Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Τεράστια η αποχή στις εκλογές – Σε κάποιες περιοχές ξεπέρασε και το 60%

Η αποχή χτύπησε ρεκόρ, καθώς όπως ανέφερε το NewsIt οι πολίτες γύρισαν την πλάτη τόσο στους πολιτικούς όσο και στην εκλογική διαδικασία.

Ιδιαίτερο προβληματισμό στα πολιτικά κόμματα και μία νέα αποχή στην πολιτική ζωή του τόπου αντικατοπτρίζει η αποχή ρεκόρ στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε το 60%.

Η αποχή χτύπησε ρεκόρ, καθώς όπως ανέφερε το NewsIt οι πολίτες γύρισαν την πλάτη τόσο στους πολιτικούς όσο και στην εκλογική διαδικασία ως μέσο αντίδρασης σε μία συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας αλλά και σε μία πολιτική όλων των κυβερνήσεων που μας οδήγησαν στο χείλος της χρεωκοπίας.

Οι πολίτες έδειξαν πως δεν εμπιστεύονται τους πολίτες και ούτε τους θεωρούν κατάλληλους να κυβερνήσουν. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η αποχή που προβληματίζει, αλλά και το γεγονός ότι στο μικρό ποσοστό όσων ψήφισαν το 9,05% τουλάχιστον ήταν λευκά ή άκυρα.

Αυτό το ποσοστό μαζί με το τεράστιο ποσοστό της αποχής, δείχνει το μέγεθος της αποδοκιμασίας των πολιτών προς τους πολιτικούς και τις πολιτικές τους. Μάλιστα, εάν για παράδειγμα ένας υποψήφιος σε κάποιο δήμο έλαβε 40% των ψήφων με ποσοστό αποχής 50%, σημαίνει ότι στην ουσία έλαβε λιγότερο από το 25% στο σύνολο των ψηφοφόρων.

Χαρακτηριστικά στο Δήμο Αθηναίων ψήφισε μόνο το 41,87% των ψηφοφόρων, που σημαίνει ότι η αποχή ξεπέρασε το 58%. Αυτό το ποσοστό ξεπερνάει το 60% εάν προστεθούν τα λευκά που είναι 3,15%.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Ιθάκης όπου το ποσοστό συμμετοχής έφθασε μόλις το 31,52%, γεγονός που σημαίνει ότι η αποχή πλησίασε το 68%, τεράστιο ποσοστό ρεκόρ για τις δημοτικές εκλογές.

Παρόμοια ποσοστά και στον δήμο Λήμνου όπου το ποσοστό συμμετοχής έφθασε μόλις το 34,52%, με το ποσοστό αποχής να φτάνει το 65% και τα λευκά το 0,93%.

Η αποχή για μία ακόμη φορά είναι η πρωταγωνίστρια σε μία εκλογική αναμέτρηση – έστω και αυτοδιοικητική, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που έχουν ενσωματωθεί (40%), τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους προτίμησαν να καθίσουν στο σπίτι ή να βγουν για βόλτα με δεδομένη και την καλοκαιρία. Επιπλέον, χαρακτηριστική είναι και η εμφάνιση του λευκού και του άκυρου.

Έτσι, σύμφωνα με το 40% των αποτελεσμάτων για τις περιφέρειες, η αποχή έφτασε το 40,02%, ενώ το λευκό και άκυρο συγκέντρωσαν 9%. Αντιστοίχως το ποσοστό αποχής για τις δημοτικές εκλογές ξεπέρασε για λίγο αυτό των περιφερειακών εκλογών φτάνοντας το 40,5%, ενώ λευκά και άκυρα εδώ συγκέντρωσαν 5,37%.

Στους πέντε μεγαλύτερους δήμους, η αποχή ήταν: Στην Αθήνα 58%, στη Θεσσαλονίκη 46,9%, στον Πειραιά 56,5%, στην Πάτρα 39,4% και στο Ηράκλειο Κρήτης 36,3%.  Στο σύνολο της επικράτειας και σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα η μεγαλύτερη αποχή (πάνω από 60 τοις εκατό) σημειώθηκε στις Πρέσπες με ποσοστό 76,15%, ενώ ακολουθεί η Νίσηρος με 75%, ο Άγιος Ευστράτιος με 73%, η Ιθάκη με 68,48%, η Λήμνος με 67,77%, τα Κύθηρα με 65,81%, η Σύμη με 65,56%, Σέρβια-Βελβεντός με 63,75% και η Φλώρινα με 61%.

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε