Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

12.000 νέοι άνεργοι μέσα σε ένα χρόνο από τις βιοτεχνίες ένδυσης

Πτώση στην παραγωγή Ελληνικών ρούχων 23% από τον Οκτωβριο του 2009 έως φέτος.

Οι Έλληνες βιοτέχνες βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να μαραζώνουν μέρα με την ημέρα αφού οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις αγορές στους στα απολύτως απαραίτητα. Η πτώση στο Ελληνικό ρούχο είναι ραγδαία με άμεσα θύματα τους εργαζόμενους.

Μέσα σε ένα χρόνο μόνο από τις βιοτεχνίες ρούχων απολύθηκαν 11.985 εργαζόμενοι ενώ οι επιχειρηματίες του κλάδου δηλώνουν υποχρεωμένοι να πάνε σε νέο κύκλο απολύσεων μετά τον Δεκέμβριο εκτός αν γίνει κάποιο θαύμα και ανέβει θεαματικά η ζήτηση των ειδών που παράγουν.

Η κα Σταυρούλα 20 χρόνια εργαζόμενη περιγράφει στο Newsit τις ανυσηχίες όσων εργάζονται σε βιοτεχνίες ρούχων και βλέπουν την κατάσταση να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Από την μεριά τους οι βιοτέχνες προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τις επιχειρήσεις τους ζωντανές, όμως όπως λένε δεν τους βοηθάει καθόλου ούτε η οικονομική κρίση ούτε το κράτος αλλά ούτε και οι τράπεζες που έχουν κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης. Ο κ. Μ. Καραμιχάλης βιοτέχνης εσωρούχων μιλώντας στο Newsit εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος για να σωθεί μια βιοτεχνία σήμερα είναι να εξάγει αυτά που παράγει καθώς η εσωτερική κατανάλωση έχει “βαλτώσει”. Ο ίδιος θεωρεί πως αν δεν επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και δεν ανοίξουν τις “κάνουλες” οι τράπεζες πολλές βιοτεχνίες θα βρεθούν στα πρόθυρα του λουκέτου.

Την αρνητική εικόνα που επικρατεί στο χώρο της βιοτεχνίας αποτυπώνει με στοιχεία και το βιοτεχνικό επιμελητήριο Αθηνών.  
Μέσα στο 2010 οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη ήταν 1.405 ενώ αυτές που έβαλαν λουκέτο ήταν 2.657 σχεδόν ενα προς δύο δηλαδή.
Ο κ. Μ.Μαραγκουδάκης βιοτέχνης κορδελοποιίας αναγκάστηκε να διώξει τους δύο από τους 9 υπαλλήλους του μέσα στο έτος. Για τον ίδιο μεγάλο πρόβλημα στην πτώση του τζίρου των βιοτεχνιών ένδυσης κρύβονται το παρεμπόριο και ορισμένες μικρές εταιρίες που χρησιμοποιούν εργαζόμενους ανασφάλιστους για να ρίξουν το κόστος. Σημαντικό ρόλο στην κρίση που βιώνουν οι βιοτέχνες σύμφωνα με τον κ. Μαραγκουδάκη παίζουν οι τράπεζες που είτε δεν δανείζουν καθόλου τους επιχειρηματίες, είτε τους δανείζουν με υψηλότατα επιτόκια. Ο ΦΠΑ 23% είναι ένα ακόμα πλήγμα για εκείνους όχι μόνο γιατι ανεβάζει το κόστος του παραγόμενου προιόντος αλλά και επειδή οι ίδιοι  καθυστερουν να πάρουν τα χρήματα από τους πελάτες τους ενώ πρέπει να καταβάλουν τον φόρο από χρήματα που δεν έχουν εισπράξει.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ Newsit ο κ. Μαραγκουδάκης

Βιοτεχνίες όπως αυτές που παράγουν ανδρικά πουκάμισα η πουλόβερ και ζακέτες έχουν υποστεί καθίζηση στις παραγγελίες τους που ξεπερνά το 90% σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε