Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 34 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Αλλαγές στις αποζημιώσεις των αγροτών και γεωργών

Αλλαγές στις αποζημιώσεις των αγροτών και γεωργών
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή. ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 12.05.2010 | 14:08
Πρώτη δημοσίευση: 12.05.2010 | 14:02

Τα πάνω κάτω φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο τομέα ασφάλισης και αποζημίωσης γεωργών και αγροτών. 

Αλλαγές στον τομέα της ασφάλισης και της αποζημίωσης της γεωργικής παραγωγής εξήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού και ισοσκέλισης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, όπως ανέφερε. 

Σύμφωνα με την υπουργό, στις γενικές αρχές του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ο διαχωρισμός του ΕΛΓΑ από το σύστημα ΠΣΕΑ που αφορά κρατικές αποζημιώσεις. Επιπλέον, ιδρύεται Ταμείο Αλληλοβοήθειας για την κτηνοτροφική παραγωγή που μπορεί να  επεκταθεί και στη γεωργική παραγωγή.

Ακόμη, καθιερώνεται η υποχρεωτική ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής σε ποσοστό 4% της αξίας των προϊόντων που αποτελούν και την ασφαλιζόμενη αξία. Θα υπάρχει επιπλέον μια εισφορά από 2%-5% η οποία θα υπολογίζεται στο εισόδημα που δηλώνει στην εφορία ο αγρότης για το τμήμα του ποσού πάνω από το αφορολόγητο εισόδημα. 

Καθιερώνεται η πρόσθετη ασφάλιση, ώστε ο δικαιούχος αγρότης να εισπράττει μεγαλύτερη αποζημίωση, όπως επίσης και η προαιρετική ασφάλιση.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και διάταξη ότι στην καταβολή αποζημιώσεων θα υπάρχει απαλλαγή 20% από τη ζημιωθείσα παραγωγή, ενώ για τα ΠΣΕΑ η απαλλαγή θα είναι 30%. Το ανώτατο ύψος της αποζημίωσης ορίζεται σε 70.000 ευρώ.

Η κ. Μπατζελή ανέφερε τέλος ότι στόχος είναι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ και έτσι οι αποζημιώσεις δεν θα μπορεί να ξεπεράσουν τα έσοδα του ΕΛΓΑ.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο