Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

ΑΔΕΔΥ για συντάξεις: Μειώσεις έως 30% προβλέπει το προσχέδιο νόμου! – Δείτε παραδείγματα

ΑΔΕΔΥ για συντάξεις: Μειώσεις έως 30% προβλέπει το προσχέδιο νόμου! – Δείτε παραδείγματα

– ΑΔΕΔΥ: Τα ποσοστά αναπλήρωσης στην κυβερνητική πρόταση “βυθίζονται” στο 37,5% για τα 35χρόνια ασφάλισης
– Μιλούν για χαντάκωμα της νέας γενιάς και των συντάξεων αναπηρίας
– Κατάργηση του ΕΚΑΣ και του Εφάπαξ, ενώ θα θιγούν και οι επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ
– Ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού τον συντάξεων θα συνεπάγεται εισφορές για τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ 20%, με πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα

“Αντιασφαλιστική” χαρακτηρίζει η ΑΔΕΔΥ την μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό και παραθέτει στοιχεία που δείχνουν πως θα πέσει… τσεκούρι στις συντάξεις.

Συνέντευξη Τύπου, εν όψει της Γενικής Απεργίας στις 4 Φεβρουαρίου, παραχώρησε η ΑΔΕΔΥ με θέμα την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην οποία αντιτίθενται τα συνδικάτα. Ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης ανέφερε ότι “απ’ ότι φαίνεται η αποστολή της κυβέρνησης είναι να αποτελειώσει ότι έχει απομείνει από τα δύο προηγούμενα μνημόνια, με μια αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που οδηγεί σε νέες μειώσεις στις συντάξεις και διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης στη χώρα”.
 
Σύμφωνα με παραδείγματα που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, με το νέο προσχέδιο νόμου οι συντάξεις που θα δίνονται θα είναι μειωμένες κατά 15%-30% σε σχέση με τις σημερινές. Αυτό για δύο λόγους: Επειδή τα ποσοστά αναπλήρωσης στην κυβερνητική πρόταση “βυθίζονται” στο 37,5% για τα 35χρόνια ασφάλισης, όταν στο ισχύον σύστημα φτάνουν το 80%, και επειδή τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται και σε πολύ μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού αυτός θα είναι πλέον ο μέσος μισθός ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας όπως ισχύει. Ειδικότερα με το παλαιό σύστημα ένας μισθωτός με 35 χρόνια υπηρεσίας και μισθό την τελευταία 5ετία γύρω στα 1.500 ευρώ και ποσοστό αναπλήρωσης 70% έπαιρνε σύνταξη 1.040 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα ο συντάξιμος μισθός θα είναι 1.026 ευρώ.
 
Επίσης, έγινε λόγος για χαντάκωμα για τη νέα γενιά και τις συντάξεις αναπηρίας, για κατάργηση του ΕΚΑΣ και του Εφάπαξ, ενώ τονίστηκε ότι θα θιγούν σε τεράστιο βαθμό και οι επικουρικές συντάξεις. Όπως αναφέρθηκε, το προσχέδιο έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα και προβλέπει περικοπές 1,8 δισ.ευρώ, το οποίο έχει ως βασικό στοιχείο την άμεση κατάργηση του μεταβατικού χαρακτήρα της εφαρμογής σε βάθος 35ετίας του Ν.3863/2010 (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη).
 
Ακόμα, τονίστηκε ότι ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού τον συντάξεων θα συνεπάγεται εισφορές για τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ 20%, με πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα.

Η ΑΔΕΔΥ έκανε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος που διοργανώνεται μαζί με τη ΓΣΕΕ, ενώ θα γίνει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή “ώστε να μην περάσει”. Όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, υπάρχει κι άλλος δρόμος και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο και να ξεκινήσει το διάλογο για ένα νέο ασφαλιστικό. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε