Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Οι επόμενες … 102 ημέρες της Ελλάδας

Οι επόμενες … 102 ημέρες της Ελλάδας

– 1ον: Τρόικα: Κάντε κυβέρνηση και επιστρέφουμε
– 2ον: ΔΝΤ: Υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης
– 3ον: Τελεσίγραφο της Γερμανίας να γίνουν όλα σε 3 μήνες

Το μήνυμα είναι σαφές από τις Βρυξέλλες, η τρόικα επιστρέφει αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης. Έτσι μπαίνει και η πρώτη προϋπόθεση. Η ίδιος ο σχηματισμός κυβέρνησης δηλαδή, ενώ παράλληλα “τρέχει” και η δεύτερη. Η δέσμευση της κυβέρνησης αυτής να συνεχίσει το πρόγραμμα ούτως ώστε η τρόικα να ανάψει το φως για τη δόση του δανείου.

Από ‘κει και πέρα υπάρχει ένα ακόμη πιο σαφές μήνυμα προς την κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών που έχουν τακτικές επαφές με τα στελέχη της τρόικας, όπως αναφέρει “το Βήμα”. Το μήνυμα είναι πως το περιεχόμενο της επίσκεψης, (αρχικά σε τεχνικό επίπεδο) θα αφορά την αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης και θα έχει ως στόχο να δημιουργηθεί η κοινή βάση πάνω στην οποία θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για τη νέα μορφή του μνημονίου.

Άλλωστε ήταν σαφές και απ’ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δηλαδή απ’ τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ πως υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης. Ο Τζέρι Ράις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “από την στιγμή που θα υπάρξει μία νέα κυβέρνηση, θα ξεκινήσουμε διάλογο μαζί της”.

Πανομοιότυπο το μήνυμα και από τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα που μίλησε και για τήρηση των δεσμεύσεων, αλλά και παράλληλη χαλάρωση των στόχων.

Οι σκληροί ή κακοί της υπόθεσης (όπως προτιμάτε) Γερμανοί, έστειλαν το μήνυμα ότι η διορία που δίνουν στην Ελλάδα είναι τρεις μήνες και κάτι… 10 ημέρες μέσα στις οποίες “για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα υπάρχει ένα πολύ ξεκάθαρο πρόγραμμα. Εάν αυτό δεν εφαρμοστεί στο ακέραιο, τότε το παιχνίδι τελείωσε”

Ο Γερμανός αξιωματούχος της Ε.Ε. που είπε τα παραπάνω λόγια, χωρίς όνομα βέβαια, άφησε σαφώς να εννοηθούν δύο πράγματα.

Πρώτον, πως ναι, ακόμη και οι σκληροί ή κακοί Γερμανοί δίνουν περίοδο χάριτος 100 ημερών η οποία μπορεί να εκληφθεί και ως μια έμμεση παραδοχή πως πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους διαπραγμάτευση και δεύτερον ότι πέρα απ’ την περίοδο χάριτος ή τις όποιες αλλαγές οι απαιτήσεις τους πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα.

Εδώ μπαίνει ένα βασικό θέμα για όλους εμάς. Το εξέφρασε άριστα Ευρωπαίος Κεντρικός ότι “κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολιτικούς, αλλά όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση”.

Το ίδιο πιστεύουν και οι Έλληνες πολίτες. Πως στις επόμενες 100 ημέρες η Ελλάδα θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να σταματήσει την κατηφορική πορεία το θέμα είναι ποιος κρατάει το τιμόνι.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιος συναγερμός για τις εκλογές στην Ελλάδα – Οι μεγαλύτεροι τραπεζίτες του κόσμου σε εγρήγορση γιατί φοβούνται μέγα κραχ τη Δευτέρα

“Κουνάνε” 90 δισ. και πιέζουν για μέτρα

Financial Times:Μικρή η διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ

Πως βγαίνει κυβέρνηση τη Δευτέρα – Τα σενάρια για συγκυβέρνηση

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε