Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων για τ’ αυθαίρετα;

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων για τ’ αυθαίρετα;

Ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων για τα αυθαίρετα από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Το οριστικό περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων θα γίνει γνωστό στο τέλος του μήνα, όταν και αναμένεται η ψήφισή του.

Στην εκπομπή “Πρωϊνό MEGA” ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η ρύθμιση έρχεται να βάλει μια κόκκινη γραμμή στην αυθαιρεσία ενώ για τον υπολογισμό των προστίμων αναμένεται να ληφθούν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να μεταβιβάζει το τακτοποιημένο αυθαίρετο για 40 χρόνια αν είναι εντός σχεδίου και για 20 αν είναι εκτός σχεδίου. Αυτό το διάστημα θα μπορεί να αυξηθεί για ακόμα 20 χρόνια αν πρόκειται για κατασκευή που έχει ανεγερθεί σε μη άρτιο οικόπεδο και ο ιδιοκτήτης του εξαγοράσει το ποσοστό γης που του λείπει και το διαθέσει ως μη οικοδομήσιμο κομμάτι στο δήμο που βρίσκεται το αυθαίρετο.

Η επιμήκυνση του χρόνου μπορεί να γίνει και με πληρωμή ανάλογου ειδικού προστίμου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, έχουν μειωθεί πολύ τα πρόστιμα, ειδικά για αυθαίρετα που χτίστηκαν από το 2004 και μετά.

Δεν θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση αυθαίρετα που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές με τους ιδιοκτήτες τους να αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατεδάφισής τους.

Να σημειωθεί ότι μετά την 1/1/2012 καμιά μεταβίβαση ακινήτου δεν θα μπορεί να γίνεται χωρίς την υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη αλλά και μηχανικού που θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυθαιρεσία στο ακίνητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στη δημοσιότητα η ρύθμιση για τα αυθαίρετα – Πώς θα υπολογίζονται τα πρόστιμα και σε πόσες δόσεις θα καταβληθούν 

Όλες οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε