Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

13χρονο κοριτσάκι σε ψυχιατρείο ενηλίκων στην Κύπρο

13χρονο κοριτσάκι σε ψυχιατρείο ενηλίκων στην Κύπρο

Στα 13 χρόνια της έχει περάσει δύσκολες στιγμές, ενώ πάσχει από σύνδρομο μανιοκατάθλιψης.

Ένα υιοθετημένο κορίτσι 13 ετών νοσηλεύεται στο Ψυχιατρείο στον ίδιο χώρο με ενήλικους, λόγω της χρονίζουσας έλλειψης παιδοψυχιατρικής κλινικής.

Για την υπόθεση του κοριτσιού έχει ξεκινήσει έρευνα η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, η οποία κάνει λόγο για κωλυσιεργία του Δημοσίου στη δημιουργία της απαραίτητης αυτής κλινικής. 

Η 13χρονη, υιοθετημένο παιδί οικογένειας, που ζει σε χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, παρουσιάζει τα τελευταία τρία χρόνια σύνδρομο μανιοκατάθλιψης (“bipolar disorder”, μια συνήθης και ιδιαίτερα δυσάρεστη διαταραχή της διάθεσης ή συναισθηματική διαταραχή). Το κορίτσι ήταν καλά για δύο-τρεις μήνες και μετά πάθαινε κρίσεις πανικού, εκδήλωνε άγχος και ταχυκαρδία, ήθελε να κάνει κακό στον εαυτό της και έφευγε από το σπίτι.

Τον Δεκέμβριο του 2009 οι γονείς της απευθύνθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, στην Αθήνα, όπου όμως η προτεινόμενη θεραπεία δεν προχώρησε, καθώς οι ίδιοι αδυνατούσαν να μείνουν μαζί της για το διάστημα των έξι μηνών που απαιτούνταν. Στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου, το κορίτσι έπαθε νέα κρίση, προσπάθησε να φύγει από το σπίτι και κρίθηκε απαραίτητο να εισαχθεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας.

“Είναι απαράδεκτο να έχουμε εφήβους στον χώρο εκείνο, ο οποίος είναι παντελώς ακατάλληλος και φιλοξενεί άτομα με βαριάς μορφής ψυχιατρικές παθήσεις. Είναι παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού και θέμα κωλυσιεργίας, αφού έπρεπε να λειτουργήσει τώρα η μονάδα, για την οποία πιέζουμε εδώ και δύο χρόνια. Είναι αυξανόμενη η τάση των παιδιών αυτών και πρέπει να έχουμε ειδική υποδομή, καθώς δεν είναι κάτι που θα εξαλειφθεί. Οφείλουμε να τους προσφέρουμε τέτοια προγράμματα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους”, δήλωσε η Επίτροπος Προστασίας του παιδιού Λήδα Κουρσουμπά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε