Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Αγριεμένη η Τρόικα – ΦΠΑ: Στο τραπέζι η αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 13 στο 23%

Μειώνεται το αφορολόγητο, κόβονται επιδόματα, αυξάνεται ο ΦΑΠ αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας!

H τρόικα απαιτεί να οριστικοποιηθούν και τα πρόσθετα μέτρα (7 δις. ευρώ) με αντάλλαγμα, να συνεχιστεί η ομαλή χρηματοδότηση για την χώρα.  

Οι συσκέψεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες αν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόλ Τομσεν, αναχώρησε για λίγες ήμερες με προορισμό την Λισαβόνα προκειμένου να διαπραγματευτεί το αντίστοιχο μνημόνιο με την κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον όλα τα πιθανά μέτρα, για την εξοικονόμηση 26 δισ ευρώ έως το 2015, ενώ κρίσιμες συσκέψεις πραγματοποιούνται υπό τον πρωθυπουργό όπου χτες συμμετείχε και ο σύμβουλος του Λουκάς Παπαδήμος.

 
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και πάλι το ενδεχόμενο μετάταξης προϊόντων-υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών λίστα προϊόντων- υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και μπορούν να μεταταγούν στο συντελεστή 23%, με στόχο να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ. την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο, απ’ όπου προσδοκά 400 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος, ενώ.
 
Με δεδομένη την δέσμευση της κυβέρνηση ότι δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στην άμεση φορολογία, στη φορολογία των ακινήτων (κυρίως μέσω αντικειμενικών αξιών), στους λοιπούς έμμεσους φόρους (κυρίως Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και ΕΦΚ στα αναψυκτικά), ενώ σκέψεις καλλιεργούνται και για νέα έκτακτη φορολογία για υψηλά εισοδήματα και ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
 
Στο τομέα των δαπανών στόχος είναι η άρση όλων ανισοτήτων που φέρνουν τα ειδικά και κλαδικά επιδόματα και συμπίεση των αποδοχών στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που είναι όμως πολύ πιθανόν να φέρει τον υπουργό Οικονομικών σε σύγκρουση με τους πλέον “ευαίσθητους” κλάδους δημοσίων υπαλλήλων, όπως οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί.
 
Οι διαπραγματεύσεις του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα συνεχισθούν όλο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το σύνολο των μέτρων και παρεμβάσεων της περιόδου 2011 – 2015. Η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα γίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε