Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

9€ πιο φθηνό φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μια εξαμελής οικογένεια θα ξοδέψει 158 ευρώ φέτος για το τραπέζι των Χριστουγέννων, ενώ πέρυσι για να αγοράσει τα ίδια ακριβώς πράγματα είχε δώσει 167€.

Αυτό προκύπτει από τον δειγματοληπτικό έλεγχο που έκανε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Η διαφορά των 9 ευρώ μεταφράζεται σε μείωση 5,27% και οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της τιμής των κρεατικών και ιδιαιτέρως του χοιρινού, η τιμή του οποίου, κατά μέσο όρο, εκτιμάται στα 5 ευρώ το κιλό (μείωση 30,16% σε σχέση με πέρυσι).

Μείωση παρατηρείται και στην τιμή του αρνιού, η οποία κυμαίνεται περίπου σε 8%. Η γενική εικόνα που διαμορφώνεται αναφορικά με την τιμή των κρεάτων φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη του 2010, ισοδυναμεί με μία κατά μέσο όρο μείωση των τιμών κατά περίπου 12,7%.

Όσον αφορά στις τιμές των οπωροκηπευτικών, οι ντομάτες εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση κατά 81,8%, το λάχανο κατά 30,2% και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μείωση κατά 8,5%.

Στα γλυκά, τα μελομακάρονα εμφανίζουν μία αύξηση που ανέρχεται στο 6,2%, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος στους κουραμπιέδες καθώς αυτή υπολογίζεται περίπου στο 11%.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως έχουν μειωθεί οι τιμές σε 8 προϊόντα και οι περισσότερες από αυτές αφορούν μεγάλες μειώσεις ενώ έχουν αυξηθεί οι τιμές σε 11 προϊόντα, αλλά οι αυξήσεις σε κάποια από αυτά είναι μικρής κλίμακας.

Για ένα κιλό αρνί που θα χρειαστεί μια οικογένεια στο εορταστικό τραπέζι υπάρχει μείωση τιμής 7,9% σε σχέση με πέρυσι, για τη νωπή γαλοπούλα η μείωση είναι 7,7% και για την κατεψυγμένη 5%, για το χοιρινό η μείωση φτάνει στο 30,16%, οι πατάτες κοστίζουν φθηνότερα φέτος σε σχέση με πέρυσι κατά 8,5%, το μαρούλι κοστίζει φθηνότερα κατά 4,3% και ένα λίτρο λάδι είναι φθηνότερο κατά 2,4%.

Στο μεταξύ όμως οι ντομάτες κοστίζουν ακριβότερα από πέρυσι κατά 81,8%, ένα κιλό φέτα κοστίζει ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι κατά 20,2%, τα μήλα κοστίζουν ακριβότερα κατά 42,9%, για λάχανο θα πληρώουν ακριβότερα φέτος κατά 30,2% οι καταναλωτές ενώ τα πορτοκάλια κοστίζουν ακριβότερα κατά 2,6%.

Για ενάμισι λίτρο αναψυκτικά η τιμή τους έχει αυξηθεί φέτος κατά 13,9% και οι μπύρες (η τιμή για πέντε φιάλες) έχει αυξηθεί 22,8%. Για ένα λίτρο κόκκινο κρασί θα ξοδέψει μια οικογένεια 0,8% παραπάνω και για ένα λίτρο ρετσίνα 11,7% λιγότερα λεφτά. Για ροζέ κρασί θα ξοδέψει 2,7% περισσότερα χρήματα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε