Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αφορολόγητο 8.000 ευρώ συν 4.000 ευρώ αποδείξεις

Αφορολόγητο 8.000 ευρώ συν 4.000 ευρώ αποδείξεις

 

Σε ένα ενιαίο αφορολόγητο 7.000 με 8.000 ευρώ με δυνατότητα αύξησης του στα 12.000 ευρώ, αλλά και στα 15.000 ευρώ αφού μαζέψουμε αποδείξεις προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.
 

 

Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι κατευθυντήριες γραμμές από τον υπουργό Οικονομικών. Οι υπηρεσιακές ομάδες του υπουργείου δουλεύουν συνέχεια για να καταλήξουν στα κείμενου που πρέπει να παραδώσουν την επόμενη εβδομάδα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Όμως υπάρχουν αρκετές διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους.
 
Από μια γενναία αύξηση του αφορολογήτου ακόμη και πάνω από 20.000 ευρώ μέχρι και την οριστική κατάργηση του και την υιοθέτηση ενός συστήματος απόλυτα συνυφασμένου με τις αποδείξεις. Δηλαδή; Να μην ισχύει αφορολόγητο και να αναγνωρίζεται το σύνολο των δαπανών που θα οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Ακραίες είναι και οι προτάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές και τα εισοδηματικά κλιμάκια. Ξεκινούν από τη φορολόγηση ακόμη και του πρώτου ευρώ εισοδήματος με βασικό συντελεστή 5% και ξεπερνούν ακόμη και το 50% για τα πολύ υψηλά επίπεδα.
 
Μεγάλης αποδοχής όμως φαίνεται να είναι το μέτρο των αποδείξεων με επισημάνσεις για μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης των δαπανών από επιτηδευματίες που φοροδιαφεύγουν όπως γιατροί, ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.α.
 
Τις προτάσεις φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη η πολιτική ηγεσία του υπουργείο, που όμως σε κάθε περίπτωση δεν συζητάει κατάργηση ή αύξηση του αφορολογήτου και το οποίο για την ώρα προσδιορίζει στα 7.000 με 8.000 ευρώ. Η προσκόμιση αποδείξεων θα το ανεβάζει στα 12.000 ευρώ. Όσοι όμως καταθέτουν αποδείξεις από τις “ύποπτες” ομάδες φοροδιαφυγής θα μπορούν να ανεβάζουν το αφορολόγητο κατά 3.000 ευρώ επιπλέον, δηλαδή στις 15.000 ευρώ.
 
Επίσης άποψη του υπουργείο είναι ότι τα ποσοστά έκπτωσης των δαπανών δεν μπορεί να είναι τα ίδια για όλες τις κατηγορίες. Έτσι σχεδιάζεται λίστα εκπιπτόμενων δαπανών με ποσοστά που θα ξεκινούν κάτω από το 50% της δαπάνης για έξοδα από επιτηδευματίες που δεν εμφανίζουν τάσεις φοροδιαφυγής και θα πλησιάζουν αλλά δεν θα φτάνουν το 100% αν προέρχονται από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.
 
 
Μέσα όμως στον γενικό χαμό των αποδείξεων το υπουργείο θα πρέπει να λύσει και άλλα 6 πολύ σημαντικά σημεία για τις αποδείξεις:
 
  1. Αποδείξεις από ταμειακές μηχανές που σβήνουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, δηλαδή τις θερμικές αποδείξεις.
  2. Η έκδοση αποδείξεων από “πειραγμένες” ταμειακές μηχανές, οι οποίες μασάνε και δεν εμφανίζουν τα στοιχεία του επιτηδευματία άρα είναι άχρηστες
  3. Η χρήση ακόμη και μαυρισμένου χαρτιού για να μην φαίνονται τα στοιχεία και έτσι ο πελάτης την πετάει
  4. Η ύπαρξη αποδείξεων από μαϊμού ταμειακές με στοιχεία ανύπαρκτης εταιρείας.
  5. Καφετέριες, εστιατόρια και άλλες συναφείς επιχειρήσεις δίνουν με άλλα ποσά από αυτά που έχει πληρώσει ο πελάτης, άλλης μέρας ή άλλης ώρας.
  6. Απόδειξη δίνεται μόνο αν ζητηθεί από τον πελάτη. 
 
 
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε