Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Αδύναμες οι ΔΟΥ να πατάξουν τη φοροδιαφυγή

Τα πενιχρά έσοδα του πρώτου επταμήνου αποτελούν «βραχνά», η τρόικα θέλει να παταχθεί η φοροδιαφυγή και αυτό μοιράζει αδύνατο όταν πολλές μεγάλες Εφορίες της χώρας παραμένουν «ακέφαλες».

Τους πρώτους επτά μήνες του 2010 τα έσοδα δεν ήταν τα επιθυμητά και αυτό αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Και πως να επιτευχθούν οι στόχοι όταν πολλές, μεγάλες εφορίες της χώρας δεν έχουν καν επικεφαλής! Κατ’ επανάληψη τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου έχουν ζητήσει σε όλους τους τόνους από τους έφορους να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Την ίδια ώρα, η φοροδιαφυγή αγγίζει το 80% στις τουριστικές περιοχές! Το υπουργείο Εργασίας έχει εξαγγείλει φοροσαφάρι από τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ για να εντοπιστούν οι οφειλέτες και να γεμίσουν τα ταμεία. Όμως, ο κρατικός μηχανισμός δείχνει ανήμπορος να ελέγξει τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν. Και πως να το κάνει όταν – όπως αποκάλυψε το NewsIt– για ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν μόλις 37 διαθέσιμοι ελεγκτές!

Καθυστέρηση παρατηρείται και στην εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως το ΕΤΑΚ του 2009. Το οικονομικό επιτελείο, όμως, «καίει» και το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οφειλέτες του δημοσίου εκφράζουν παράπονα ότι με βάση το νέο φορολογικό νόμο, οι δόσεις που μπορούν να καταβάλλουν για την αποπληρωμή των χρεών τους έχουν περιοριστεί. Για αυτό και ασκούνται πιέσεις στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει το πλαίσιο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε