Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

500 εκατομμύρια το χρόνο χάνονται από το λαθρεμπόριο καυσίμων

Το λαθρεμπόριο καυσίμων τα τελευταία χρόνια παίρνει γιγάντιες διαστάσεις με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα χιλιάδες πρατήρια οδηγούνται στο κλείσιμο. Την καταγγελία αυτή διατύπωσε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρόεδρος του συνδέσμου εταιριών πετρελαιοειδών Γιάννης Ψυχογιός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το λαθρεμπόριο δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά και σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση των πωλήσεων στα καύσιμα, που υπερβαίνει το 25% στη βενζίνη και στο ντίζελ, έχουν οδηγήσει, όπως ανέφερε, στο κλείσιμο πάνω από 2000 πρατήρια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου παραδέχτηκε την έλλειψη συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σχέδιο νόμου για τον έλεγχο στο σύστημα εκροών – εισροών σε όλα τα στάδια διακίνησης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης κατήγγειλε ότι από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι το Μάιο του ίδιου χρόνου το λαθρεμπόριο καυσίμων διπλασιάστηκε, εξαιτίας της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων καυσίμων Χαράλαμπος Μαυράκης, υποστήριξε ότι ούτε το 50% των καυσίμων δεν διακινείται από τα πρατήρια ενώ σημείωσε ότι ακόμα και οι εταιρίες που πουλάνε αντλίες επικαλούνται ότι δεν υπάρχει μηχανισμός που να μπορεί να τις ελέγξει αν κλέβουν ή όχι.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση αλλά και για διάφορα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από τη μη αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε