Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

70 πρόσωπα δείχνει η έρευνα για τις μίζες των υποβρυχίων

Μέσα στο επόμενο 15μερο αναμένεται να στείλει το ΣΔΟΕ την αναφορά για τις μίζες των υποβρυχίων στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας.

Η διερεύνηση από τις ελληνικές αρχές γίνεται στον απόηχο και της έρευνας που έχει ξεκινήσει η γερμανική δικαιοσύνη, για τις “μαύρες” πληρωμές της γερμανικής Ferrostaal προς την Ελλάδα σχετικά με την αγορά υποβρυχίων του ναυπηγείου της HDW στο Κίελο.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel οι μίζες ανέρχονταν σε 55 εκ. ευρώ και αφορούσαν συμφωνία του 2000 για αγορά από την Ελλάδα τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, μεταξύ αυτών και ο “Παπανικολής”. Το κόστος της αγοράς ήταν 1,14 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η έρευνα αφορά δέκα εταιρείες και 70 φυσικά πρόσωπα και έχουν ζητηθεί από τις τράπεζες οι κινήσεις στους λογαριασμούς τους, έναν χρόνο πριν την υπογραφή της συμφωνίας.

Εξηγήσεις αναμένεται να κληθούν να δώσουν τα πρόσωπα που υποδεικνύουν οι γερμανικές αρχές, αξιωματικοί που την επίμαχη περίοδο υπηρέτησαν σε θέσεις της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και στο ΓΕΝ στην αξιολόγηση των προσφορών και στη διαμόρφωση των συμβάσεων. Επίσης, το τότε πολιτικό προσωπικό του ΥΕΘΑ, διοικήσεις και συνδικαλιστικά στελέχη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και του ΟΣΕ για τις παραγγελίες τροχαίου υλικού, καθώς φέρεται να εκτελέστηκε μόνο κατά το ένα τέταρτο.

Το ΣΔΟΕ κάνει και ελέγχους “πόθεν έσχες” όλων των φυσικών προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σημειώνεται ότι μετά το δημοσίευμα του Spiegel o τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, είχε εκδώσει ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους, λέγοντας: “Η αναφορά στο πρόσωπό μου ότι δήθεν συνέστησα συνεργάτη μου σε συγκεκριμένη εταιρία είναι παντελώς ψευδής και συκοφαντική”.

Το Spiegel έλεγε ότι “ο υπουργός” είχε συστήσει συνεργάτη του σε στελέχη της εταιρείας, επικαλούμενο κατάθεση του κ. Χάουν, νο 2 της HDW και επί 32 χρόνια στέλεχος της Ferrostaal, στη γερμανική Δικαιοσύνη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε