Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ 10 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

500.000 μετανάστες θα γίνουν Έλληνες

500.000 μετανάστες θα γίνουν Έλληνες
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 05.02.2010 | 09:29
Πρώτη δημοσίευση: 05.02.2010 | 09:29

Την ελληνική ιθαγένεια θα αποκτήσουν και 250.000 παιδιά δεύτερης γενιάς ενώ θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου...

περίπου 265.000 ομογενείς, αλλά και μετανάστες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Γιάννης Ραγκούσης παρουσίασε τις νέες πιο αυστηρές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που δόθηκε για διαβούλευση χαρακτηρίζοντας “εθνική, κοινωνική και οικονομική ανάγκη” την ένταξη των μεταναστών.

Οι όροι για την ιθαγένεια:
-Διαμονή στη χώρα για πέντε χρόνια
-Καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας
-Ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας
-Εξοικείωση με τους θεσμούς και την πολιτική ζωή

Επιπλέον στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται:
-Υποβολή τριών συστατικών επιστολών Ελλήνων Πολιτών
-Επιτυχία σε ειδικά τεστ γνώσεων γλώσσας, πολιτικής αγωγής και ιστορίας

Δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις όσων έχουν καταδίκες για σοβαρά αδικήματα
ενώ όσοι επιθυμούν να κάνουν αίτηση για την ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει να πληρώσουν ένα παράβολο των 1.000 ευρώ στην περίπτωση που είναι μετανάστες ή των 100 ευρώ αν είναι ομογενείς, υπήκοοι της Ε.Ε. Ή πρόσφυγες στην Ελλάδα. Οι αιτήσεις θα εξετάζονται εντός διετίας.
 
Οι νόμιμοι μετανάστες και η ιθαγένεια:
Στο νομοσχέδιο υπάρχει ειδική ρύθμιση που προβλέπει πως μπορούν να κάνουν αίτηση για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας οι μετανάστες που έρχονται νόμιμα στη χώρα μας αφού συμπληρώσουν επτά χρόνια διαμονής.
 
Τα παιδιά των μεταναστών:



-Για τους ανήλικους που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα η απόκτηση ιθαγένειας θα γίνεται είτε με τη γέννησή τους και ύστερα από σχετική δήλωση των γονέων τους, είτε κατά την ενηλικίωσή τους.
Προϋπόθεση είναι και οι δύο γονείς να είναι νόμιμοι μετανάστες στη χώρα και να βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον πέντε χρόνια
-Για τα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα είναι πλέον υποχρεωτικό να έχουν πάει τουλάχιστον έξι χρόνια σε ελληνικό σχολείο.
 
Το δικαίωμα ψήφου:
Δικαίωμα ψήφου αλλά και υποψηφιότητας στις δημοτικές εκλογές δίνει ο νέος νόμος σε περίπου 265.000 άτομα.
Αποκτούν δικαίωμα 160.000 κάτοχοι ειδικών δελτίων ταυτότητας ομογενούς, 62.000 μετανάστες με δεκαετείς ή αορίστου χρόνου άδειες παραμονής, 14.000 μετανάστες με πενταετές δελτίο διαμονής και 25.000 μετανάστες που έχουν κάνει τα χαρτιά τους για έκδοση άδειας παραμονής άνω των πέντε χρόνων ή δελτίου ταυτότητας ομογενή και έχει εγκριθεί.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook