Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Αναλυτές χαρακτηρίζουν “ανησυχητικά” τα αποτελέσματα από τα exit polls στην Ελλάδα

Αναλυτές χαρακτηρίζουν “ανησυχητικά” τα αποτελέσματα από τα exit polls στην Ελλάδα

«Ανησυχητικά» χαρακτήρισαν τα πρώτα αποτελέσματα από τα exit polls στην Ελλάδα οι πολιτικοί αναλυτές του οικονομικού δικτύου συνεχούς ενημέρωσης BFMTV.

Ο επικεφαλής του πολιτικού τμήματος Ολιβιέ Μαζερόλ υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι «η Ελλάδα μπορεί να περάσει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας θα υποχρεώσει το νέο Γάλλο πρόεδρο να συνεργασθεί άμεσα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για να αποφασίσουν από κοινού για το πως θα αντιμετωπισθεί η κατάσταση».

   Το Βερολίνο αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία που κυκλοφόρησε σήμερα, ύστερα από δήλωση του προσκείμενου στον Φρανσουά Ολάντ δήμαρχου της Νάντης Ζαν Μαρκ Αϊρό ότι εάν εκλεγεί ο Ολάντ, προτίθεται να επικοινωνήσει άμεσα σήμερα το βράδυ με την Άγγελα Μέρκελ.

   «Οι εκλογές στην Ελλάδα δείχνουν ότι οι χώρες στην Ευρώπη συνεχίζουν το δικό της δρόμο και δεν περιμένουν τις γαλλικές εκλογές. Θα είναι σημαντικό για τον Γάλλο πρόεδρο να δραστηριοποιηθεί άμεσα και, όποιο κι είναι το αποτέλεσμα, η πρώτη επικοινωνία, αύριο αν όχι σήμερα, θα πρέπει να είναι με την Άγγελα Μέρκελ», σημείωσε και η γνωστή δημοσιογράφος του καναλιού, Ρουθ Ελκριέφ.

   «Ανοίγει μια νέα περίοδος συσχετισμού δυνάμεων με τη Γερμανία», εκτίμησε από την πλευρά του ο διευθυντής του τμήματος BFM Business, Φρανσουά Λανγκλέ: «οι αγορές θα μετρήσουν το βαθμό προσχώρησης του νέου προέδρου στο δόγμα του Βερολίνου για μείωση του ελλείμματος μέσω αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας. Θα μετρήσουν και θα αντιδράσουν».

   Λίγη ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες και στις μεγάλες πόλεις της μητροπολιτικής Γαλλίας, εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υψηλή συμμετοχή, 82%.

   Με μια τέτοια συμμετοχή, ο νέος πρόεδρος θα στηριχθεί σε μια ευρεία βάση του εκλογικού σώματος.

   Άλλες εκτιμήσεις, από τα exit polls που έχουν γίνει γνωστές μέσω Διαδικτύου, επιβεβαιώνουν τη νίκη του Ολάντ, με 53% έναντι 47%.

   Το να εκλεγεί με διαφορά τουλάχιστον έξι μονάδων, είναι ο επιδιωκόμενος στόχος του Ολάντ.

   Εκτιμάται ότι σε αυτήν την περίπτωση θα είναι ακόμα πιο ισχυρός ιδιαίτερα στην Ευρώπη για να παρουσιάσει τις προτάσεις του για τον επαναπροσανατολισμό της ΕΕ με την υιοθέτηση μέτρων για την ανάπτυξη.

   Αντίθετα ένα χαμηλό ποσοστό για τον Σαρκοζί, αναμένεται ότι θα δημιουργήσει αναταραχή και προβλήματα στο κόμμα του UMP, όπου έχει ήδη ξεκινήσει η διαμάχη των δελφίνων για τη διαδοχή.

   Πιστεύεται ότι στην αμέσως επόμενη εκλογική διαδικασία, τις βουλευτικές εκλογές στις 10 και 17 Ιουνίου, θα κριθούν οι ανακατατάξεις στο πολιτικό πεδίο της Γαλλίας, καθώς μένει να φανεί εάν θα επαναληφθούν τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΑ: Το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα – Θριαμβευτής ο ΣΥΡΙΖΑ – Ήττα της ΝΔ – Στάσιμο το ΚΚΕ – Εφιάλτης Μιχαλολιάκου στην Βουλή

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε