Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αλλάζει εντελώς το μάθημα της Ιστορίας! Το σχέδιο του υπ. Παιδείας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας αλλάζει εντελώς, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύει σήμερα το “Βήμα της Κυριακής”.

 

Μάλιστα, το σχέδιο περιλαμβάνει μια μεγάλη “καινοτομία”, καθώς για πρώτη φορά η Ιστορία στα σχολικά βιβλία θα φτάσει έως τον 21ο αιώνα. Το τελευταίο κεφάλαιο θα είναι η παγκοσμιοποίηση και θα περιλαμβάνει ακόμα και την προσφυγική κρίση.

Επίσης:

-Μεγαλύτερο μέρος θα καταλαμβάνουν γεγονότα του 20ου αιώνα, καθώς θεωρείται καθοριστικός και πρέπει να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκπαίδευση των παιδιών ιδιαίτερα στο λύκειο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στο ελληνικό σχολείο η Ιστορία σταματά πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ υπάρχουν χώρες, όπως η Γαλλία, όπου οι μαθητές της Γ’ Λυκείου διδάσκονται μόνο μεταπολεμική ιστορία.

Το πόρισμα της Επιτροπής, που θα τεθεί προς διαβούλευση, περιλαμβάνει τρεις κατευθύνσεις:

1.Σκοπός της ύλης ανά τάξη.

2.Μεθοδολογία.

3.Περιεχόμενα ανά τάξη.

4.Θεματικοί φάκελοι σε συμβατική και ψηφιακή μορφή.

Οι θεματικοί φάκελοι θα επιτρέπουν τη μελέτη των ιστορικών ζητημάτων σε βάθος και από αυτούς θα επιλέγουν οι εκπαιδευτικοί τα θέματα διδασκαλίας.

Το καινοτόμο στοιχείο στους θεματικούς φακέλους: θα είναι ανοιχτοί, ώστε να εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα δεδομένα.

Για παράδειγμα, ένας θεματικός φάκελος για την Ακρόπολη θα περιέχει πηγές, οπτικές αναπαραστάσεις, λογοτεχνικές αναπαραστάσεις, που θα οδηγούν τον μαθητή να σκέφτεται ιστορικά, να μπορεί να συνδυάσει πηγές και να εξασκήσει την κριτική του σκέψη.

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε