Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

2,9 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε στους Έλληνες απολυμένους της Aldi!

Τα χρήματα θα βγουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης. Το ίδιο ποσό με την Ε.Ε. καλείται να δώσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Η γερμανική πολυεθνική Aldi διατηρούσε 38 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά. Και άφησε 642 εργαζόμενους στο δρόμο.

Από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά κατέθεσε το σχετικό αίτημα, όλα πήραν το δρόμο τους. Σε αυτό έβαλε και το… χέρι του ο μοναδικός Έλληνας ευρωβουλευτής που μετέχει στην Επιτροπή προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιώργος Σταυρακάκης.

Όπως δήλωσε στο NewsIt ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της Ελλάδας, αφού είναι η πρώτη φορά που εκταμιεύεται ποσό από το Ταμείο για την Ελλάδα, μιας και μέχρι σήμερα, η χώρα μας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να επωφεληθεί.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο ευρωβουλευτής Γ.Σταυρακάκης…

Και ποιοι είναι τα αυστηρά κριτήρια που έπρεπε να πληρούνται; Να έχουν απολυθεί τουλάχιστον 400 εργαζόμενοι μέσα σε διάστημα 4 μηνών και 400 σε διάστημα 6 μηνών, οι οποίοι να δουλεύουν κύρια σε μικρές επιχειρήσεις.

Το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση ιδρύθηκε το 2006 με προϋπολογισμό 500 εκ. ευρώ. Δεν παρέχει άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις, αλλά χρηματοδοτεί δράσεις για την επανεκπαίδευση των απολυμένων, την ενεργό αναζήτηση εργασίας ή την αυτοαπασχόληση και την ίδρυση ατομικής επιχείρησης.

Η δράση του Ταμείου επικεντρώνεται σε έκτακτες καταστάσεις και όχι σε μόνιμες. Δεν επιτρέπεται ούτε να συνεισφέρει στην αύξηση των συντάξεων, ούτε να χρηματοδοτήσει τις ίδιες τις επιχειρήσεις για να παραμείνουν στη χώρα που λειτουργούσαν.

Μόνο το 2010 το Ταμείο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, είχε εκταμιεύσει πάνω από 80 εκ. ευρώ. Έχει ενεργοποιηθεί σε περιπτώσεις που μεγάλες εταιρίες, όπως η ΝΟΚΙΑ και η ΙΝΤΕΛ ακύρωσαν μεγάλες επενδύσεις ή τις μετέφεραν σε χώρες χαμηλού εργατικού κόστος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Tι συμβαίνει με την BNP PARIBAS; – Θα απολυθούν δεκάδες εργαζόμενοι

“Τα μαζεύει” από την Ελλάδα η Aldi

Πρόταση εξαγοράς της Aldi από Βασιλόπουλο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε