Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Αδειάζουν τα ιδιωτικά σχολεία από μαθητές

Φαινόμενο και αυτό της κρίσης. Οι γονείς, αν και τα δίδακτρα δεν έχουν αυξηθεί, αδυνατούν να βρουν τα χρήματα και έτσι τουλάχιστον 8.000 μαθητές δεν ανανέωσαν τη εγγραφή τους στα ιδιωτικά σχολεία.

Αν και τελικά οι απώλειες μαθητών στην ιδιωτική εκπαίδευση περιορίστηκε κάπως σε σχέση με τον Ιούνιο οπότε και γίνονται οι δηλώσεις επανεγγραφής η διαρροή μαθητών από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα είναι μεγαλύτερη από πέρυσι.

Οι λόγοι προφανείς. Αυτή τη στιγμή τα δίδακτρα κυμαίνονται από τα 2.200 ευρώ και φτάνουν έως τα 11.300 για τη φοίτηση στο δημοτικό (μέσος όρος 5.000 ευρώ), για το Γυμνάσιο από τα 3.900 ευρώ ως 10.000 ευρώ, ενώ για το λύκειο από3.850 έως 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν μειώσεις στα δίδακτρα. Η κρίση όμως έχει επιφέρει πολύ μεγαλύτερο πλήγμα στο εισόδημα της μέσης οικογένειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα σχολεία κάνουν εκπτώσεις για γονείς που έχουν δύο ή και τρία παιδιά στο σχολείο, ενώ κάποια άλλα μειώνουν τα ετήσια δίδακτρα για όσους τα καταβάλουν εφάπαξ.

Αυτή τη στιγμή σημειώνεται ραγδαία αύξηση των αιτήσεων σε σχολεία με χαμηλά δίδακτρα, ενώ είναι πολλά τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια μικρής δυναμικότητας που απειλούνται ακόμη και με λουκέτο.

Οι σχολικές μονάδες που φαίνεται να “πληρώνουν τη νύφη” είναι όσες έχουν μικρό αριθμό μαθητών, καθώς κάποιες από αυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν τα δίδακτρα, με αποτέλεσμα να χάνουν μεγάλο μέρος του μαθητικού δυναμικού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε