Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

9 στους 10 εξοργισμένοι με τους πολιτικούς

9 στους 10 εξοργισμένοι με τους πολιτικούς

Η οργή του κόσμου γιγαντώνεται χωρίς να έχουμε “καταλάβει” ακόμη καν τα νέα μέτρα λιτότητας, όπως δείχνουν τρεις δημοσκοπήσεις, της Alco για το Πρώτο Θέμα, της «Public Issue» για την Καθημερινή και της MARC για το Έθνος της Κυριακής.

Στην ερώτηση της δημοσκόπησης της Alco “με ποιούς είστε πιο πολύ οργισμένοι”, το 91% απαντούν με τους πολιτικούς. Το 43% ωστόσο αναφέρει τους δημοσιογράφους και το 31% με τους συνδικαλιστές. 

Με τους “δικούς μας” λοιπόν για όσα έκαναν ή παρέλειψαν να κάνουν είμαστε περισσότερο οργισμένοι και όχι με τους ξένους. Για παράδειγμα μόνο 19% νοιώθουν οργή για την ΕΕ και μόνο το 15% με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης που έκαναν – μεταξύ άλλων παραγόντων – το δανεισμό της χώρας αδύνατο. 

Στην ερώτηση “τί θα περιόριζε την οργή σας;” το 91% ανααφέρει “φυλακη όσων εμπλέκονται σε σκάνδαλα”, το 86% κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, το 95% απομάκρυνση των πολιτικών που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν περιουσιακά στοιχεία, το 92% αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το 83% λουκέτα σε όσους φοροδιαφεύγουν και το 77% έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις. 

Απογοήτευση και οργή είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα για την κατάσταση της Ελλάδας σήμερα, ενώ στην ερώτηση “γιατί είστε οργισμένοι” οι πολίτες απαντούν κατά 81,7% γιατί πληρώνουμε εμείς και όχι εκείνοι που πρέπει -μόνο το 14,2% νοιώθουν οργισμένοι μόνο επειδή θα κάνουν θυσίες. 

Κατά συντριπτική πλειοψηφία – σχεδόν ομόφωνα (96,7%) – οι πολίτες λένε ότι πρέπει κάποιοι να τιμωρηθούν για την κατάσταση που έχει βρεθεί η οικονομία. 

Ως προς τα καθαρά πολιτικά αποτελέσματα, την ανηφόρα παίρνουν πάλι τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου (36,1%), ενώ τα δύο κόμματα εξουσίας σταθερά πέφτουν, με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου το 26,3% από 34,7% που ήταν τον Ιανουάριο και η ΝΔ 18,3% από 25,5% τον Ιανουάριο.

Θυμωμένοι με τη διαχείριση των σημαντικών θεμάτων της χώρας από τα μεγάλα κόμματα και αποφασισμένοι να εκφράσουν την οργή τους μέσα από την κάλπη, όποτε αυτή στηθεί, εμφανίζονται οι Έλληνες και στο Βαρόμετρο της Public Issue. Ένας στους δύο πολίτες απορρίπτει τη μονοκομματική διακυβέρνηση. Μόλις ένας στους πέντε πολίτες (19%) τάσσεται υπέρ των αυτοδύναμων λύσεων, ενώ το μισό του εκλογικού σώματος επικροτεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας (35%) ή και την οικουμενική (15%). 

Η διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης αμφισβητείται πλέον από τους Έλληνες, καθώς ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 22% (πτώση 9% από την προηγούμενη δημοσκόπηση). Χειρότερη είναι η εκτίμηση των πολιτών για τη λειτουργία της ΝΔ, καθώς μόλις 8% των ερωτηθέντων την επιδοκιμάζουν.

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της εταιρίας MARC. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ούτε τα κόμματα, ούτε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απολαμβάνουν πλέον την εκτίμηση των πολιτών, καθώς οι χειρισμοί τους κρίνονται από τους περισσότερους λανθασμένοι. 

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (87,8%), οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τα βάρη από τα ληφθέντα μέτρα είναι άδικα κατανεμημένα, ενώ σε ποσοστό 47,5% «διαβλέπουν» ότι η κυβέρνηση δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία, σε αντίθεση με το 42,6%, που εκτιμούν το αντίθετο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε