέπεται από τον Κ.Ποιν.Δικ. και εφαρμόζεται τότε μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο. Η αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος.) που διατρέχει ολόκληρο το δικαιικό μας σύστημα, καλύπτει φυσικά και την περίπτωση της προσωρινής κράτησης. Η προσωρινή κράτηση εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προκαταβολή ποινής ή προ-ποινή. Η Ποινική Δικονομία, αποκαλούμενη και εφαρμοσμένο Συνταγματικό Δίκαιο, ανήκει στις βασικές, θεμελιώδεις εγγυήσεις λειτουργίας του Κράτους Δικαίου. Η Πολιτεία μας είναι και πρέπει να μείνει δικαιοκρατούμενη Πολιτεία, ακόμη και σε δύσκολες, κρίσιμες συγκυρίες όπως η σημερινή.

2. Η επιβολή της προσωρινής κρατήσεως στον κ. Α. – Α. Τσοχατζόπουλο αιτιολογείται σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση των κ. κ. Ανακριτή και Εισαγγελέα με τρεις λόγους (σωρευτικά) : 1) βαρύτητα κακουργήματος 2) υπόνοια φυγής 3) υπόνοια τέλεσης άλλων αξιοποίνων πράξεων. Επισημαίνεται ότι ο μεν πρώτος λόγος είναι υπό διερεύνηση και τούτο θα πρέπει να γίνει στο σύνολο της αποδιδόμενης συνθέτου πράξεως (διάφοροι χρόνοι, διάφορες επιμέρους διαδικασίες, διάφορα συλλογικά όργανα με ευθύνη αποφάσεων, διάφορα πρόσωπα με αρμοδιότητα και ευθύνη αποφάσεων). Ο δεύτερος και ο τρίτος λόγος απλά δεν υφίστανται. Ο κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλος σε καμία φάση της σε εξέλιξη από 20μήνου ευρισκόμενης διαδικασίας δεν έδειξε ασυνέπεια στις συναντήσεις του με τις Αστυνομικές ή Εισαγγελικές αρχές. Τουναντίον με επανειλημμένα διαβήματά του ζήτησε ενημέρωση, πληροφόρηση, επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλος τέλει σε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα (περιοριστικός όρος) και έχει παραδώσει συνακόλουθα το διαβατήριο του στις Αστυνομικές Αρχές. Ο κύριος Α.-Α. Τσοχατζόπουλος δεν ανήκει στο Κοινοβούλιο από το φθινόπωρο του 2007, δεν έχει καμία άλλη επίσημη ιδιότητα. Κάθε πτυχή της δραστηριότητάς του ελέγχεται από τις διωκτικές αρχές. Εν τούτοις αιτιολογείται εκ μέρους των αρχών επιβολή προσωρινής κρατήσεως με υπόνοια φυγής και τέλεσης άλλων αξιόποινων πράξεων, χωρίς όμως – κατά την άποψη μας – να προκύπτουν ειδικά στοιχεία από τη δικογραφία που να στηρίζουν τις εν λόγω αποδοχές.

3. Θεωρούμε ότι η επιβληθείσα προσωρινή κράτηση στον κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλο είναι υπερβολική με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Η υψηλή αναγνωρισιμότητα του κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλου λόγω της μακράς θητείας του στην πολιτική και σε καίριες κυβερνητικές θέσεις αποτελεί ένα επιπρόσθετο στοιχείο που καθιστά την επιβολή προσωρινής κρατήσεως και λόγω υπόνοιας φυγής άνευ αντικειμένου.

4. Εξάλλου η διάταξη 6 της Ε.Σ.Δ.Α. στο σύνολο της αποτελεί την διάταξη που ακτινοβολεί προς κάθε πτυχή του δικαιικού μας συστήματος. Και τούτο φυσικά και ιδιαιτέρως ισχύει για την προδικασία της ποινικής δίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στη φυλ-ΑΚΗ ο Τσοχατζόπουλος – Χωρίς αυξημένα μέτρα ασφαλείας και χωρίς χειροπέδες πέρασε την πύλη του Κορυδαλλού

Πως είναι το VIP κελί του Κορυδαλλού που θα “φιλοξενήσει” τον Ακη

Όπλα άνω των 12 δις στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης,με Άκη να βάζει στο “κάδρο” Σημίτη-Παπανδρέου

Οι εξοπλισμοί του Άκη! – Μια ιστορία που εξαγγέλθηκε πάνω σ΄ ένα…καφάσι και κλείνει (;) στη φυλακή

Άγριος προεκλογικός πόλεμος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τον Άκη

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος – Θεωρείται ύποπτος φυγής – Την Τρίτη θα μεταβεί στον Κορυδαλλό

Ο Άκης και τα όπλα του – Η πιθανή προφυλάκιση και η απαξίωση των όπλων που αγόρασε

Τσοχατζόπουλος: Να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ -Σημίτης, Παπανδρέου- που αποφάσισαν για υποβρύχια

Στον ανακριτή θα οδηγηθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος – Κρίσιμη η απολογία του – Τι σκοπεύει να ισχυριστεί

Άκης Τσοχατζόπουλος: Έπαιρνε τις μίζες… προκαταβολικά!

Τι επιδιώκει ο Άκης με τη κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ που ζητά;

Την εποχή που ανήμερα Πάσχα ο Άκης τραγουδούσε με το Ρέμο – Τώρα κρατούμενος

Οι έρευνες στο σπίτι της Α.Τσοχατζόπουλου,με τα μάτια ενός αστυνομικού των 700 ευρώ,που συμμετείχε

Στο τμήμα ανηλίκων κρατείται ο Α. Τσοχατζόπουλος – Σιδεροδέσμιοι οι υπόλοιποι 3 συλληφθέντες στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε