Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

80% λιγότερο αξίζουν σήμερα τα δομημένα που πήραν τα Ταμεία

80% λιγότερο αξίζουν σήμερα τα δομημένα που πήραν τα Ταμεία

Τη στιγμή που το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται ήδη στον αέρα, η πρακτική να αγοράζουν τα Ταμεία δομημένα ομόλογα έχει ανοίξει μία “μαύρη τρύπα” σχεδόν ένα δισ. ευρώ στην περιουσία τους.

Πρόκειται για τη γνωστή αμαρτωλή ιστορία των δομημένων ομολόγων που είχε εκδόσει το υπουργείο Οικονομικών για να τα πάρουν – αφού “πέρασαν” με το αζημίωτο από διάφορες χρηματιστηριακές εταιρείες (βλ. Ακρόπολις) – και στη συνέχεια να τα αγοράσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Τα ομόλογα που αγόρασαν μαζί Ταμεία και κρατικές τράπεζες την περίοδο 2005-7 ύψους 5 δισ. ευρώ, σήμερα έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους.

Σύμφωνα με τη Real News που επικαλείται στοιχεία από το έγκυρο πρακτορείo Bloomberg ενώ – βάσει της τότε αξίας τους- δόθηκαν για την αγορά τους 5 δισ., σήμερα δεν αξίζουν ούτε τα μισά. Οι ζημιές υπολογίζονται δηλαδή σε 3,5 δισεκατομμύρια. Οι απώλειες για όσους έχουν αγοράσει δομημένα ομόλογα κυμαίνονται από 55% μέχρι 80%, δηλαδή τόσο λιγότερο αξίζουν σήμερα.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, τα ασφαλιστικά ταμεία αγόρασαν δομημένα ομόλογα ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Αυτά – σύμφωνα με το Bloomberg- πολλά είτε μπορούν να πωληθούν σε τιμές πολύ μικρότερες, είτε δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον στην αγορά να αγοραστούν.

Χαρακτηριστικά, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ είχε “επενδύσει” σε τέσσερα δομημένα ομόλογα συνολικής αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2005-6. Σήμερα αυτά αξίζουν 18 εκατομμύρια ευρώ…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε