Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αλέξης Σταυρούλιας: Οι αλήθειες για το Περιστέρι

Αλέξης Σταυρούλιας: Οι αλήθειες για το Περιστέρι

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Περιστερίου, οικονομολόγος Αλέξης Σταυρούλιας, μας έκανε
την τιμή και μας παραχώρησε μία συνέντευξη με «αδιάκριτες» από μέρους μας ερωτήσεις.
Μαχόμενος μαζί με τον Ανδρέα Παχατουρίδη για μια άλλη πόλη και για μια άλλη αυτοδιοικητική προοπτική για τη νέα τετραετία, μίλησε για τις πραγματικότητες, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Κύριε Σταυρούλια, διευθύνετε μια εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είστε επίσης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Περιστερίου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Ανδρέα Παχατουρίδη. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για σας;

Τίποτα στην ζωή δεν μας δίνεται έτοιμο. Οι γονείς μου δεν μας μεγάλωσαν εύκολα. Από μικρή ηλικία έμαθα τι σημαίνει αγώνας για την επιβίωση. Είμαι οικονομολόγος, και  έπρεπε να εργασθώ για να σπουδάσω και έτσι να στηρίζω και  την οικογένεια. Έχω μάθει να δουλεύω με αλήθεια. Γι’ αυτό, συγχωρέστε με που το λέω, πολλοί μας εμπιστεύθηκαν για να τους λύσουμε με απόλυτη τήρηση της τυπικής νομιμότητας οικονομικούς γρίφους.

Έχουν αυτά κάποια σχέση με την συμμετοχή σας στα κοινά;

Μα, δείτε, η συμμετοχή μου στα κοινά δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνέχεια αυτής της περιπέτειας εμπιστοσύνης και κοινού αγώνα με τους συνδημότες μου στο Περιστέρι. Κουβεντιάζοντας μαζί μου τις αγωνίες τους για την πόλη μας με οδήγησαν να συμπράξω με τον Αντρέα Παχατουρίδη για μια άλλη αντίληψη διοίκησης.  Έτσι, αποφάσισα από καρδιάς να προσφέρω και εγώ κάτι σε αυτήν την πόλη.

Πιστεύετε, κύριε Σταυρούλια, πως η πολιτική και γενικότερα η συμμετοχή στα κοινά εδραιώνει τα όνειρα και τους στόχους, όταν την εμπνέουν αξίες;

Μα δε φτιάχτηκαν οι άνθρωποι για την πολιτική αλλά η πολιτική για τους ανθρώπους, που όταν, όπως πολύ σωστά αναφέρατε εμπνέει αξίες, είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη στόχων και την πραγμάτωση ονείρων. Γιατί και τα ατομικά όνειρα περνούν από τη συλλογική θεμελίωσή τους.

Σήμερα βλέπετε να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Έχει αξία, εμπνέει η πολιτική, κύρια τους νέους;

Δεν θα ήθελα να είμαι δυσάρεστος, αλλά έχουμε ευθύνη στο μέτρο που αγνοήσαμε τα όνειρα και τα οράματα των νέων μας με αποτέλεσμα να απομακρύνονται από συλλογικές προσπάθειες και να αμφισβητούν όχι ευτυχώς την πολιτική, αλλά τους πολιτικούς. Και εξηγούμαι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια γενική απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Αυτό που οι νέοι βιώνουν κυρίως από το σύστημα, σε μια ηλικία που τοποθετούνται με απόλυτο τρόπο πολλές φορές στα περισσότερα θέματα, είναι η έλλειψη αξιοκρατίας, έλλειψη δηλαδή ειλικρίνειας και αντικειμενικότητας. Το ζουν μέσα στο περιβάλλον του σχολείου, κατά την διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, ως φοιτητές και νέοι επιστήμονες αλλά και στον χώρο εργασίας αντιμετωπίζουν δυσμενείς κατά την άποψή τους διακρίσεις.

Πώς βλέπετε τη νέα γενιά;

Η νέα γενιά εμφανίζεται ιδιαίτερα καχύποπτη απέναντι στα πολιτικά οράματα και πολλές διαχρονικές υποσχέσεις για καλύτερο μέλλον. Ο πολιτικός λόγος ξύλινος απομακρύνει ακόμη περισσότερο. Οφείλουμε ΤΩΡΑ να ανανεώσουμε τη σχέση των νέων μας με την πολιτική και τις υποθέσεις του τόπου τους. Υπάρχει τρόπος. Να είμαστε ξεκάθαροι, απλοί, πρακτικοί, και να δείχνουμε ΕΜΕΙΣ  ότι υπάρχει και η ανιδιοτέλεια στην πολιτική και η κοινωνική προσφορά. Να καταλάβουμε πως τα όρια και οι αντοχές τους δοκιμάζονται από την ανασφάλεια,  την απαισιοδοξία και τις μειωμένες προσδοκίες για το μέλλον. Για το λόγο αυτό στην επόμενη δημοτική περίοδο το δημοτικό συμβούλιο θα υποβοηθείται από το συμβούλιο των νέων με τους προέδρους των δεκαπενταμελών συμβουλίων των σχολείων μας. Γι’ αυτό και ο συνδυασμός μας απαρτίζεται από μεγάλο αριθμό νέων υποψηφίων.

Πως κρίνετε το κομματικό χρίσμα που σε αρκετές περιπτώσεις δίνεται εκ των προτέρων;

Με κομματικά προσκλητήρια, με διαδικτυακές καταθέσεις βιογραφικών και υποψηφιοτήτων, με αυτήν την επίπλαστη ανάγκη διεκδίκησης κομματικού χρίσματος τα κόμματα, αφού δεν πρόκειται για πολιτικές εκλογές, δύσκολα ξανακερδίζουν την ουσιαστική εμπιστοσύνη των πολιτών. Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές είναι εκλογές αυτοδιοικητικές. Οι κοινωνίες έχουν κάθε συμφέρον να αναδείξουν εκείνους που θα απασχοληθούν με τα πραγματικά καθημερινά μικρά ή μεγάλα προβλήματα.

Ζούμε σε εποχή δύσκολη οικονομικά. Τι σημαίνει αυτό για εσάς και πώς θα διασφαλίσετε την οικονομική ευρωστία του δήμου;

Οι δανειακές υποχρεώσεις του δήμου όχι μόνο είναι ελάχιστες αλλά προέκυψαν από επιτυχή αξιοποίηση αυτών των χρημάτων σε αγορές εκτάσεων που πολλαπλασιάζουν την περιουσία του δήμου , δημιουργούν πλεόνασμα και ιδρύουν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Γι’ αυτό το Περιστέρι, ο τέταρτος δήμος της χώρας σε πληθυσμό, είναι πρώτος σε ανάπτυξη. Συνεπώς τα αναγραφόμενα ανεύθυνα σε διάφορα φυλλάδια που αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα είναι παντελώς ανυπόστατα.

Γιατί αυτό που μου λέτε κύριε Σταυρούλια να το θεωρήσω αξιόπιστο;

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο οι οικονομικές καταστάσεις και ο ισολογισμός του δήμου. Ο ισολογισμός αυτός δεν συντάσσεται από εμάς αλλά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές. Κατά τη συζήτηση αυτή διαπιστώθηκε ότι σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης είμαστε ένας από τους ελάχιστους δήμους που έκλεισε με πλεόνασμα δύο εκατομμύρια εξακόσιες πενήντα δύο χιλιάδες ευρώ. Ως προς την ταμειακή ροή του δήμου σήμερα αυτή ανέρχεται στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων. Θεωρώ ότι πολλοί δήμοι θα ζήλευαν την οικονομική μας ευρωστία.

Χαρακτηρίζετε συχνά το έργο στο δήμο Περιστερίου ¨πολύ σημαντικό¨. Είναι έτσι;

Δε θα αναφερθώ, ούτε στα αθλητικά, ούτε στα πολιτιστικά κέντρα, ούτε στις πλατείες που φτιάξαμε. Αυτά αφορούν όλους μας και φαίνονται. Είμαι περήφανος γι αυτά που είναι για λίγους και δε φαίνονται τόσο. Είναι η βοήθεια σε αυτούς που θέλουν και δεν μπορούν. Γι αυτούς μπορούμε να πούμε πως αποδεικνύουμε ΕΜΠΡΑΚΤΑ το σεβασμό μας. Το καμάρι του δήμου είναι το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» για τους ανήμπορους γέροντες με ιατροφαρμακευτική και κοινωνική στήριξη στο σπίτι, το «καθήκον κατ’ οίκον» για ένα πιάτο ζεστό φαγητό καθημερινά σε αυτούς που δεν μπορούν να βρεθούν στους χώρους εστίασης αλλά και τη συσκευή τηλεειδοποίησης για άμεση ενεργοποίηση του δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Και διερωτώμαι ποιος δεν θα συμφωνήσει με ένα τέτοιο έργο και ποιος δεν θα στηρίξει και όποιον πιστεύει σε μια τέτοια φιλοσοφία ζωής.

Κύριε Σταυρούλια ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ποια είναι η εμπειρία σας;

Συνέβαλλα νομίζω ώστε η συνεργασία με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις να είναι αυτή που έπρεπε. Συνέβαλαν όλοι δημιουργικά ώστε να διαμορφώνονται ο απαραίτητες συνθέσεις. Όλοι τους, τόσο ο κύριος Λαλένης, όσο η κυρία Αλεξοπούλου αλλά και ο κύριος Τυμπλαλέξης εργάσθηκαν με πνεύμα συνεργασίας. Υπήρξαν και απουσίες. Αλλά τώρα είναι αργά για να δείχνουν οι απόντες την αγάπη τους για το Περιστέρι.

Είστε και πάλι υποψήφιος λοιπόν με την παράταξη «Κοινωνία Μπροστά» του Ανδρέα Παχατουρίδη.

Σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια και με αισθήματα τιμής, σεβασμού αλλά κύρια ευθύνης και συνέπειας, αισθάνομαι την ανάγκη να συνεχίσω το έργο μας γι’ αυτό έχω ανάγκη να μου δώσετε αυτή την άδεια.

Εάν ο λαός του Περιστερίου σας εμπιστευθεί και σας «δώσει το χρίσμα», στις 7 του Νοέμβρη, θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες σκέψεις για πολιτικές που σκοπεύετε να συνεχίσετε, να ενδυναμώσετε ή και νέες κατευθύνσεις;

Κατ’ αρχήν, είναι ο κοινωνικός διάλογος για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος επειδή ο κόσμος δεν αλλάζει μόνο από τα πάνω, αλλά και από την αλλαγή του καθενός μας. Η σύμπραξη μας σε προγράμματα αλληλοβοήθειας είναι σημαντική προϋπόθεση επιτυχίας τους. Γι αυτό, θεωρώ αναγκαία το διάλογο και τη σύμπραξη με μη κυβερνητικές οργανώσεις, την εκκλησία, σωματεία με κοινωνικές δραστηριότητες, συλλόγους ευπαθών κοινωνικών ομάδων, γενικές συνελεύσεις δημοτών, συλλόγους και ομάδες στήριξης μεταναστών, δίκτυα και οργανώσεις χρηστών κλπ. Εξάλλου ο εθελοντισμός είναι κάτι που οφείλουμε ιδιαίτερα να ενθαρρύνουμε. Το πάν είναι η δράση και μάλιστα η δράση για το συνάνθρωπο!
Σκοπεύουμε να ενδυναμώσουμε τα προγράμματα γειτονιάς και τα προγράμματα πράσινης ανάπτυξης. Προγραμματίζουμε την απορρόφηση ευρωπαϊκών και εθνικών ενισχύσεων σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, εναλλακτικών μορφών ενέργειας, δημιουργίας «πράσινων» κτιρίων και ενίσχυσης της  «πράσινης» επιχειρηματικότητας.
Τέλος προγραμματίζουμε να αξιοποιήσουμε περεταίρω τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού προγράμματος EQUAL για θέματα κοινωνικής οικονομίας.

Αφού σας ευχαριστήσω, να σας ευχηθώ καλή επιτυχία!

Κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω και να απευθυνθώ με την ευκαιρία στους Περιστεριώτες και τις Περιστεριώτισσες λέγοντάς τους πως με σεβασμό σε όλους θα εργαστώ και την επόμενη τετραετία. 

 

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε