Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

60 καυτές ημέρες για την οικονομία της χώρας μας

60 καυτές ημέρες για την οικονομία της χώρας μας
– Οι απαιτήσεις της τρόικας για την εκταμίευση της τέταρτης και υψηλότερης δόσης των 15 δις ευρώ
– Προτεραιότητα της κυβέρνησης τα κλειστά επαγγέλματα και οι μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ
– Έκτακτη συνέλευση των φαρμακοποιών τη Δευτέρα
– Στο μικροσκόπιο οικογενειακά επιδόματα και επίδομα ανεργίας
Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις παρεμβάσεις βρίσκεται το νομοσχέδιο για το “άνοιγμα” των “κλειστών επαγγελμάτων” και την απελευθέρωση των υπηρεσιών, το αρχικό σχέδιο του οποίου, που προβλέπει οριζόντια ρύθμιση για το “άνοιγμα” τουλάχιστον 160 επαγγελμάτων έχει ήδη συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.
 
Η τελική μορφή του νομοσχεδίου αναμένεται να συζητηθεί σε υπουργικό συμβούλιο το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και να ψηφισθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Έως τον Mάρτιο, εξάλλου, το υπουργείο Υποδομών πρέπει να έχει προωθήσει νόμο που θα καταργεί όλους τους περιορισμούς στην παροχή υπηρεσιών για την μεταφορά επιβατών με λεωφορεία, πούλμαν και λιμουζίνες.
 
”Καυτή πατάτα” θεωρείται και η παρέμβαση στο “μέτωπο” των ΔΕΚΟ και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Θα υπάρξει πλήρης αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων και φορέων με περιορισμό μισθολογικού κόστους, μετατάξεις υπαλλήλων, και συγχωνεύσεις, προκειμένου από την αύξηση των εσόδων και την περιστολή των δαπανών να υπάρξει εντός του 2011, δημοσιονομική εξοικονόμηση άνω των 800 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο, πρέπει να ενταχθούν και οι επικείμενες αποφάσεις για μειώσεις μισθών και άλλων αποδοχών και στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο δημόσιες επιχειρήσεις όπως ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ.
Το μισθολογικό κόστος πρέπει να προσαρμοστεί στο καθεστώς που ισχύει για τις ΔΕΚΟ και προβλέπει ετήσιο πλαφόν αποδοχών 48.000 ευρώ, μείωση κατά 10% στις μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.800 ευρώ και πλαφόν 10% επί του συνολικού μισθολογικού κόστος ανά επιχείρηση στην αξία των επιπλέον αμοιβών.
 
Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με πρώτο πιάτο το ”φιλέτο” στο Ελληνικό, η τρόικα αναμένει την παρουσίαση αναλυτικού, ανά τομέα δράσης, σχεδίου. Μεταξύ άλλων, πρέπει να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την ΑΤΕ και να προχωρήσει ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων του Tαμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
 
“Καυτός” μήνας είναι ειδικά ο Ιανουάριος, καθώς στο τέλος αυτού του μήνα, ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης.
Τον Ιανουάριο αναμένονται και οι ανακοινώσεις των αναλογιστικών μελετών για τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), που θα κρίνουν εάν θα απαιτηθεί νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς τον Μάρτιο θα ολοκληρωθούν ανάλογες μελέτες για τις επικουρικές συντάξεις.
Άμεσα πρέπει να ψηφιστεί ρύθμιση, η οποία θα εντάσσει τους υπαλλήλους των τραπεζών στο ίδιο καθεστώς με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.
Επίσης, τον Ιανουάριο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να εξοικονομηθούν 150 εκατ. ευρώ. Ενώ τον Φεβρουάριο πρέπει να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση για το επίδομα ανεργίας, η οποία θα ισχύσει από το 2012, με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.
 
Έως το τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να έχει παρουσιαστεί ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί έως τα τέλη Iουνίου. Ενώ, έως τον Μάρτιο το υπουργείο Yγείας πρέπει να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα μηχανογράφησης των νοσοκομείων, που προβλέπει την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων και την κεντρική διαχείριση των πληροφοριών. Παράλληλα, έως τον Ιούνιο πρέπει να έχουν ορισθεί εσωτερικοί ελεγκτές σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.
 
Στον τομέα της υγείας, εξάλλου, πρέπει να προωθηθεί η καθολική μορφή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα φάρμακα και να ολοκληρωθεί ένα σχέδιο με ποσοτικούς στόχους για την εξοικονόμηση δαπανών στο δημόσιο σύστημα υγείας, με απώτερο στόχο να περιορισθούν οι δαπάνες για την υγεία στο 6% του AEΠ ετησίως. Έως τον Ιούνιο πρέπει να έχει αναθεωρηθεί η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, προκειμένου το νέο καθεστώς να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.
 
Την πρόοδο ή την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα εξετάσει η τρόικα τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, όμως, τα στελέχη της θα αναμένουν εντός του Μαρτίου και το πλάνο δημοσιονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012- 2014, με μέτρα απόδοσης 12,5 δισ. ευρώ, προκειμένου το έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω από το 3% του AEΠ στο τέλος του 2014.

Διαβάστε επίσης :

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε