Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

500.000 μαθητές θα πέσουν θύματα του καρτέλ των βιβλίων και της μαφίας των φροντιστηρίων

500.000 μαθητές θα πέσουν θύματα του καρτέλ των βιβλίων και της μαφίας των φροντιστηρίων

Έως και 25% ακριβότερα στην Ελλάδα τα ξενόγλωσσα βιβλία σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.Δείτε τα τιμολόγια ντοκουμέντα της αισχροκέρδειας.

 

Εν μέσω κρίσης χιλιάδες νοικοκυριά θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, χρυσοπληρώνοντας ακριβότερα τα ξενόγλωσσα βιβλία, επειδή όπως καταγγέλλουν οι βιβλιοπώλες, μόνο 3 εταιρείες μοιράζονται την πίτα του κέρδους στην χώρα μας. Παράλληλα η ελεύθερη αγορά χαρακτηρίζεται απαγορευτική για πολλούς επιχειρηματίες του είδους αφού κανείς δεν μπορεί να εισάγει φθηνότερο βιβλίο από μια άλλη χώρα.

Golpo grosso” με θύματα τους μαθητές.

Από την έρευνα του Newsit προκύπτει ότι το κόλπο του ακριβού βιβλίου έχει δύο κατευθύνσεις. Από την μία τα φροντιστήρια πλασάρουν συγκεκριμένα πακέτα στους μαθητές μέσω των καθηγητών τους σε συγκεκριμένα βιβλιοπωλεία και από την άλλη οι αποκλειστικοί εισαγωγείς που είναι ελάχιστοι και καθορίζουν την τιμή όπως θέλουν, με γνώμονα πάντα το υπερκέρδος, που φθάνει στην αισχροκέρδεια.

Ο κ. Ν.Γ.  υπήρξε υπεύθυνος μιας γνωστής αλυσίδας φροντιστηρίων για πολλά χρόνια. Όπως καταγγέλλει στο Newsit τα βιβλία που αγόραζαν οι μαθητές από συγκεκριμένα βιβλιοπωλεία, μπορούσαν να τα βρουν πιο φθηνά αν έκαναν έρευνα αγορά από μόνοι τους.

”Ο καθηγητής έλεγε στους μαθητές να αγοράσει συγκεκριμένο πακέτο βιβλίων από κάποιο βιβλιοπωλείο. Από αυτή την δουλειά κέρδιζε ο αντιπρόσωπος του εκδοτικού οίκου , αλλά και το φροντιστήριο” όπως επισημαίνει.”Το σημαντικό είναι ότι αναγκαστικά ο μαθητής θα έπρεπε να αγοράσει τα συγκεκριμένα είδη και δεν θα  μπορούσε να κάνει και διαφορετικά, αφού εμπιστευόταν τον καθηγητή” τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο το σύστημα αυτό συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, κάτω από την άγνοια των χιλιάδων γονιών , την ώρα που βλέπουν κάθε μήνα το πορτοφόλι τους να αδειάζει.

Ακούστε την ομολογία

Η πρώτη απόφαση για τους κατηγορούμενους ήταν καταδικαστική αφού τους επέβαλε πρόστιμο αξίας 21 εκ. ευρώ. Όμως σύμφωνα με τον ίδιο τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί δεν ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ και το ”πάρτι” συνεχίζεται.

”Προσπάθησα πολλές φορές να εισάγω βιβλία από την ελεύθερη αγορά, δηλαδή από κάποια άλλη χώρα με σκοπό να πουλήσω φθηνότερα στον Έλληνα καταναλωτή, αλλά δυστυχώς δεν το δέχτηκε κανείς” περιγράφει.

Απαντητικό email προς τον κ.Φλωρά, από αντιπρόσωπο ξένων βιβλίων σε άλλη χώρα.Ουσιαστικά του διευκρινίζει οτι δεν μπορεί να εισάγει φθηνότερα στην Ελλάδα.

”Δυστυχώς για ακόμη μία σχολική χρονιά, οι γονείς θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πάρουν βιβλία στα παιδιά τους. Αν δεν υπήρχε το καρτέλ και η αγορά ήταν ελεύθερη τότε ένα βιβλίο αξίας 40 ευρώ θα το αγόραζαν 25 ευρώ” τονίζει χαρακτηριστικά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε