Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Αδειάζουν τα ιδιωτικά σχολεία από μαθητές

Αδειάζουν τα ιδιωτικά σχολεία από μαθητές
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 05.07.2010 | 09:06
Πρώτη δημοσίευση: 05.07.2010 | 09:06

Τα δίδακτρα πήραν φωτιά και έτσι οι γονείς αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τα ιδιωτικά και να γράφουν τα παιδιά του στα δημόσια σχολεία.

Ακόμη και σε επίπεδο παιδικών σταθμών η στροφή προς του δημοτικούς είναι μεγάλη σε σημείο μάλιστα να παρατηρείται αδυναμία των δήμων να ανταποκριθούν λόγω πληθώρας αιτήσεων.
Στις πρώτες (εισαγωγικές) τάξεις, την Α' Δημοτικού και Γυμνασίου με βάση τα ως τώρα στοιχεία η πτώση αναμένεται να είναι πάνω από 25%. Θα λείπει δηλαδή ¼ των μαθητών από τα ιδιωτικά που ήδη κάνουν μειώσεις τμημάτων. Ακόμη και στις ενδιάμεσες τάξεις η μείωση ξεπερνάει το 10%, κάτι που δείχνει ότι οι γονείς επιλέγουν να στείλουν αλλάξουν σχολικό περιβάλλον στο παιδί καθώς δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληρώνουν τα δίδακτρα.
Το φαινόμενο ωστόσο δεν έχει να κάνει μόνο με τα λεγόμενα σχολεία της ελίτ. Από τα 500 ιδιωτικά σχολεία εξυπηρετούν παιδιά εργαζομένων που τα επιλέγουν για να εξασφαλίσουν καλύτερη μόρφωση στα παιδιά εξοικονομώντας χρήματα από φροντιστήρια ή ακόμη και για φύλαξη και ασφαλή μεταφορά.
Η δραματική μείωση ωστόσο θα σημάνει και κάτι άλλο. Η μείωση των εσόδων για τα σχολεία ίσως οδηγήσει στην ανεργία πολλούς εκπαιδευτικούς.
Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι καινούργιο. Ήδη από το 2004 και με την απελευθέρωση των διδάκτρων οι τιμές εκτινάχθηκαν.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Γ.Γ. Εμπορίου από τότε οι τιμές στα δίδακτρα ανέβηκαν τουλάχιστον 50% ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διπλασιάστηκαν!   Διαδώστε αυτό το άρθρο