Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

4 νεα Εφετεία – Εμφύλιος στην Κρήτη

4 νεα Εφετεία – Εμφύλιος στην Κρήτη

Τέσσερα νέα εφετεία ιδρύει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, κίνηση που αναμένεται να αναζωπυρώσει

τις αντιδράσεις βουλευτών, δικηγορικών συλλόγων αλλά και τοπικών φορέων, ειδικά στην Κρήτη.
 
Με Προεδρικά Διατάγματα ιδρύονται νέα εφετεία στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Χαλκίδα, στο Αγρίνιο και στη Μυτιλήνη. 

Η λειτουργία τους ξεκινά με το νέο δικαστικό έτος στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ θα μεταφερθούν σε αυτά υποθέσεις από άλλα κοντινά δικαστήρια.

Η ετήσια δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και για τα τέσσερα νέα εφετεία ανέρχεται στα 320.000 ευρώ.

Πριν από το Πάσχα ο υπουργός Δικαιοσύνης για να προλάβει τις έντονες αντιδράσεις είχε καλέσει σε διάλογο τους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων των πόλεων όπου πρόκειται να ιδρυθούν τα νέα εφετεία.

Παρ΄ όλα αυτά δεν βρέθηκε η «χρυσή τομή» για τη «βεντέτα» που έχει ξεκινήσει από το 2007 μεταξύ δικηγόρων και βουλευτών του Ηρακλείου και των Χανίων για την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης.

 Τα νέα εφετεία σε Κρήτη, Εύβοια, Αγρίνιο, Λέσβο

Με το πρώτο διάταγμα ιδρύεται Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο, στο οποίο θα υπάγονται οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου. Εφετείο Εύβοιας ιδρύεται με το δεύτερο διάταγμα το οποίο θα έχει έδρα τη Χαλκίδα και θα υπαχθούν σε αυτό οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χαλκίδας και των Θηβών, οι οποίες αποσπώνται από το Εφετείο Αθηνών. Ιδρύεται Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, με το τρίτο διάταγμα, το οποίο θα έχει έδρα το Αγρίνιο και θα υπαχθούν σε αυτό οι περιφέρειες του Πρωτοδικείου Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδας, οι οποίες αποσπώνται από το Εφετείο Πατρών. Με το τέταρτο και τελευταίο διάταγμα ιδρύεται Εφετείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη, στο οποίο θα υπαχθούν οι περιφέρειες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και Χίου, που αποσπώνται από το Εφετείο Αιγαίου. Παράλληλα, ορίζεται μεταβατική έδρα του Εφετείου Βορείου Αιγαίου ως πολιτικού και ποινικού δικαστηρίου το Πρωτοδικείο Χίου για την εκδίκαση όλων των υποθέσεων αρμοδιότητας Τριμελούς Εφετείου, καθώς και των υποθέσεων του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε