Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

27 νεκροί από το ψύχος στην Ουκρανία

,

Σοβαρότατα προβλήματα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και δεκάδες ακυρώσεις στα αεροπορικά δρομολόγια.

Είκοσι επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες λόγω του ψύχους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.  Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων καταγράφηκε στην επαρχία Ντόνετσκ (ανατολικά, έντεκα θάνατοι) και στην χερσόνησο της Κριμαίας (νότια, πέντε θάνατοι) την ώρα που στην χώρα καταγράφονται σφοδρές χιονοπτώσεις που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην εναέρια και την οδική κυκλοφορία. 

Η κακοκαιρία προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας, ενώ οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους μείον 15 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία το κρύο θα αρχίσει να υποχωρεί από την Τετάρτη. 

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε όλη την Ευρώπη, οι 15 στην Πολωνία. Τους -33 βαθμούς άγγιξε το θερμομετρο στη Γερμανία.

Στην Ισπανία περισσότερες από 170 πτήσεις ακυρώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης εξαιτίας της χιονόπτωσης που προκάλεσε και σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων γύρω από την πρωτεύουσα της Ισπανίας.

Μέχρι το μεσημέρι συνολικά 174 πτήσεις είχαν ακυρωθεί από το Μπαράχας, ενώ ακόμα εννέα αεροσκάφη αναγκάστηκαν να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Arena, της δημόσιας εταιρείας που διαχειρίζεται τα ισπανικά αεροδρόμια. 

Στη Γαλλία δύο εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα για περίπου δύο ώρες, καθώς η αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος “έριξε” ολόκληρο το δίκτυο.

ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Η χιονόπτωση που σημειώθηκε σήμερα στην Μόσχα ήταν η εντονότερη των τελευταίων εκατό ετών για την ημέρα αυτή(21 Δεκεμβρίου)και προκάλεσε μποτιλιαρίσματα στους δρόμους που έφθασαν τα 1.700 μέτρα, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Τα σωστικά συνεργεία που εργάζονται πυρετωδώς για καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι που έπεσε κατά την διάρκεια της νύκτας και φθάνει στο ύψος τα 23 εκατοστά μπόρεσαν μόνο τις μεγάλες οδικές αρτηρίες να κρατήσουν ανοικτές.Ομως δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στα τρία μεγάλα αεροδρόμια της Μόσχας.

Στην Βουλγαρία το χιόνι και ισχυρές καταιγίδες έχουν αφήσει δεκάδες χωριά χωρίς ρεύμα, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο της χώρας αλλά και στη Σόφια.

ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Πτήσεις ακυρώθηκαν και ακινητοποιήθηκαν τα τρένα Eurostar, που συνδέουν την Ευρώπη με τη Βρετανία μέσω του υποθαλάσσιου τούνελ της Μάγχης. Παραμένει άγνωστο πότε θα επαναληφθούν τα δρομολόγια.

Το 40% των πτήσεων στα δυο αεροδρόμια του Παρισιού ακυρώθηκε. Κλειστά παραμένουν τα αεροδρόμια του Ντύσελντορφ, στη Γερμανία, των Βρυξελλών, της Λιέγης και του Σαρλερουά στο Βέλγιο. Τα χιόνια έχουν προκαλέσει προβλήματα και στα δρομολόγια των τρένων. Σφοδρή κακοκαιρία και στις ΗΠΑ, κυρίως στην ανατολική ακτή.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ EUROSTAR

Η Eurostar θα αποζημιώσει τους ταξιδιώτες που εγκλωβίστηκαν στο υποθαλάσσιο τούνελ της Μάγχης και όλους εκείνους που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν τις τελευταίες τρεις ημέρες, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του ομίλου Νικολά Πετροβίτς. 

 

Σε όσους εγκλωβίστηκαν στο υποθαλάσσιο τούνελ της Μάγχης τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο (περίπου 2.000 ταξιδιώτες) η Eurostar θα δώσει δύο φορές την αξία του εισιτηρίου τους και θα τους αποζημιώσει για όποια άλλα έξοδα αναγκάστηκαν να κάνουν (όπως ταξί ή ξενοδοχεία), δήλωσε ο Πετροβίτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οσοι δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν εξαιτίας της διακοπής της κυκλοφορίας των τραίνων μπορούν να αλλάξουν το εισιτήριό τους για άλλη ημέρα ή να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, ενώ η Eurostar θα εξετάσει ξεχωριστά κάθε υπόθεση για να αποφασίσει αν θα αποζημιώσει και αυτούς τους ταξιδιώτες για άλλα έξοδα που αναγκάστηκαν να κάνουν.

Πάντως ο διευθυντής της “Eurostar”, Ρίτσαρντ Μπράουν εξέφρασε την ελπίδα ότι τα τρένα της εταιρείας θα ξεκινήσουν από την Τρίτη να εκτελούν δρομολόγια. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε