Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Πώς συνδέεται με την Εαρινή Ισημερία

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Πώς συνδέεται με την Εαρινή Ισημερία

«Η ποίηση είναι παντού. Γίνε για μια μέρα ποιητής» είναι ο τίτλος του Δήμου Αθηναίων για τις εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου. Δείτε πώς συνδέεται η ημέρα αυτή με την εαρινή ισημερία.

Να γίνουμε μια μέρα ποιητές μας καλεί ο Δήμος Αθηναίων την Τρίτη 21 Μαρτίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται εκείνη τη μέρα. Οι δράσεις είναι ανοιχτές στο κοινό με τίτλο «Η ποίηση είναι παντού. Γίνε για μια μέρα ποιητής».

Το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, o Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου και το βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, θα πραγματοποιήσουν δράσεις σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας με ανάγνωση ποίησης από νέους ποιητές αλλά και από το κοινό, καθώς και ανοιχτό σεμινάριο ποίησης. Θα διαρκούν από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και θα πλαισιώνονται μουσικά από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων.

Την ημέρα εκείνη όλοι οι πολίτες της πόλης αλλά και οι επισκέπτες μπορούν να στέλνουν στη σελίδα του δήμου Αθηναίων στο facebook, το ποίημα που αγαπούν, δικό τους ή άλλου ποιητή, το οποίο στο πλαίσιο της δράσης θα μπορεί να διαβαστεί από τους ίδιους ή από τους ποιητές που μετέχουν στη διοργάνωση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα ή να στείλουν το ποίημα που αγαπούν στη σελίδα @CityofAthensOfficial ή να επισκεφτούν την επίσημη ιστοσελίδα.

Η Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”».

Αναλυτικά το πρόγραμμα και τα σημεία διεξαγωγής της δράσης:

10:00-11:00 Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Σ.Π.Α.)

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Λένα Καλλέργη, Μάκης Μαλαφέκας, Μαρία Πατακιά

13:30-15:00 Πλατεία Κολωνακίου

Ορφέας Απέργης, Στάθης Ιντζές, Πέρσα Κουμούτση, Πέτρος Πολυμένης, Πελαγία Φυτοπούλου, ΜάριονΧωρεάνθη

16:00-17:30 135ο Δημοτικό Σχολείο, Μομφεράτου 94, Γκύζη – Πρόγραμμα δήμου Αθηναίων, «Ανοιχτά Σχολεία»

Μαρία Κουλούρη, Ελευθερία Κυρίτση, Ασημίνα Ξηρογιάννη

17:30-19:00 Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι

Αγγέλα Γαβρίλη, Πατρίτσια Κολαΐτη, Χάρις Κοντού, Αγγελική Λάλου, Ιωάννης Μαγκαφώσης,

Αργύρης Παλούκας, Έλενα Πολυγένη, Αντώνης Τσόκος, Βάσω Χριστοδούλου

Τη συμμετοχή του κοινού θα συντονίζουν η blogger Λουκία Μητσάκου (loukini.gr) και η ηθοποιός Αγγελική Φράγκου (Θέατρο Ρετρό).

Η δράση εντάσσεται στη πολιτιστική στρατηγική του δήμου Αθηναίων και αποσκοπεί στο να φέρει κοντά την ποίηση και τους δημιουργούς της με το ευρύ κοινό και δη τους νέους. Η Αθήνα άλλωστε έχει ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 και ο δήμος Αθηναίων προωθεί δράσεις και πρωτοβουλίες στήριξης του βιβλίου και της ανάγνωσης. Το Δίκτυο Πολιτισμού Αθήνας του Δήμου Αθηναίων έχει ως αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε