Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αισθητά μειωμένη η μετακίνηση των ετεροδημοτών στην ελληνική περιφέρεια

Αισθητά μειωμένη η μετακίνηση των ετεροδημοτών στην ελληνική περιφέρεια

Αντιφατική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική περιφέρεια σε σχέση με την μετακίνηση των πολιτών ενόψει των αυριανών εκλογών, καθώς σε άλλες περιοχές αυτή είναι αυξημένη και αλλού όχι.

Κοινό συμπέρασμα, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι για τις αυριανές εθνικές εκλογές μετακινήθηκαν λιγότεροι πολίτες σε σχέση με παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στην Αττική η κίνηση στις εξόδους διεξάγεται ομαλά, καθώς, απ’ ότι φαίνεται, λίγοι είναι αυτοί που επέλεξαν να μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Σύμφωνα με την τροχαία Αττικής στις εξόδους του νομού δεν παρατηρείται κανένα πρόβλημα και χαρακτηρίζουν την κίνηση ως συνηθισμένη για Σαββατοκύριακο. Ωστόσο η τροχαία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι δυνάμεις της βρίσκονται επί ποδός για να διευκολύνουν τους οδηγούς τόσο κατά την έξοδο, όσο και κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα την Κυριακή, ημέρα των εκλογών, όσο και τη Δευτέρα. Ομαλή είναι και η κίνηση σε λιμάνια και αεροδρόμια.

Βόρεια Ελλάδα

Στο νομό Θεσσαλονίκης, η κίνηση στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο καταγράφεται ομαλή και σύμφωνα με την τροχαία δεν παρουσιάζει καμία μεταβολή συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα.

Ομαλή καταγράφεται η κίνηση στο οδικό δίκτυο Μουδανιά-Θεσσαλονίκης και μάλιστα, σύμφωνα με την τροχαία, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπως και την ημέρα της Πρωτομαγιάς, η κυκλοφορία οχημάτων καταγραφόταν σημαντικά πιο αυξημένη. «Ως μία συνηθισμένη ημέρα», χαρακτήρισε τη σημερινή και ο προϊστάμενος στο σταθμός διοδίων στα Μάλγαρα, αναφέροντας ότι δεν σημειώνεται καμία αλλαγή στην κίνηση των διερχόμενων οχημάτων, τόσο στην πλευρά εισόδου της πόλης, όσο και εξόδου. Καμία απολύτως κινητικότητα δεν παρατηρείται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» όλα βαίνουν ομαλά και καμία αεροπορική εταιρεία δεν κατέθεσε πρόθεση να αυξήσει τα δρομολόγιά της.

Ομαλή και χωρίς προβλήματα, εμφανίζεται μέχρι στιγμής και η κυκλοφορία των οχημάτων στο σύνολο του οδικού δικτύου της Θράκης. Εκτιμάται ότι η κίνηση στους δρόμους, από την μετακίνηση των εκλογέων θα παρουσιάσει αύξηση κατά τις απογευματινές ώρες και μετά το κλείσιμο των καταστημάτων.

Ομαλή είναι και η ροή των οχημάτων που εισέρχονται κυρίως με εκλογείς από την Τουρκία στη χώρα μας, από το τελωνείο των Κήπων Έβρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, από χθες το πρωί, έχουν περάσει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα περισσότερα από 30 λεωφορεία. Την ίδια ώρα, υπάρχει έντονη παρουσία της Τροχαίας στο σύνολο του επαρχιακού και εθνικού δικτύου της Θράκης, με σκοπό την πρόληψη των ατυχημάτων και την εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς κυκλοφορίας.

Μαζική είναι η μετακίνηση των Σερραίων ετεροδημοτών που φτάνουν στις γενέτειρές τους, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες Κώστας Τρέντσιος δηλώνει «ότι δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί ο αριθμός των ετεροδημοτών ψηφοφόρων που θα ανταποκριθεί στην κάλπη», καθώς όπως ισχυρίζεται «έχει αλλάξει ο τρόπος της μαζικής μετακίνησης των ψηφοφόρων και ο καθένας αυτοβούλως και με δικό του μεταφορικό μέσον έρχεται στη γενέτειρά του». Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σερρών Θόδωρος Καμπούρης επισημαίνει στο ΑΜΠΕ:«Σερραίοι από κάθε άκρη της Ελλάδας, από νησιά και από την μακρινή Κύπρο έχουν ήδη φτάσει στις Σέρρες». Αυξημένη κίνηση πληθυσμού, παρατηρείται, στην πόλη των Σερρών, ενώ στην περιφέρεια αναμένεται η κίνηση να αυξηθεί σήμερα το βράδυ.

Στην περιοχή της Λάρισας δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση της κίνησης από μετακίνηση ετεροδημοτών. Μάλιστα στο ύψος της Λάρισας η κίνηση στην εθνική οδό, χαρακτηρίζεται από την τροχαία ως «φυσιολογική». Ηρεμία επικρατεί και στους δρόμους που οδηγούν στην πόλη των Τρικάλων, αλλά και σε κεντρικές οδούς, με τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν να θυμίζουν σε αριθμό μία κανονική ημέρα. Πάντως, η Τροχαία Τρικάλων εκτιμά ότι πιθανόν η κυκλοφορία να αυξηθεί από σήμερα το απόγευμα καθώς τότε, όπως και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις οι ετεροδημότες φτάνουν στην πόλη των Τρικάλων για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πελοπόννησος

Σημαντικός αριθμός ετεροδημοτών έχει μετακινηθεί, από και προς την Πάτρα, τις τελευταίες τρεις ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας. Ειδικότερα η μετακίνηση των ετεροδημοτών έχει ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη, όποτε και η διοίκηση του ΚΤΕΛ αποφάσισε να δρομολογήσει επιπλέον λεωφορεία, κυρίως για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα και άλλες πόλεις. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν πολλά έκτακτα δρομολόγια και προς την Πάτρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΚΤΕΛ, η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί τις απογευματινές ώρες.

Στο μεταξύ αυξημένη ήταν η κίνηση των οχημάτων στις εθνικές οδού Πατρών – Κορίνθου, Πατρών – Πύργου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων, ενώ μεγάλος αριθμός επιβατών και οχημάτων αναχώρησε από το λιμάνι της Πάτρας, με προορισμό την Κεφαλονιά. Εξάλλου, ανοικτά είναι σήμερα στην Πάτρα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, όχι μόνο για τους ετεροδημότες, αλλά και για τους υπόλοιπους ψηφοφόρους που θα ήθελαν να προμηθευτούν τα αναγκαία έγγραφα για την αυριανή ψηφοφορία. Επίσης ανοικτές είναι και οι υπηρεσίες του Πρωτοδικείου Πατρών, για την εξυπηρέτηση των εκλογέων, αλλά και των δικαστικών αντιπροσώπων.

Όσον αφορά το κλίμα στην πόλη, μπορεί να μην θυμίζει προηγούμενες προεκλογικές περιόδους, ωστόσο αυξημένη ήταν σήμερα η παρουσία των πολιτών στην πλατεία Γεωργίου και στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου έχουν στηθεί τα περίπτερα των περισσότερων κομμάτων. Επίσης αρκετοί πολίτες περνούσαν από τα γραφεία των νομαρχιακών επιτροπών των κομμάτων, αλλά και υποψηφίων βουλευτών. Όσον αφορά τα κόμματα καταγράφεται και σήμερα έντονη κινητικότητα, ώστε να έχουν σε όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα αντιπροσώπους.

Πάντως, παρά τον καλό καιρό οι περισσότεροι Πατρινοί προτίμησαν να μείνουν στο κέντρο της πόλης και να κάνουν την βόλτα τους κυρίως στους πεζόδρομους Ρήγα Φεραίου και Αγίου Νικόλαου, όπου στις συζητήσεις κυριαρχούσαν οι εκλογές. Η Αστυνομική Διεύθυνση έχει λάβει έκτακτα μέτρα, τόσο για την φρούρηση των εκλογικών τμημάτων, όσο και για την αποφυγή τυχόν απρόοπτων περιστατικών.

Αντίθετα υποτονική έως μέτρια χαρακτηρίζεται η κίνηση προς την κεντρική και νότια Πελοπόννησο, τόσο στις πόλεις, όσο και στα χωριά, αφού λίγοι είναι αυτοί μέχρι στιγμής, που έχουν κατέβει για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το τελευταίο 24ωρο, μόλις 30.000 αυτοκίνητα έχουν περάσει από τα διόδια Σπαθοβουνίου και Νεστάνης, προς την Πελοπόννησο και η κίνηση αυτή μπορεί να συγκριθεί όπως μας ενημέρωσαν, λίγο αυξημένη από ένα «καλό» Σαββατοκύριακο.

Βέβαια, πέρα απ’ το γεγονός ότι πολλοί Πελοποννήσιοι σ’ αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν στον τόπο που κατοικούν, σε εκλογικά κέντρα ετεροδημοτών, αρκετοί θα είναι αυτοί, για τους 3 από τους 5 νομούς της περιφέρειας, που θα ταξιδέψουν για να ψηφίσουν αυθημερόν, προκειμένου να μειώσουν το κόστος, αφού λόγω του αυτοκινητοδρόμου μέσα σε δύο ώρες το αργότερο έχουν φτάσει από την Αττική στο χωριό τους.

Πάντως σε τίποτα δεν θυμίζει η σημερινή μέρα με την παραμονή βουλευτικών εκλογών του παρελθόντος. Το μόνο που θυμίζει εκλογές είναι τα περίπτερα των μικρών κομμάτων που συναντά κανείς στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, αλλά και στις πρωτεύουσες των άλλων νομών και η παρουσία νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα, ο οποίος πέρασε από την αγορά της πόλης και χαιρέτισε γνωστούς και φίλους του, ενώ σταμάτησε και για καφέ στο κέντρο.

Κρήτη

Διχασμένη εμφανίζεται και η Κρήτη, με την ανατολική πλευρά του νησιού να έχει αυξημένη κίνηση και τη δυτική μειωμένη. Ειδικότερα στην ανατολική Κρήτη η κίνηση ετεροδημοτών εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη, αφού σήμερα το πρωί με τα τρία πλοία της γραμμής που κατέπλευσαν στο λιμάνι του Ηρακλείου έφθασαν 3.100 επιβάτες, αριθμός ιδιαιτέρα αυξημένος σε σχέση με άλλα Σάββατα, καθώς για παράδειγμα το περασμένο Σάββατο οι επιβάτες που έφτασαν στο Ηράκλειο με τα πλοία στο ήταν 1.800.

Επίσης, αν και δεν έχουν προγραμματισθεί έκτακτες πτήσεις αεροσκαφών εσωτερικού, τα αεροπλάνα των αεροπορικών εταιρειών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο έχουν 100% πληρότητα.

Την ίδια ώρα αισθητή είναι η κίνηση που επικρατεί στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της ανατολικής Κρήτης, αφού πολλοί είναι εκείνοι που μετακινούνται για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε χωριά της ενδοχώρας τόσο του Ηρακλείου όσο και του Λασιθίου.

Παρ όλα αυτά εκτιμήσεις των κομματικών επιτελείων θεωρούν ότι η φετινή μετακίνηση των ψηφοφόρων μέσω κομμάτων είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με άλλες εκλογές .

Αντίθετα μικρή είναι η προσέλευση των ετεροδημοτών στο Ρέθυμνο. Εκτός Ρεθύμνου θα ψηφίσουν 1.558 ετεροδημότες, ενώ σε ότι αφορά την οργανωμένη κάθοδο ετεροδημοτών στο Ρέθυμνο από πλευράς κυρίως των μεγάλων κομμάτων, όπως αυτή συνηθιζόταν κατά το παρελθόν, κάτι τέτοιο δεν έχει για τις αυριανές εκλογές. Ενημέρωση του ΑΜΠΕ από πλευράς των νομαρχιακών επιτροπών κομμάτων στο Ρέθυμνο, αναφέρει ότι υπάρχει μικρή προσέλευση ετεροδημοτών στο Ρέθυμνο, ώστε να ασκήσουν στον τόπο τους το εκλογικό τους δικαίωμα. Ομαδική κάθοδος δεν υπήρξε σε καμία από τις τελευταίες τρεις ημέρες και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υπεύθυνος εκλογικής επιτροπής κόμματος: «οι εκλογές αυτές θα δείξουν την πραγματική δύναμη των κομμάτων στο Ρέθυμνο μιας και οι ετεροδημότες δεν οργανώθηκαν, ώστε να έρθουν να ψηφίσουν».

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, το ολιγομελές εκλογικό συνεργείο της αντιπεριφέρειας, είκοσι άτομα, έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε αύριο να είναι όλα έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών σε κάθε εκλογικό τμήμα ξεχωριστά.

Αισθητά μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι ο αριθμός των ετεροδημοτών που κινήθηκαν και από τα Χάνια στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και αντιστρόφως, για να ψηφίσουν στις αυριανές εκλογές.

Η εποχή που η μετακίνηση των ετεροδημοτών γινόταν μαζικά με τα πλοία της γραμμής με κρουαζιερόπλοια που ναύλωναν τα πολιτικά κόμματα, αλλά και με αεροπλάνα πέρασε καθώς οι ετεροδημότες στην μεγάλη τους πλειοψηφία φαίνεται πώς επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο τόπο παραμονής τους.

Η μείωση της κίνησης περιγράφεται και από το γεγονός ότι ενώ σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις εκτελούνταν ακόμα και έκτακτα δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων φέτος αυτό δεν συμβαίνει.

Σύμφωνα με τον κεντρικό πράκτορα της ΑΝΕΚ Γιάννη Τρουλάκη με τα προγραμματισμένα δρομολόγια έφθασαν το πρωί της Παρασκευής 1600 επιβάτες και το πρωί του Σαββάτου 1800 επιβάτες, ενώ αύριο Κυριακή αναμένονται περίπου 600.

Όσο αφορά τα πολιτικά κόμματα το ΠΑΣΟΚ επισήμως, δεν μετακίνησε ετεροδημότες ούτε διέθεσε δωρεάν εισιτήρια, ενώ η ΝΔ μετακίνησε ετεροδημότες διαθέτοντας δωρεάν εισιτήρια, αλλά μόνο για τα πλοία της γραμμής

Από τα Χανιά η ΝΔ μετακίνησε προς την ηπειρωτική Ελλάδα περίπου 300 ετεροδημότες κυρίως φοιτητές, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Χανίων Μανώλη Αλιφιεράκη ένας σημαντικός αριθμός ετεροδημοτών μετακινήθηκε και προς τα Χανιά χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό καθώς οι μετακινήσεις αυτές γίνονται με ευθύνη των κεντρικών γραφείων ετεροδημοτών του κόμματος

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της μείωσης της φετινής κίνησης είναι ότι δεν υπήρχαν οργανωμένες μετακινήσεις ετεροδημοτών κατοίκων του εξωτερικού.

Δωδεκάνησα

Στη Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου η κίνηση των ετεροδημοτών είναι σημαντικά περιορισμένη, σε σχέση με άλλες εκλογές, αφού προφανώς για οικονομικούς λόγους δεν υπήρξε δραστηριοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση από τα κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές .

Ελάχιστοι ψηφοφόροι έχουν μεταβεί στα Δωδεκάνησα από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ακόμα πιο λίγοι είναι αυτοί που μετακινήθηκαν από τα νησιά σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αντίθετα η μετακίνηση ψηφοφόρων από την Ρόδο προς τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου είναι μεγαλύτερη όχι όμως στα επίπεδα των προηγούμενων εκλογών όπου είχαν ενοικιαστεί ακόμα και πλοία για να μεταφερθούν οι ψηφοφόροι.

Ιόνια νησιά

Στις μονοεδρικές περιφέρειες των Ιονίων Νήσων, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον των δύο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση και υποστηρίζουν την εκλογική τους δύναμη με οργανωμένες μετακινήσεις ετεροδημοτών.

Στη Λευκάδα, το ΠΑΣΟΚ μετακίνησε περίπου 300 ετεροδημότες από την Αθήνα με μισθωμένα λεωφορεία, ενώ η ΝΔ, μετακίνησε εξίσου σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων με κουπόνια από το ΚΤΕΛ και ναυλωμένα λεωφορεία από τους υποψήφιους βουλευτές.

Στην Κεφαλονιά μέχρι αύριο αναμένεται να φτάσουν περίπου 2.000 ετεροδημότες από τα δύο μεγάλα κόμματα, που μετακινούνται με ναυλωμένα λεωφορεία, ιδιωτικά αυτοκίνητα και πληρωμένα εισιτήρια.

Στη Ζάκυνθο, το ΠΑΣΟΚ με δύο μισθωμένα λεωφορεία και πληρωμένα εισιτήρια για ΙΧ αυτοκίνητα, έχει μετακινήσει περίπου 600 ψηφοφόρους από την Αθήνα. Απόψε αναμένονται να φτάσουν 3 μισθωμένα λεωφορεία από την ΝΔ στο νησί ,ενώ ο αριθμός των ετεροδημοτών ψηφοφόρων του κόμματων αναμένεται να ξεπεράσει τους 400, καθώς έχουν διατεθεί κουπόνια του ΚΤΕΛ και εισιτήρια για ΙΧ αυτοκίνητα.

Στην Κέρκυρα, χωρίς τις μεγάλες μετακινήσεις ετεροδημοτών των περασμένων εθνικών εκλογών, με ναυλωμένα λεωφορεία και αεροπλάνα από την Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, θα διεξαχθεί η αυριανή εκλογική αναμέτρηση. Το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν οργάνωσαν μετακινήσεις ψηφοφόρων, ενώ στο νησί είναι ελάχιστοι εκείνοι που φτάνουν με δικά τους μέσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με ζέστη και ήλιο… θα ψηφίσουμε!

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ NEWSIT ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε