Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αγρότες: Θα “βουλιάξουμε” το Σύνταγμα! Ερχόμαστε με 50-100 τρακτέρ

Αγρότες: Θα “βουλιάξουμε” το Σύνταγμα! Ερχόμαστε με 50-100 τρακτέρ

Ο αγώνας μας θα είναι ανυποχώρητος διαμηνύουν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, που δηλώνουν αποφασισμένοι να κατασκηνώσουν στο Σύνταγμα από την Παρασκευή! Όσο για τα τρακτέρ που θα κατεβάσουν στην Αθήνα; Ο αριθμός θα είναι συμβολικός και δεν θα ξεπεράσει τα 100…

“Οι κωλοτούμπες και τα ψέμματα αποκαλύφθηκαν. Ο αγώνας μας θα είναι ανυποχώρητος και θα είμαστε χιλιάδες στην Αθήνα με 50-100 τρακτέρ συμβολικά” διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της πανελλήνιας επιτροπής μπλόκων κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης (10.02.2016) στην ΕΣΗΕΑ, μαζί με τον Αλέξανδρο Κολιαβασίλη, πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Μαρκοπούλου, εκπρόσωπο του μπλόκου που έχουν στήσει οι αγρότες της περιοχής του αεροδρομίου.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών τόνισαν ότι θα μείνουν στην Αθήνα για τουλάχιστον δυο μέρες και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν με τις κινητοποιήσεις τους. Την Τρίτη (10.02.2016) επισκέφτηκαν τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή για το θέμα της καθόδου των τρακτέρ και του ζήτησαν να τους επιτραπεί να φέρουν κάποια από τα αγροτικά μηχανήματα στην Αθήνα, συμβολικά. Η απάντηση της κυβέρνησης αναμένεται σήμερα.

Θα έχουν επίσης συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη για να τους δοθούν σκηνές, χημικές τουαλέτες αφού το βράδυ της Παρασκευής θα μείνουν στο Σύνταγμα. “Ο αγώνας μας είναι ανυποχώρητος γιατί κρίνεται το μέλλον μας. Ο αγώνας έχει διάρκεια δεν μπορεί να είναι μια και έξω” είπε και ζήτησε στήριξη και από τα άλλα λαϊκά στρώματα, και της επαρχίας και της πρωτεύουσας.

“Κατά καιρούς ακούστηκαν πολλά. Ότι είμαστε φοροφυγάδες και ότι πουλάμε πέτρες και χαλίκια. Αυτό το ακούω εδώ και 30 χρόνια” είπε και τόνισε πως στόχος είναι να οργανωθεί το συλλαλητήριο όσο το δυνατόν καλύτερα για να μην υπάρξουν προβοκάτσιες. “Θα έχουμε περιφρούρηση τόσο στην κάθοδο όσο και στην παραμονή μας. Θα έχουμε επιμονή χωρίς να κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Αποφασίσαμε και τηρούμε ως κόρη οφθαλμού να μην αφήσουμε τα μπλόκα. Όταν και αν θα υπάρξει υποχώρηση που θα αποφασίσουν τα μπλόκα θα φύγουμε με το κεφάλι ψηλά και με τα φώτα αναμμένα”, επεσήμανε.

Επανέλαβαν επίσης ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό αν δεν αποσυρθεί το ασφαλιστικό. “Αν πάρει πίσω το νομοσχέδιο θα κουβεντιάσουμε με τον πρωθυπουργό. Πήγαμε στον υπουργό Γεωργίας και αρχές Δεκέμβρη και πέρσι την άνοιξη. Άλλα μας έλεγε και μεσολάβησαν οι εκλογές, τα μνημόνια οι κωλοτούμπες και τα ψέματα που αποκαλύφθηκαν. Πρέπει να βουλιάξουμε το Σύνταγμα”, δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας.

Δεν απέφυγε να μιλήσει για τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στα μπλόκα, κάτι που όπως είπε πάντα υπήρχε, αφού δεν υπάρχει και η καλύτερη οργανωτική δομή. “Αν από τα 75 μπλόκα τα τρία είχαν την άποψη να μιλήσουν με τον πρωθυπουργό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε” και επιτέθηκε στους αγρότες των Τεμπών που δεν αποκλείουν το διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: “δεν μας ακουμπάει αν ένα μπλόκο θέλει να πάει να μιλήσει η όχι”.

Ερωτηθείς για το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψει την “απόβαση” των αγροτών στην Αθήνα, ο κ. Μπούτας απάντησε: “Πιστεύω ότι έχουμε δημοκρατική κυβέρνηση. Οι αγρότες δεν είναι στρατιωτάκια να κάνουν ότι πω εγώ. Θα συζητήσουμε και όλοι μαζί θα καταλήξουμε”.

Όσον αφορά στα αιτήματα των αγροτών και το ενδεχόμενο να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους, ο Βαγγέλης Μπούτας είπε: “Θέλουμε ένα κεφάλαιο για να ζήσουμε. Ο βερεσές πέθανε. Δεν έχουμε κεφαλαία να συνεχίσουμε. Αν μας δώσει αφορολόγητο θα το δούμε. Τώρα μας φορολογεί και λέει ψέματα η κυβέρνηση. Διεκδικούμε το αφορολόγητο. Η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ μας το κατήργησαν και μας έβαλαν το 13% φόρο από το πρώτο ευρώ. Είμαστε στο δρόμο γιατί με βάση τα σχέδια τους δεν μπορούμε να ζήσουμε και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια. Τα μπλόκα υπάρχουν και θα σφίξουν περισσότερο. Το ζήτημα δεν είναι η φορολόγηση γιατί δεν έχουμε για να μας φορολογήσουν. Τι να φορολογήσουν; Τις πέτρες;”.

Και συνέχισε: “Την προηγούμενη Κυριακή στη σύσκεψη των 68 μπλόκων δεν είχαμε τα ίδια αιτήματα. Ήταν πέρα από τα τοπικά, διαφορετικές προσεγγίσεις. Κάτω από την ανάγκη της ενότητας για να προχωρήσει μαζικά ο αγώνας συμφωνήσαμε σε πέντε ζητήματα: 

– απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό
– κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ
– κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης που ως γνωστόν ισχύουν από πέρσι
– ατομικό αφορολόγητο 12.000 ευρώ συν 3.000 για το κάθε παιδί
– να αποσυρθεί η αύξηση της φορολογίας».

Επίσης ανάμεσα στα αιτήματα των αγροτών είναι και το αφορολόγητο πετρέλαιο, να μην υπάρξει καμιά κατάσχεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο έως 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων.

«Αποφασίσαμε ομόφωνα να μην πάρει κανένας εκπρόσωπος των μπλόκων μέρος στον δήθεν διάλογο στην επιτροπή εμπορίου. Να πραγματοποιηθεί το παναγροτικό συλλαλητήριο με λεωφορεία και τρακτέρ και να επιδιώξουμε τη συμμετοχή και αλληλεγγύη όλων εκείνων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική για να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα και σε κοινό επίπεδο με τα λαϊκά στρώματα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε