Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

700 πρόσφυγες επιστρέφουν από την Ειδομένη στην Αθήνα – Μπλόκο σε όσους πηγαίνουν προς τα σύνορα

Πηγή φωτογραφίας τηλεόραση ΣΚΑΙ
Πηγή φωτογραφίας τηλεόραση ΣΚΑΙ

Πρόκειται για άτομα που μέχρι πριν από μερικές ημέρες θα περνούσαν τα σύνορα με τα Σκόπια, όμως πλέον δεν τους επιτρέπεται η είσοδος.

Προηγήθηκε αστυνομική επιχείρηση καθώς μέρος από αυτούς, κυρίως μεμονωμένα άτομα, είχαν καταλάβει τις γραμμές του τρένου κοντά στα σύνορα. Συνολικά είναι περίπου 700 άνθρωποι στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, οι οποίοι πλέον αν και θεωρούνται πρόσφυγες και όχι παράτυποι μετανάστες, δεν τους επιτρέπεται η διέλευση στην πλευρά των Σκοπίων.
Μαζί με αυτούς υπάρχουν και άλλοι πρόσφυγες από Συρία ή το Ιράκ οι οποίοι δεν διαθέτουν επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Πηγή φωτογραφιας τηλεόραση ΣΚΑΙ
Οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην ελληνική πλευρά και από το πρωί αναγκάστηκαν από την αστυνομία να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με τα οποία επαναπροωθούνται πίσω προς Αθήνα για να οδηγηθούν είτε στο Σχιστό, είτε στον Ελαιώνα, είτε στο Ελληνικό.
Το απόγευμα λίγο πριν από την άφιξη των προσφύγων στην Αθήνα θα αποφασιστεί σε ποιον από τους χώρους φιλοξενίας θα μεταφερθούν. Αυτή την ώρα τα κέντρα φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Σχιστό είναι πλήρη και ανάλογα με τις αποχωρήσεις φιλοξενούμενων που θα σημειωθούν σήμερα και τις κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν, θα γίνουν και οι ανάλογες τοποθετήσεις.
Το ίδιο θα συμβεί και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά και δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρτιά για να κινηθούν προς τα σύνορα.


Την ίδια ώρα πάντως παρατηρείται το φαινόμενο μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν χθες στον Πειραιά από τα νησιά του Αιγαίου και που αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο Σχιστό να εγκαταλείπουν τον χώρο και να αναζητούν μέσο για να προωθηθούν προς τα βόρεια σύνορα.
Η μετακίνηση πάντως των ανθρώπων αυτών, ακόμη και όσων διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα και είναι Σύροι ή Ιρακινοί πρόσφυγες είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς η διέλευση προς τα Σκόπια έχει περιοριστεί, ενώ στην Ειδομένη επικρατεί ήδη το αδιαχώρητο.
Το αποτέλεσμα είναι κατά τη διαδρομή τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν μετά από εντολή της αστυνομίας να κάνουν πολύωρες στάσεις έτσι ώστε να δημιουργείται χώρος στο κέντρο της Ειδομένης.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει το e-volos ότι στο ΣΕΑ Αλμυρού είναι ακινητοποιημένα 6 λεωφορεία με πάνω από 300 πρόσφυγες, με προορισμό την Ειδομένη, από το βράδυ της Δευτέρας.Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ειδομένη, η αστυνομία έκανε ανάσχεση στον Αλμυρό αλλά και σε άλλα σημεία της Θεσσαλίας. Οι πρόσφυγες επωφελήθηκαν της στάσης για να φάνε ενώ εθελοντές τους πρόσφεραν τρόφιμα.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε