Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

9.000 εκπαιδευτικοί θα… λείπουν φέτος από τα σχολεία!

– Ρεκόρ παραιτήσεων,11.466 φεύγουν λόγω συνταξιοδοτικού
– Οι μισές προσλήψεις θα γίνουν φέτος
– Τουλάχιστον 6.000 προσλήψεις ζητούν οι εκπαιδευτικοί
Απλή… διαπίστωση φαίνεται πως έκανε η υπουργός αφού ανέφερε ότι εφέτος οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση διπλασιάστηκαν, αλλά αντί άμεσων μέτρων ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να δείξουν ψυχραιμία…

Η υπουργός υποσχέθηκε πως στις 13 του Σεπτέμβρη που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι όλα θα πάνε καλά και δεν θα υπάρχουν κενά, όμως όλα δείχνουν πως τα κενά που δημιουργούνται δεν θα είναι δυνατό να αναπληρωθούν μέσα στις 30 ημέρες που απομένουν.

Οι παραιτήσεις που θα ξεπεράσουν τις 11.000 σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μόνιμοι που θα προσληφθούν θα είναι οι μισοί σε σχέση με πέρυσι δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα.

Στην ίδια ανακοίνωση οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν πως «απαιτείται άμεσα ο επιπλέον διορισμός τουλάχιστον ίσου αριθμού μόνιμων εκπαιδευτικών τουλάχιστον 6.000, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την παραπάνω κατάσταση».

Το υπουργείο ελπίζει να “κλείσει” τα κενά με τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε μη… μάχιμες θέσεις σε νομαρχίες και υπηρεσίες του υπουργείου


(ΓΡΑΦΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΝΕΑ”)

Για εκρηκτικές συνθήκες στην εκπαιδευτική διαδικασία του δημόσιου σχολείου μιλούν η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αλλά και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).

Η ΟΛΜΕ, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο σχεδόν τριπλάσιος αριθμός εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται (7.526 το 2010 έναντι 2.726 το 2009 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), κάτω από την πίεση των αντεργατικών – αντιασφαλιστικών μέτρων κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο αριθμό διορισμών εκπαιδευτικών της τελευταίας 15ετίας (1.425 στη Δευτεροβάθμια) θα δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στην εκπαιδευτική διαδικασία του δημόσιου σχολείου την επόμενη σχολική χρονιά.

Απαιτείται άμεσα ο επιπλέον διορισμός τουλάχιστον ίσου αριθμού μόνιμων εκπαιδευτικών (πάνω από 6.000), για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, αναφέρει η ΟΛΜΕ, προσθέτοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στα σχολεία.

«Απαιτούμε» σημειώνει η ΟΛΜΕ «τη νομοθετική ρύθμιση ανωτάτου ορίου 25 μαθητών ανά τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις των Γενικών Λυκείων και την ΤΕΕ και 10 μαθητών ανά καθηγητή στα εργαστήρια».

Η ΔΟΕ, απευθυνόμενη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ο αριθμός των μόνιμων διορισμών που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες -1.400 συνολικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση- δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των συνταξιοδοτήσεων, πολύ δε περισσότερο για τη στήριξη νέων θεσμών, όπως το ολοήμερο σχολείο».

Οι δάσκαλοι ζητούν να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο σε επιπλέον προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μάλιστα τουλάχιστον διπλάσιες από αυτές που ανακοινώθηκαν, όπως αναφέρει, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά. Η ΔΟΕ ζητά επίσης «την πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού των αναπληρωτών για να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά κενά».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε