Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αλλαγή ώρας 2016: Πότε αλλάζει σε χειμερινή

Αλλαγή ώρας 2016: Πότε αλλάζει σε χειμερινή

Τον Οκτώβριο, κάθε χρόνο, αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή, και ο δείκτης θα γυρίσει μια ώρα πίσω. Διαβάστε πότε αλλάζει η ώρα και γιατί ισχύει αυτό το μέτρο.

Πλησιάζει η στιγμή που θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, και θα αλλάξει η ώρα από θερινή σε χειμερινή. Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτώβρη 2016, θα αλλάξει η ώρα από θερινή σε χειμερινή και ο δείκτης θα γυρίσει μια ώρα πίσω. Ειδικότερα η αλλαγή της ώρα θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 04:00 πμ θα γυρίσουμε το ρολόι μία ώρα πίσω.. Η ώρα αυτή θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2017 όπου και θα αλλάξει σε θερινή, την Κυριακή στις 26 Μαρτίου.

Γιατί αλλάζει η ώρα

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, την οποία «συνέλαβε» το 1784, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα, κατατέθηκε πρόταση στη βρετανική κυβέρνηση για αλλαγή της ώρας από τον Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος σε σχετικό άρθρο του έκανε εκτενή αναφορά στη «σπατάλη του φυσικού φωτός». Η πρώτη εφαρμογή αυτής της ιδέας στην πράξη έγινε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι.

Στην συνέχεια, το μέτρο καταργήθηκε και ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, επανήλθε και ισχύει μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής της ώρας υιοθετήθηκε το 1973, και η ώρα αλλάζει ως εξής:

– Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

– Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Τι ισχύει στον κόσμο για την αλλαγή ώρας

Στη δεκαετία του 1970, δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της [θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975. Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν με νόμο, γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους η ανατολή και η δύση του ήλιου αλλάζουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα θα ήταν, σε σύγκριση, μικρή.

Η Ρωσία, όπως όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ακολουθούσε τις ίδιες ημερομηνίες αλλαγής με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλαζε στις 2 π.μ. ώρα Μόσχας (3 π.μ. θερινή ώρα τον Οκτώβρη). Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε την χρήση μόνιμης χειμερινής ώρας αρχίζοντας από τις 26 Οκτωβρίου 2014. Ακόμη, την περίοδο Μάρτιο-Απρίλιο 2016 ορισμένες περιοχές άλλαξαν ώρα, κάτι σαν επαναχρησιμοποίηση μόνιμης θερινής ώρας.

Η Τουρκία ακολουθεί τις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ημερομηνία και στην ώρα αλλαγής, ωστόσο τον Σεπτέμβριο 2016 αποφασίστηκε η μόνιμη χρήση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο, ενώ το 2015 είχε παραταθεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2015, λόγω εκλογών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε