Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αγορά ακινήτων : 100.000 απούλητα διαμερίσματα ρίχνουν τις τιμές

FOTO EUROKINISI
Οι μεταχειρισμένες κατοικίες δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα στην εμπορική τιμή αγοράς
 

Στην Αττική παρουσιάζεται ποσοστό μείωσης 4% έως 10% στις τιμές πώλησης των ακινήτων. Τα μεγαλύτερα επίπεδα μείωσης, όπως αναφέρεται σε έρευνα της Αspis Real Εstate, παρουσιάζουν οι μεταχειρισμένες κατοικίες με ποσοστό που κυμαίνεται από-6% έως και -10%, ενώ ακολουθούν οι νεόδμητες με ποσοστό από-4% έως-9%. Μεταχειρισμένες κατοικίες θεωρούνται αυτές που έχουν μέση ηλικία 20 ετών, ενώ νεόδμητες αυτές που έχουν έτος κατασκευής το 2008.
 
Στην Ελλάδα οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν με υψηλούς ρυθμούς κατά την τελευταία δεκαπενταετία. Την περίοδο 1993-2007 οι πραγματικές τιμές των κατοικιών υπερδιπλασιάστηκαν αυξανόμενες με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,9%.
 
Την ίδια περίοδο ανάλογη ή και ταχύτερη ανοδική πορεία ακολούθησαν οι πραγματικές τιμές των κατοικιών και σε διάφορες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ όπως η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία.
 
Η αύξηση των στεγαστικών δανείων ως ποσοστό των επενδύσεων σε κατοικίες ανήλθε σταδιακά από 10% το 1995 σε 69% το 2007 και υποχώρησε στο 49% το 2008.
 
Επίσης σύμφωνα με έρευνα των συμβολαιογραφικών γραφείων σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος προκύπτει ότι το 2009 υπήρξε σαφής υποχώρηση των μεταβιβάσεων για νεόδμητα ακίνητα, ειδικότερα για ακίνητα στις ακριβές περιοχές και μεγάλης επιφάνειας, πλέον των 100 τετραγωνικών μέτρων. Για τις ως άνω νεόδμητες κατοικίες το ποσοστό μείωσης των αγοραπωλησιών είναι περίπου 50%.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε