Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Άγριο κράξιμο σε Ζέμαν για τα νησιά – στρατόπεδα μεταναστών στην Ελλάδα

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Η κυβέρνηση της Τσεχίας πήρε αποστάσεις από τις τουλάχιστον τραγικές δηλώσεις του προέδρου της χώρας Μίλος Ζέμαν που πρότεινε να… εξοριστούν σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά (με αντάλλαγμα τη μείωση του ελληνικού χρέους) οι μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη. Άλλοι δεν ήταν τόσο… ευγενικοί με τον Τσέχο πρόεδρο. Ευτυχώς…

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα χαρακτήρισε τη δήλωση Ζέμαν «επαίσχυντη» και «παραλήρημα». «Πρόκειται για μια αχαρακτήριστη αντιμετώπιση των οικονομικών μεταναστών. Ζητάει την απέλασή τους στα ελληνικά νησιά. Είναι πράγματι ανησυχητικός αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης της μετανάστευσης. Θα πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις και στην Τσεχία και με τις απελάσεις δεν λύνεται τίποτε» υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau τονίζει ότι οι δηλώσεις του Τσέχου προέδρου ξυπνούν μνήμες των στρατοπέδων συγκέντρωσης των συνταγματαρχών κατά τη διάρκεια της Χούντας, όπως εκείνο της Γυάρου.

«Πρόκειται για ένα συγκρότημα διώροφων φυλακών οι οποίες θα μπορούσαν θεωρητικά να γίνουν κατοικήσιμες εντός μερικών εβδομάδων. Το μικρό αυτό νησί Αιγαίου υπήρξε όμως ένας φρικτός τόπος εξορίας ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή», υπενθυμίζει η γερμανική εφημερίδα, η οποία θεωρεί απολύτως βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί να μετατρέψει χώρους καταναγκασμού από την εποχή του εμφυλίου πολέμου σε γκέτο παράτυπων μεταναστών ή προσφύγων.

Η αλλόκοτη, όπως την χαρακτηρίζει η Frankfurter Rundschau, πρόταση εκτοπισμού μεταναστών και προσφύγων του Mίλος Ζέμαν δείχνει όμως ότι και μετά την ακύρωση του ουγγρικού δημοψηφίσματος αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε