Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Το σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου για τις εκλογές

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το φάντασμα του Γιάννη Δημαρά, ενός άκρως αγαπητού στους πολίτες πολιτικού, που αν και δεν έχει ξεχωρίσει για τις πολιτικές του ικανότητες η για το πολιτικό του όραμα, έχει το προνόμιο να θεωρείται «ένας από μας» και ενάντιος προς το μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική, που θεωρείται δυσβάστακτη από ολοένα και περισσότερους πολίτες αυτής της χώρας.

Ολες οι δημοσκοπήσεις, που διεξάγονται σήμερα καταδεικνύουν ότι ο διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής μπορεί να αποτελέσει την μεγάλη έκπληξη στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου για την εκλογή του περιφερειάρχη στην μακράν μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, αυτή της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δημοσκοπήσεις ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σγουρός, που είναι αναμφίβολα ένας πετυχημένος νομάρχης στην Αθήνα επί σειράν ετών, κινδυνεύει να χάσει την εκλογή από τον κ. Δημαρά, που τον έχει ξεπεράσει. Και τούτο διότι αυξάνεται το κίνημα των πολιτών κατά των κομματικών υποψηφιοτήτων και των εκλεκτών των κομματικών ηγεσιών, όπως είναι κι ο υποψήφιος της ΝΔ για την ίδια περιφέρεια Βασίλης Κικίλιας.

Το ενδεχόμενο να χάσει την εκλογή του ο κ. Σγουρός, αλλά και να μείνει τρίτος εκτός δευτέρου γύρου στις 14 Νοεμβρίου ο κ. Κικίλιας, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Ιπποκράτους αλλά και στην Ρηγίλλης. Και τούτο διότι η πολιτική σημασία τυχόν αποτυχίας των επισήμων υποψηφίων κι εκλογής του κ. Δημαρά στην περιφέρεια, που συγκεντρώνει περίπου τους μισούς ψηφοφόρους της χώρας, μπορεί να εκληφθεί ως ευθεία αμφισβήτηση όχι μόνον της κυβέρνησης αλλά και του κατεστημένων πολιτικών σχηματισμών συνολικά. Κι αυτό, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, δεν αποκλείεται. Αλλ’ αντιθέτως είναι άκρως πιθανόν.

Κι αυτό σημαίνει ότι τυχόν εκλογή του διαγραφέντος από το ΠΑΣΟΚ βουλευτή, επειδή δεν δέχθηκε να υπερψηφίσει το μνημόνιο, θα αποτελέσει έντονη διαμαρτυρία του κόσμου προς τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, κι ιδίως προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που μοιραία την επομένη των εκλογών στις 15 Νοεμβρίου θα είναι άκρως στριμωγμένος. Όχι μόνον γιατί θα έχει δεχθεί ένα σκληρό εκλογικό πλήγμα, στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2013, αλλά και γιατί θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στο εσωτερικού του κυβερνώντος κόμματος, κι ιδίως στην κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία βράζει από την αγανάκτηση του κόσμου για την οικονομική κατάσταση και τις τρομακτικές πιέσεις που δέχονται οι βουλευτές από τους ψηφοφόρους του.

Με δεδομένη την εκλογή Δημαρά, πώς θα μπορούσε άραγε να διατηρήσει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής του ομάδας ο κ. Παπανδρέου. Με απειλές περί διαγραφής; Πολύ δύσκολα. Το παράδειγμα Δημαρά θα έκανε τους βουλευτές του να σκεφθούν ότι μάλλον αποτελεί τίτλο τιμής και μέσο να ενισχυθεί η απήχηση του, παρά το αντίθετο. Με απειλές για πρόωρες εκλογές; Μα αυτές γνωρίζουμε ότι απαγορεύονται από το μνημόνιο και ενδεχόμενες εκλογές πριν από την ώρα τους μπορεί να προκαλέσουν αφορμή για πρόωρη αποχώρηση της τρόϊκας από την Ελλάδα, και κατά συνέπεια με τυπική χρεοκοπία της χώρας μας.

Μπορεί να αναλάβει τέτοιο ρίσκο ο πρωθυπουργός; Μάλλον όχι. Γι’ αυτό κι εκτιμάμε ότι τυχόν αποτυχία των κομματικών υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, κι ιδίως στην Περιφέρεια Αττικής, που είναι μακράν η μεγαλύτερη της χώρας, οδηγεί σε μεγάλη αποδυνάμωση της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, ακόμα μεγαλύτερη κι από το να υπήρχε ανάλογη με της Γαλλίας κοινωνική αναταραχή.

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε