Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Αδιέξοδο στη συνάντηση Μπατζελή-αγροτών

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σε αδιέξοδο κατέληξε η τρίτη συνάντηση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αγρότες. Στο “χορό” των κινητοποίησεων μπαίνουν και οι κτηνοτρόφοι.

 

Η υπουργός Κατερινά Μπατζελή επανέλαβε στη συνάντηση με τους αγρότες ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για εθνικές ενισχύσεις. Η μεγαλύτερη ένταση δημιουργήθηκε όταν συζητήθηκε η καθυστέρηση στην εξόφληση των κοινοτικών ενισχύσεων και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εξόφληση τους.

Εκπρόσωπος των αγροτών από το μπλόκο της Λάρισας ανέφερε ότι οι αγρότες θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα οικονομικά τους αιτήματα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η Κ. Μπατζελή δέχτηκε δύο προτάσεις τους, για την σύνταξη μητρώου αγροτών και μητρώου εμπόρων στο οποίο η ένταξη θα είναι εθελοντική.

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε έκκληση μια ταχεία και αποτελεσματική λύση προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται από τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόϊκο Μπορίσοφ, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στη βιομηχανία της χώρα και τη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών από τα μπλόκα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η ετοιμότητα της Επιτροπής να παράσχει κάθε νομική δυνατότητα για τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και επισημαίνεται ότι μπορούν να αποφευχθούν οι όποιες νομικές διαδικασίες που προβλέπονται και οι οποίες είναι εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών.

Που υπάρχουν ακόμη τα μπλόκα:

 

Θεσσαλονίκη: Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Στα “Πράσινα Φανάρια”, στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά όλη τη νύχτα. 

Σέρρες: Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στην Εγνατία Οδό στον κόμβο των Κερδυλλίων που για τρίτη εβδομάδα παραμένει κλειστή. Ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα έκλεισε για τα φορτηγά, τα ΙΧ και τα λεωφορεία από και προς την Βουλγαρία μετά από σύσκεψη των αγροτών, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Ωστόσο, η διέλευση φορτηγών έχει διακοπεί από την Κυριακή το βράδυ με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα και από την πλευρά της Ελλάδας αλλά και της Βουλγαρίας.
 
Κλειστή είναι από το μεσημέρι της Τρίτης και η παλιά εθνική οδός Σερρών – Καβάλας στη γέφυρα του Στρυμόνα, δίπλα στο ”Λιοντάρι της Αμφίπολης”. Οι αγρότες θα ανοίξουν το μπλόκο στην περιοχή, αργά το απόγευμα.  Πάντως, ανοιχτή παραμένει σήμερα, η εθνική οδός Σερρών – Θεσσαλονίκης, αν και οι αγρότες βρίσκονται στον κόμβο του Στρυμονικού με τα τρακτέρ τους.

Δράμα: Ανοιχτός για όλα τα οχήματα ήταν στη διάρκεια της νύχτας, ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής, στο νομό της Δράμας.

Καβάλα: Κλειστός είναι ο κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, ενώ αποκλεισμένοι από τους αγρότες.

Έβρος:
Τόσο το τελωνείο του Ορμενίου όσο και των Κήπων  τα τρακτέρ έχουν αποκλείσει την κυκλοφορία.

Θεσσαλία: Αποκλεισμένοι από τους αγρότες είναι οι οδικοί κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών. Κλειστός ο Τύρναβος έως τις 3 το μεσημέρι.

Χαλκιδική: Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Τρίγλιας.

Κιλκίς: Κλειστός ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης και το τελωνείο των Ευζώνων.

Φλώρινα: Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, ενώ οι αγρότες είναι συγκεντρωμένοι στη διασταύρωση Φιλώτα.

Γρεβενά: Παραμένουν 40 τρακτέρ στον κόμβο της Εγνατίας.

Κοζάνη: Τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Καστοριά: κλειστός είναι ο κόμβος του Βογάτσικου

Βοιωτία: είναι κλειστή η εθνική οδός στο ύψος του Κάστρου, καθώς και οι παρακαμπτήριοι. Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω Μπράλλου.

Λαμία: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες. Στα μπλόκα της Αλαμάνας, της Ελάτειας και του Κάστρου οι αγρότες έκλεισαν και τους παραδρόμους, σύμφωνα με την απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού τους Οργάνου, που συνήλθε την Δευτέρα στη Βέροια. 

Περίπου 50 τρακτέρ έκλεισαν προειδοποιητικά τον κόμβο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας με τον δρόμο Λαμίας – Άμφισσας στο 200 χλμ της ΝΕΟ Αθηνών-Λαμίας. Οι αγρότες θα συνεχίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και απειλούν να μετακινήσουν το μπλόκο στο ύψος του κόμβου των Θερμοπυλών. Αν γίνει αυτό, δεν θα υπάρχει διέξοδος για τα οχήματα, που θα κινούνται από νότο προς βορρά και το αντίστροφο.

Στο μπλόκο του Κάστρου οι αγρότες έχουν σκληρύνει την στάση τους και από το πρωί της Τρίτης έχουν αποκλείσει όλους τους παράδρομους.

Πάτρα
: οι αγρότες της Αχαϊας έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου. Τα τρακτέρ έχουν παραταχθεί στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών, ενώ οι αγρότες αποχώρησαν από το μπλόκο στο ύψος της κοινότητας Σαγέικα, στον δήμο Μόβρης. Η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο από παρακαμπτηρίους δρόμους. 

Μεσσηνία: Οι αγρότες της Πελοποννήσου ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και την Τετάρτη αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Πύργου – Κυπαρρισίας στο ύψος της Νέδας Μεσσηνίας. Για την Πέμπτη προγραμματίζουν αποκλεισμό του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης – Κορίνθου, στο ύψος του κόμβου της Στέρνας. 

Στον “χορό” των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι κτηνοτρόφοι

Οι κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν δυναμικές κινητοποιήσεις και απέκλεισαν δρόμους, ενώ έριξαν και μεγάλες ποσότητες γάλακτος στο οδόστρωμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρη Καμπούρη, διεκδικούν οικονομικές ενισχύσεις αλλά και την επίλυση θεσμικών τους αιτημάτων.
 
Έτσι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας το μεσημέρι της Τρίτης έριξαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος στο δρόμο μπροστά στα “Πράσινα Φανάρια”. 

Παράλληλα, την Δευτέρα κτηνοτρόφοι του Κιλκίς, βρέθηκαν στο τελωνείο της Δοϊράνης, όπου και διαδήλωσαν δυναμικά μαζί με τους αγρότες συναδέλφους τους, ενώ έριξαν γάλα στο δρόμο.

Την Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα οι κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης πρόκειται να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ και τα ζώα τους, τόσο στην Εγνατία οδό, όσο και μπροστά από την πύλη της Διεθνούς Έκθεσης. Σύμφωνα δε με τον Στέλιο Βογιατζή, οι κτηνοτρόφοι προετοιμάζουν “θερμή υποδοχή στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή”.

Στη συνέχεια οι κτηνοτρόφοι από τη Δράμα προσανατολίζονται να κατευθυνθούν την Πέμπτη στο τελωνείο Εξοχής και να ρίξουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος στο δρόμο. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν και κτηνοτρόφοι από την Ξάνθη που θα αποκλείσουν, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, το κτίριο της Νομαρχίας.

Αντίστοιχη κίνηση θα ακολουθήσει την Παρασκευή από κτηνοτρόφους της Ξάνθης, οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, θα αποκλείσουν κατά πάσα πιθανότητα το κτίριο της νομαρχίας.

Στο μεταξύ, το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη η ολομέλεια των προέδρων των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις τους και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, οι κτηνοτρόφοι προτίθενται να πραγματοποιήσουν στην Αθήνα πανελλαδικό συλλαλητήριο, είτε στα τέλη του Φεβρουαρίου, είτε το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα.

Μηνύσεις κατά αγροτών στον Άρειο Πάγο
Παραμένουν τα μπλόκα-Κλείνουν και παρακαμπτηρίους 
Οδοιπορικό του NewsIt στα μπλόκα των αγροτών
Η συνέντευξη του Βούλγαρου πρωθυπουργού για τα μπλόκα 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε