Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

22 Δεκεμβρίου θα καταθέσει ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Προθεσμία ζήτησε και έλαβε από τον οικονομικό Εισαγγελέα ,ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου.
Ο κ.Γεωργίου είχε κληθεί σήμερα να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη αδικήματος, στο πλαίσιο της έρευνας των καταγγελιών για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 .
 
Ο καθηγητής Γεωργίου έλαβε προθεσμία για τις 22 Δεκεμβρίου οπότε και θα δώσει τις εξηγήσεις και τις θέσεις για το θέμα.
 
Η υπόθεση,για την οποία καλείται ως ύποπτος ο Ανδρέας Γεωργίου, αφορά την διερεύνηση των καταγγελιών του πρώην μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά, για σκόπιμη και με την υπόδειξη της EUROSTAT, διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος προκειμένου να επιβληθούν επιπλέον, δυσμενέστερα, οικονομικά μέτρα.
 
Η καταγγέλουσα καθηγήτρια οικονομετρίας υποστηρίζει ότι “σκοπίμως και εν μέσω πιέσεων, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η ΕΛΣΤΑΤ με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, με στόχο να επιβληθούν στην χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα”.
 
Τους ισχυρισμούς της κας Γεωργαντά, που, ήδη, έδωσε κατάθεση στον Εισαγγελέα, φέρεται να επιβεβαίωσε στην κατάθεση και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης.
 
Ο κ. Λογοθέτης που είναι κατηγορούμενος για παραβίαση προσωπικών δεδομένων ,που αφορά την ηλεκτρονική αλληλογραφία του κ. Γεωργίου, έχει υποστηρίξει πως τα στοιχεία του ελλείμματος παραποιήθηκαν ώστε να εμφανίζονται ότι αγγίζουν το 15,5%, προκειμένου να ληφθούν επιπλέον μέτρα, ενώ ουσιαστικά το έλλειμμα ήταν πολύ μικρότερο. Μάλιστα σε υπόμνημα του, για την ποινική του υπόθεση, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αρνείται την κατηγορία και αποδίδει την ποινική εμπλοκή του στην διαφωνία του με τη διόγκωση των στοιχείων του ελλείμματος.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε